Oháňkou napřed (až na Jamajku)
(fotku jsem ukrad nekde na netu, ale kdyz ono to tak vazne vypada, tak co :))
Nedávno mě osud zavanul na pár dnů do Cordoby; prvního večera jsem se tam tak všelijak poflakoval, z čehož mě přirozeně popadl hlad, tak jsem zaplul do nejbližší hospůdky na něco na zub. Strašně mě překvapilo, že servírovali mimo jiné i hovězí oháňku, a to teda ne nijak levně. Měl jsem vždycky za to, že tenhle kus masa se na talířích zabydlel hlavně v Anglii, a že tudíž půjde o nějakou úlitbu turistům. A samozřejmě jsem po tom skočil.
Jak mě pak překvapilo, když mi později totéž předložili andalusští domorodci ještě asi třikrát – a s hrdostí jako svoji krajovou kulinářskou chloubu. U nás se z oháňky dělá maximálně polívka, která je sice skvělá, ale byl by hřích nezkusit i další využití.
Jerome Klapka Jerome míval strašně oblíbenou hospodu, na kterou sice pěl chválu kudy chodil, ale nikomu neřekl, kde je – aby tam neměli potom plno a nešli s cenami nahoru nebo dolů s kvalitou. Vůči nebohému kapitalistovi – hostinskému – to sice bylo opatření drastické, nicméně z hlediska spisovatelova pochopitelné. S řezníkem, u něhož se mi daří sehnat oháňku docela často, to udělám uplně stejně, abyste mi tam pak na ni nechodili :)) – nicméně poslední dobou se tenhle kousek objevuje častěji a častěji všude možně (třeba různě na Vinohradech nebo kousek od Švanďáku).
Navzdory zmínky o Andalusii, nejlépe a tradičně se s tak zvaným "ox tail" ohánějí asi v Anglii. Když slavila královna Alžběta půl století své vlády, uspořádali nadšení poddaní soutěž o to, kdo připraví slavnostní menu na její královskou tabuli. A vyhrál to právě věhlasný kuchař s nápadem na zadělávanou hovězí (tam tradičně nazývanou "volskou") oháňku.
Nevím, jak na to šel, ale základní předpis na "ox tail stew" se moc neliší od běžného ostrovního základu na "stew", o němž jsem psal minule, takže rozdílů nebude v přípravě mnoho. V čem ale rozdíl bude, je výsledek – oháňka má na chuť neporovnatelné maso, hodně "klihovité", a konečná podoba je konzistencí i chutí výjimečná, takže na nějaké náhražky typu "když nemáte oháňku, dejte tam něco jinýho" zapomeňme.
Kusy oháňky (měly by to být pořádné štrycle, hodně obalené masem, tedy z horní části ocasu; pokud se vám podaří sehnat jen ty útlejší z konce, bude lepší si je nechat na tu polívku – využít jdou takhle samozřejmě taky, ale je to pak strašná obíračka a nimrání na talíři) vezměte a zprudka je v kastrolu na tuku opékejte chvíli ze všech stran. Samozřejmě nevykoštěné, ta kost je strašně důležitá.
Pak je vyjměte a dejte stranou; ztlumte plamen na střední a do hrnce na výpek hoďte na kusy nakrájenou zeleninu: Tentokrát to bude nezbytná mrkev (a třeba i kousek petržele), ale hlavně přidáme pokrájený řapíkatý celer. Přihoďte bobkový list, jeden dva, a tymián, lepší čerstvý. Případně i na plátky pokrájený větší stroužek česneku. A chvilku to prohánějte vařečkou, dokud se to nerozvoní a zelenina nezačne chytat barvu.
Pak se do toho vrazí rajčata. Bývá zvykem vyklopit celou takovou tu plechovku s pokrájenými rajčaty a šťávou – a taky si myslím, že to není žádný hřích, takže do toho :) Pomíchejte, osolte a opepřete, pokud jste tak ještě neučinili; tu a tam se přidává i trocha cukru nebo čtvereček hořké čokolády, když se rajčata někomu zdají být kyselejší. Ale není třeba. Vraťte maso, zalijte červeným vínem a vývarem (ideálně z toho tenčího konce oháňky) a duste nejméně tři hodiny, radši víc a ještě radši mnohem víc, na mírňoulinkém plameni pod pokličkou.
Po třech a více hodinách máte hustou, silnou, naprosto lahodnou šťávu - omáčku - a v ní maso, co odpadá od kosti. Doslova. Servírují se tudíž celé kusy i s tou kostí uprostřed. U nás asi nejlíp baštit s chlebem, pečeným bramborem, těstovinami... (Angličani mívají bramborovou kaši, jenomže oni ji mívají vždycky a ke všemu, jednou jsem ji nafasoval i k těstovinám carbonara :)).
Tohle byl jenom základ, jinak se na dané tém a můžete vyřádit jak chcete - přidávat tu či onu zeleninu, podlejvat pivem nebo vínem... Výsledek málokdy zklame. V Anglii se dělá dokonce i "ox tail pudding", což by sice možná mohlo chutnat i našinci, ale nesměl by vědět, jak se to jmenuje, takže se s ním nebudeme zdržovat :)
Oblíbený je ox tail i na Jamajce, mají na něj taky tisíc a jeden receptů. Prakticky vždy se tam přidávají k rajčatům papriky, chilli, někdy i zázvor či koriandr. A veliké, bílé tzv. "máslové" fazole.
Takže vzhůru, rovnou za... ocasem :)
Robert J. Hřebíček
Středověk a mýtus o ploché Zemi
Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.
Robert J. Hřebíček
NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“
Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.
Robert J. Hřebíček
Miloš Zeman, svíce jasná?
Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!
Robert J. Hřebíček
Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)
Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.
Robert J. Hřebíček
O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi
"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.
Další články autora |
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní
Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...
Senát schválil novelu, která usnadní podmínky uplatnění zubařů ze zemí mimo EU
Senát podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů...
Těsně před volbami se Sněmovna na žádost ANO vrátí k migračnímu paktu
Vrcholem kampaně opozice před volbami do Evropského parlamentu bude mimořádná schůze Sněmovny,...
Kvůli ministrům NATO budou v akci stovky policistů, na dva dny zkomplikují dopravu
Ve čtvrtek do Prahy dorazí ministři zahraničí členských států NATO na neformální setkání. Účast...
Lídři budou v superdebatě iDNES.cz mluvit o migraci, Green Dealu či euru
Zpravodajský portál iDNES.cz odvysílá v pondělí 3. června živě od 11 hodin velkou předvolební...
Inspektor/ka – oblast vigilance zdravotnických prostředků
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 137
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4079x