Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vodrážkova potřeba a čekání na Wilderse

Že nad úspěchem Wilderse v Nizozemsku hořekuje multikulti klika, to mě nepřekvapuje; dostal jsem se však ke staršímu článku Davida Vodrážky, t.č. místopředsedy ODS - takovou míru pokrytectví a křiváctví na pozici vedoucího činitele strany, která má být občanskou a hovoří o svobodě, fakt nechci.

Opravdu myslite, ze kvuli podobnym vecem musi horet ambasady, a ze by se o tom nemelo mluvit? Ze bychom meli zakazovat o tom mluvit?

Nejsem nějaký extra fanoušek Geerta Wilderse, ale mám docela radost, že si počíná úspěšně, protože je jednooký králem mezi slepými - sice co do kvality velmi různorodě, ale přece jen pomáhá svobodě v Evropě a poukazuje na problémy, které nám jisté partičky bůhví kým živených "intelektuálů" nejenom zatajují, ale ještě nám je zakazují řešit - a běžná politická garnitura zavírá oči a drží s nimi basu. Za takových okolností hurá za Wilderse.

Předem podotýkám, že nehodlám útočit ani tak na muslimy, ale na ty prevíty, kteří nám s nimi zakazují debatu o problémech a rozhodují za nás, co je dobré a co ne. A dělají z nás druhořadé občany, kteří mají držet hubu a krok.

Jistě si vzpomenete, když bylo Geertu Wildersovi zakázáno hovořit v ČR na půdě Senátu (na jehož pozvání se do ČR chystal!).

K věci (no, spíše "k věci", uvozovky jsou na místě) se tehdy vyjádřil i místopředseda ODS David Vodrážka, a to způsobem tak neuvěřitelně slizkým, prolhaným a pokryteckým, že stojí za pozornost i půl roku po uveřejnění. A to hned z několika důvodů:

1/ problémy nezmizely a je potřeba o nich stále hovořit;

2/ Wilders v Nizozemí posílil, jde o otázku aktuální;

3/ ODS pracuje na tom, aby byla opět vnímána jako strana, jejíž politika má věcný, ideový podklad a obsah - tedy že to není jen partička kluků, kteří spolu kamarádí, protože je jiní kluci zvou na zmrzku do Toskánska, případně jim povolí 007 na dopravní značce. Tak se pojďmě podívat, co údajně pravicový místopředseda Vodrážka naznačuje o své představě politiky.

Tím nechci nijak spojovat ODS a Wilderse, názorová různost je jistě na místě - ale čekal bych určitou hodnotovou konzistenci u těch, kteří se chápou jako lídři pravice u nás.

Inkriminovaný přínos vypečeného znalce Vodrážky, jenž napnul síly, aby zdůvodnil oprávněnost Wildersova odmítnutí, se jmenuje "Je potřeba, aby byl Geert Wilders zván do České republiky?" a najdete jej na politikových stránkách.

"Zvát politika, který má pověst, a bohužel nejen ji, populistického extrémisty, je samo o sobě na pováženou." - začíná svoji rozpravu Vodrážka. Věta je stylistický nesmysl, ale autor chtěl zřejmě naznačit, že Wildersova "pověst extremisty" je oprávněná a má oporu v jeho činech. Možná by měl odborník Vodrážka zkusit dohledat, kde Wilders k této údajné pověsti došel, a hlavně mezi kým se jí těší. Já bych to chápal spíš jako lichotku.

Dokladů Wildersova "extremismu slovem i činem" ve Vodrážkově povahopisném literárním počinu mnoho nenajdeme, až na to, že se Wilders opovážil natočit film. Film jsem viděl, nepřijde mi nějak extra chytrý, ale proti základnímu obsahu se asi mnoho namítat nedá. Koneckonců točí se ledasco a nemyslím, že by zrovna počin Wildersův útočil na "nejnižší pudy" víc než cokoli jiného (například Al Gorův film o tom, jak se utopí lední medvídek, pokud nebude Al Gore zvolen ochráncem klimatu).

