Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máte chytré dítě? Bude dělat "tahouna", ať se vám to líbí nebo ne.

Z bolševického balastu se asi nikdy nevyhrabeme - zvlášť když lidé zodpovědní za naše školství otevřeně říkají, že lidský život nemá vést individuální zodpovědnost, ale státem určená "potřeba společnosti". Jde o (znovu) plánovanou likvidaci víceletých gymnázií a prapodivnou argumentaci ve prospěch tohoto kroku.

Tak náš ústav má býti zrušen? Který darebák tohle napsal!?

Je zajímavé, komu zejména jsou trnem v oku víceletá gymnázia - odjakživa bolševikům, kteří kdysi jejich dlouhotrvající tradici ukončili a rádi by tak učinili znovu, potom socialistům (E. Zeman zejména, ten se je pokoušel zrušit komplet hned několikrát) a současné Ministerstvo školství se proti nim ozývá znova - tentokrát pod vedením svého nového šéfa Dobeše, který (ač za VV) svou vášeň pro vše jednotné, zglajchšaltované a po soudružsku nalinkované už projevil prosazením jednotných maturit. Už to myslím stačí jako argument pro to, abychom si víceletá gymnázia pěkně nechali.

Tahoun patří lidu!

Co mě na současné diskusi fascinuje: Česká mentalita u nás stále totálně ignoruje skutečnost, že způsob vzdělání má být především volbou rodičů (a dítěte), že se jedná o věc osobní zodpovědnosti a že i škola by, coby "základ života" měla vést k patřičnému systému hodnot.

Opak je pravdou. Vaše děti jsou stále pojímány jako vlastnictví a nástroj státu. Vezměte si třeba častý argument: Z páté třídy odcházejí na víceletá gymnázia ti takzvaní tahouni a zbytek třídy po další roky se už musí obejít bez nich, úroveň tedy upadá.
Jediná myslitelná odpověď svobodně a zodpovědně uvažujícího individua je - No a co je mi po tom? Děti se totiž nerodí proto, aby sloužily "společnosti" a jejím shora určovaným "potřebám" jako "tahouni". Zodpovědný rodič uvažuje o tom, co pomůže rozvinout schopnosti jeho dítěte, co zlepší jeho šance do budoucna a dokonce připadají v úvahu i takové veličiny, jako kde to dítě bude více bavit a kde se bude cítit lépe.
Četl jsem úvahu, která se zabývala tím, zda víceletá gymnázia "prospívají nebo ne našemu školství". Otázka vedle jak ta jedle - každý rozumný člověk se má ptát, zda víceletá gymnázia prospívají nebo ne dětem. A to ještě na to nemá odpovídat nějaká z prstu vycucaná studie, ale samozřejmě rodiče, ty děti a jejich zájem o daný typ vzdělání. Jde o jejich životy a ne o to, jak se nějakému sociálnímu inženýrovi zrovna líbí nebo nelíbí zkoumat "potřeby školství".
Jeden psycholog mi říkal, že "rozdíl mezi chytrým a hloupým dítětem je krabice lega." Chce se tím říci, že obrovskou měrou se na dítěti podepisuje to, jak si s ním hrajete, jak se staráte o rozvoj jeho schopností a jaký prostor mu poskytujete. Děti se nerodí jako něčí "tahouni" a je zvrhlé trestat je za to, že v jiných rodinách rodiče na rozvoj svých dětí kašlou.
Zajímavé je, že titíž kritici víceletých gymnázií používají vedle "argumentu" o tahounech i argument o tom, že vlastně mládež z víceletých gymnázií není extra úspěšnější a nevykazuje nějak mimořádně lepší výsledky později při přijímačkách na VŠ (tedy ve srovnání s uchazeči ze čtyřletých gymnázií).
Najednou! Pokud je tomu tak (což teda nevim...), tak co se řeší? Komu potom chybějí nějací "tahouni"? Docela by mě zajímalo, kde študovali lidi, kteří jsou oba tyhle naprosto protichůdné "argumenty" schopni použít v jedné větě současně.
Taky je třeba vědět, že ZŠ je u nás koncipována tak, aby jí prošel víceméně každý, komu Stvořitel nadělil rozum alespoň průměrný či dokonce mírně pod průměrem. Vždyť od toho je to základní škola, díky níž si člověk odbude povinnou školní docházku. Nějaká extra makačka na bednu by to tudíž neměla být ani pro průměrné děti (a taky že není) a jakékoli využití alternativních možností studia (tedy povinné a státem nařízené docházky), založených na laťce posazené byť jen o kousek výše, je tady jedině ku prospěchu. A nabídnout možnost nějakého výběru je jistě fér i pro rodiče, kteří celý ten cirkus platí ze svých daní.
Jenomže pestrost, možnost výběru, využití a rozvoj individuálních schopností, zodpovědnost rodičů, to jsou momenty, které "bolševik od přírody" - ať už je z jakékoli partaje - nebere v potaz. Je schopen tvrdit, že ví lépe než vy, jak naložit s vaším dítětem. Je strašně nerad, když mu tu a tam někdo nebo něco přečuhuje a vyčnívá z řady. A protože má k ruce státní donucovací aparát, dosáhne svého.
Více než dvacet let po Listopadu rušit víceletá gymnázia (ať už zcela, nebo "jen" uměle a svévolně - a pravděpodobně i na základě různých kamaráčoftů, jak jinak u nás - drasticky redukovat jejich počty) je příznakem čehosi shnilého v mentalitě české. Dědictví rudé éry má tuhé kořeny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 14.2.2011 15:45 | karma článku: 46,59 | přečteno: 16615x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  11:17

Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

KOMENTÁŘ: Budeme všichni Nemo? Pěvecká Eurovize ukázala vizi Evropy

14. května 2024

Premium „Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za výhrůžný pohyb.“ A také: „Ústavní...

Za ubodání otce a zranění matky dostal cizinec osm let, k činu se přiznal

14. května 2024  8:41,  aktualizováno  10:54

Osmi lety vězení potrestal olomoucký krajský soud jednatřicetiletého muže z Ukrajiny, který pod...

VIDEO: Technici odpálili zbytky mostu v Baltimoru, loď přesunou do přístavu

14. května 2024  10:53

Sedm týdnů poté, co nákladní loď Dali uvázla pod částí zříceného mostu v americkém Baltimoru,...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.