Volební kampaně o ničem a pro nikoho...

Zaregistrovali jste, že běží nějaká volební kampaň? A k jakým volbám? Napadají vás nějaká témata, o kterých se vede spor? Nic takového? A už jste dostali volební lístky? Půjdete vůbec k volbám? To je ale otázek... No bodejť, já mám pocit, že ty volby a ty volební kampaně snad zajímají jen politiky samotné:-))

Dnes ráno jsem se rozhodla prolistovat volební lístky, které jsem dostala do schránky. A nebylo to veselé čtení... Kandidují jakési politické strany, o kterých jsem v životě neslyšela. Bože, kde na takové aktivity berou peníze a že to těm lidem stojí za to. Zajímaly by mě jejich motivace - proč to dělají, proč se nechají napsat na kandidátku... Objevila jsem v lístcích několik zelených seskupení a to už tedy ale vůbec nechápu. Zaregistrovala jsem zelené bilboardy s docela sympatickou paní, ale zjistila jsem, že ani není lídrem strany, za kterou kandiduje. Tak proč je jejím obličejem oblepená celá republika? A kdo jim to zaplatil? Vím, nějaký podnikatel, který chce naštvat Bursíka. Drahá odveta, ale jinak se to nazvat nedá:-))

Volební kampaň už zuří nějakou dobu - vajíčka, mítinky, kdy vám nějací lidé furt nutí nějaké materiály, které mají všechny strany prakticky stejné. Všude se na vás tlemí nějaké obličeje nějakých neznámých lidí - jsou nádherně "vystajlovaní". Ale tak nějak naši politici rezignovali na OBSAH voleb. Prezentují se jen usměvavými obličeji a nic neříkajícími prázdnými hesly. Nebo naopak drsnými hesly, které ale vůbec s volbami do EP nesouvisí.

Co tedy můžeme vidět? Vidíme drahou bilboardovou kampaň, kde si snaží vyřídit účty ČSSD s ODS. Častokrát ani na první pohled nepoznáte, jestli je to plakát ODS nebo ČSSD. To je negativní kampaň dohnaná až do absurdna. Ale myšlenku - natožpak zajímavou a nosnou - aby tam člověk pohledal. ODS roky něco deklaruje, mluví o sebevědomí a hrdosti a nezávislosti, ale nakonec podepíše nesmyslnou a zbytečnou Lisabonskou smlouvu. Možná proto se evropským tématům vyhýbá a soustřeďuje se na ČSSD. A paroubkova strana? Ta pro jistotu žádné evropské téma nemá. Kromě toho, že se deklaruje jako proevropská strana, což nikdo neví, co to vlastně znamená.

Pak jsou tady malé strany a z těch - aspoň pro mě - jednoznačně vyčnívá jedna. Svobodní. Sice je není moc vidět, ale kdo aspoň trochu sleduje politiku, tak musí vědět, že jednoznačně odmítají Lisabonskou smlouvu a to je aspoň nějaký nosný postoj. Škoda jen, že se jim ho nedaří lépe prodat. No jo, vznikli nedávno, mají toho moc, ale zatím se s tím perou dobře a mají moje sympatie. Jen by to chtělo více dravosti a údernosti. Je třeba se dostat více do povědomí lidí, byť by to mělo být pomocí něčeho hodně kontroverzního - tématu nebo osoby. A pak jednznačně vyčnívá Jana Bobošíková - ta skutečně prezentuje evropská témata, umí o nich mluvit důrazně a jednoduše. Umí se i zviditelnit a myslím, že je za ní kus práce. Tak nějak by to asi mělo vypadat. Škoda jen, že je takový solitér a nestojí za ní nějaká smysluplná struktura - strana nebo sdružení. 

Včera jsem měla rozhovor s kamarádkou, s kterou jsme strávily bouřlivé roky v ODS. Já už tam nejsem, ona ještě ano. A postekla si zcela oprávněně.

"Vidím bilboard s nějakým neznámým obličejem a je tam slogan - volte číslo 6 na kandidátce ODS! A tak si hned odpovím - a proč? Proč bych měla volit číslo 6? A taky nás zvali na nějaký mítink, který se koná ve 3 odpoledne a v centru na náměstí... Kdo tam může jít? Vždyť jsou všichni v práci... Tak tam chodí jen bezďáci, důchodci a nezaměstnaní. Ach jo..."

No nemá pravdu? Oni ti politici ani snad na to, že by chtěli přesvědčit nějaké voliče nemyslí. Úplně na ně zapomněli a není jim to vůbec divné. Ale kolik je to stojí peněz. Z praxe vím, jak všechny firmy musí šetřit, i lidi musí šetřit, je recese a je to pro všechny docela bolestné. A jak mám věřit politikům, kteří rozhazují nesmyslně vysoké částky za absolutně nesmyslné, nepřesvědčivé a zbytečné reklamní aktivity. Pak se můžeme divit, že chodí tak málo lidí k volbám. Je to totální zoufalství a znechucení. O tom by se měly psát články. Ale novináři už jsou taky zblblí a pořád to pokračuje.

Dnes má Reflex titulku, na které je modlitba českého burana, jako kdyby burani za všechno mohli. Kdepak. Ti vždycky budou a byli. A Paroubek je umí vybudit, aby šli k volbám. Bohužel tady nikdo neumí vybudit slušné lidi, aby šli k volbám taky a přehlasovali tak ty burany. Slušných je rozhodně více! Osobně si myslím, že mnohem rozumnější by byla titulka, která by mobilizovala právě slušné. Taková buranská modlitba je akorát utvrdí v tom, že fakt nic nemá smysl... Škoda...

To vážně necháme o našich osudech rozhdovat burany a nezodpovědné politiky? Tak vás všechny moc prosím - běžte k volbám! Nenechte se znechutit, vím jde to těžko, ale jde o hodně. Navíc není třeba tak silně kalkulovat s tím, jestli náš hlas propadne. Stojí za to uvažovat o podpoře nějaké menší strany, která má šanci fungovat a růst. Ti velcí hráči potřebují konkurenci jako prase drbání! Tak na to myslete!

Autor: Eva Hrindová | pátek 29.5.2009 11:00 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1718x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05