Dvojí metr, jímž se posuzují muslimové (jimž je dovoleno) a zbytek populace (jíž je zakázáno - evidentně o tom byť jen mluvit nebo točit film), je zásadní problém pro základní evropské hodnoty. Místopředsedu strany, která se k těmto hodnotám hlásí, by spíš mělo překvapovat, že tu nesmíme kreslit vtipy s Mohamedem, že muslimové vyrabovali a vypálili švédské Malmö (násilí se dopouštěli dokonce i na záchrance a hasičích, přičemž příčinou, rozuměj záminkou, bylo, že policie vykázala z budovy, kterou zabírali načerno a protizákonně, partičku muslimů, co si tam zřídili modlitebnu). Měl jsem za to, že respekt k svobodě projevu, vlastnictví a k zákonu je věc, kterou by Vodrážka jaksi eo ipso měl vyznávat, leč zjevně s ní má problém.

Wildersovu návštěvu, která se měla uskutečnit na pozvání jedné ze senátních komisí, pak Vodrážka označil za dovoz rasismu z Holandska. Nějak jsem u Wilderse nepostřehl rasismus (a pan Vodrážka pochopitelně taky ne, to by nám o něm možná něco řekl), ale i kdyby - představte si, že někoho pozvete na návštěvu, a když už budete zvonit u vchodu, křiknete na něj z okna, že ho doma nechcete, protože je lump. Oč trapnější to potom je, když se téhož dopustí ctihodná politická instituce. A pokud Vodrážka šermuje slůvkem "rasismus", aniž by znal jeho obsah, je to na úrovni Tvrdíkova přirovnávání lidí s transparenty k fašistům. Taky nic, co by mělo zdobit pravicovou stranu.

Vrcholem všeho je pak závěrečná Vodrážkova argumentace: "Pokud i nizozemské soudy, známé svým velmi liberálním přístupem, vydají souhlas k trestnímu stíhání tohoto politika pro šíření nenávisti a diskriminace, a Velká Británie mu ze stejných důvodů dokonce odmítne vstup do země, jedná se o jasné varování i pro nás."

Jak "liberální" byl soud, který nad Wildersem zasedal? Například tak, že proti běžným holandským zvyklostem se jednalo o slyšení neveřejné; že zakázali Wildersovi pozvat si svědky a povolili mu jen 3 oproti potřebným 18; že soudce přišel s výrokem, podle něhož "není důležité, zda to, co pan Wilders říká, je pravda, ale zda to není protizákonné". TOHLE je Vodrážkova představa? A o pravdu mu, pravda, asi nejde, když říká, že Wilders "označil za viníka současných evropských problémů jednu náboženskou menšinu". To není pravda. Wilders pojemnoval určitou množinu problémů. Množiny jsou i jiné, například prolhaní politici.

Doma mi jako dítěti vždycky říkali, že je nezajímá, co provedli nebo neprovedli ostatní, ale co a proč jsem spáchal já. Pokud Velká Británie zakázala vstup Wildersovi, neznamená to, že bychom tak měli činit i my, dokud se nepřesvědčíme, na čí straně je pravda. A jaká je situace ve Spojeném království, to ví každý, kdo někdy otevře noviny. Nic, co bych si přál doma. Radši si počkám na toho Wilderse, ačkoli ho za žádný zázrak nepovažuju a mám k němu taky svoje výhrady.

Násilný extremismus je hnusný a šíření nenávisti rovněž, ale je potřeba posuzovat poctivě a jednotným metrem, podle pravdy a ne podle toho, odkud vítr fouká. A dokud bude pan Vodrážka, jenž má potřebu zamezovat k přístupu k informacím a šlape po svobodě slova, politickým reprezentantem, budu si sakra dávat pozor, koho budu jako volič podporovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 14.6.2010 13:51 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.