Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kulturní masochisti

Euroamerická kultura, civilizace, je ve srovnání s jinými v ledasčem oním příslovečným "jednookým mezi slepými" – proto mi vrtá hlavou ta politicko-intelektuální móda a potřeba vinit ji ze všeho zla.

příště už bez pejska...

Občas se smějeme, divíme nebo děsíme nad tím, když se ve středověku skupinky různých blouznivců procházely morovými městy a bičovaly se po zádech – je to počínání vskutku obskurní, ale ještě obskurnější je to, že to provádíme do teď a ještě se to na nás vyžaduje – mnohdy jen vlídným napomenutím někoho "moudřejšího" (obvykle levicového intelektuála), v horším případě pak přímo zákonem.

Nedávno v Londýně autobus zabočil do postranní ulice, řidič vystoupil, zamknul autobus (!), po pěti minutách se vrátil a jelo se dál. Lidi se divili o sto šest, ale dostalo se jim vysvětlení – byl to totiž muslim a potřeboval se pomodlit. Za normálních okolností by chlapa prostě vyhodili z práce nebo by mu aspoň strhli prémie, tady se šéf dopravního podniku sešel s uznávaným imámem a debatili o tom, jak to dát dohromady s jízdním řádem.

U červených londýnských autobusů můžeme zůstat – nesmíte do nich tu a tam se psem. Muslimové totiž považují psy za nečisté, a to z duchovního hlediska, takže výmluva, že váš pudlík jde právě ze salónu, kde jste vyplázli víc než za holiče pro celou rodinu, u řidiče neobstojí. Pěkně po svejch a nebo psa nechat doma.

Nepřipadáte si potom trochu jako blbci? Uvědomte si, že podle zákona by vás rozhodně řidiči v autobuse zamykat neměli (nehledě na to, že by si měli hledět řízení a rituální úkony si nechat na doma), naopak by vás ale se psem do autobusu pustit měli. Ale co naplat – zákony evropských zemí jsou nejspíš horší, než ty muslimské náboženské, protože těm se dá nakonec přednost…

Toho, že jsme se nechali takto společensky vykastrovat a hrbíme hřbety před všemi, kdo to nejenom neocení, ale ještě to považují za naši povinnost a dokonce slabost (tedy úhrnem blbost, a mají pravdu), bylo dosaženo dlouholetým vzbuzováním pocitu viny v evropské a americké většinové populaci. A kupodivu to nemá na svědomí nikdo z daleka, ale různí domácí ideologičtí kutilové.

Začne se křížovými válkami, pokračuje se otroctvím a kolonialismem a podobnými křivdami. Ledasco z toho byly bezpochyby věci zcela hnusné (otroctví) nebo provázené nejednou nespravedlností (kolonialismus). A jistě je dobře, že si uvědomujeme špatné věci a snažíme se o jejich nápravu tam, kde to jde; nicméně cesta k lepšímu nevede přes to, že budeme křivdit jiným lidem, kteří s tím nemají nic společného, vyvolávat uměle nerovnost a šlapat po vlastním dědictví.

Zvláště, když díky tomuto dědictví jsme ve srovnání s ostatními kulturami neskutečně dál ve všech oblastech, které na sobě kritizujeme. Úroveň přístupu k lidským právům, svobodě vyznání, rovnoprávnosti ženy, významu ochrany životního prostředí a mnoha dalším problémům – tady všude jsme si během tisíců let vývoje našich hodnot, postavených na křesťanství a antice, dokázali přiznat chyby a snažit se najít cestu k jejich náprávě – tvrdím, že v takové míře v podstatě jako jediní na této planetě. Pokud si těchto rysů vlastní kultury nebudeme vědomi, nebudeme se z jejích výdobytků těšit ani my, ani zbytek světa. Sebemrskačství rozhodně není na místě.

Další pocit viny máme mít z toho, že se tu máme lépe než se mají jinde. Tahle úvaha zabírá hlavně díky pravěké představě vzniku a distribuce bohatství: Bohatství je koláč, z něhož když vy ukousnete více, ten druhý má logicky méně, a je to vaše vina. Je to nesmysl, to, že se v Evropě a Sev. Americe (zatím) máme lépe, je dáno kulturním rozdílem. Tím, jak vnímáme člověka jako individuum, jaké u nás platí zákony a jaké možnosti v jejich rámci lidé mají, jak se uplatňují nástroje na ochranu těchto hodnot – to je klíč, podle něhož je potřeba hledat „původ bohatství národů“.

To, že se zde respektuje (jakž takž) osobní vlastnictví, že se plus mínus uznává vaše právo užívat zisky a plody vaší práce, že jsme si tak nějak zhruba před zákonem rovni (a že to není samozřejmost, ukazují ty „autobusové případy“ z úvodu článku): Nic z toho tady není odjakživa a samozřejmě a taky to tady za chvíli být nemusí a nebude. A místo toho, abychom si tohoto našeho odkazu cenili, sypeme si popel na hlavu a bičujeme vlastní hřbet nejenom kvůli nějakým pradávným (a mnohdy domnělým) hříchům, ale i na základě principu kolektivní viny, který jinak poprávu odsuzujeme. Takhle se pro příště už daleko nedostaneme.

A neviňme z toho jakékoli menšiny a další skupiny obyvatelstva. S kolektivní vinou přišli naši domácí myslitelé, například jeden napsal, že u pozitivní diskriminace, která taky patří do ranku problémů, o nichž je řeč, se "Jedná se o symbolickou politiku, která vyjadřuje odhodlání většiny k nápravě historických křivd, jež byly páchány menšině."

Cesta k napravení křivd nevede přes obstarávání křivd dalších. Kdybychom místo sebeočerňování vzali vážně to, k čemu naše kultura došla, máme řešení jako na dlani - křivdy na menšinách (o mnohých z nich nepochybuju, abychom předešli mýlce a nezačali mě tu chválit všelijací živlové) logicky napravíme jenom tak, že přestaneme rozlišovat lidi na takové či jinaké a budeme je brát jako sobě rovné - co do práv i co do povinností. To je přeci to nejlepší z výsledků dlouhé a trnité cesty evropských hodnot. Strůjci různých sociálně inženýrských řešení zjevně nechápou ani vlastní kulturní backgroud, tak jak by chtěli ostatním kázat o jiných kulturách. Čerta ďáblem vyhánět nelze, jenomže zrovna tohle je teď bohužel tak nějak "korektní". Ke škodě všech zúčastněných.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert J. Hřebíček | čtvrtek 15.7.2010 17:00 | karma článku: 23,48 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2193x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4840x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4079x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.