Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou asi podporu vzdělání můžeme očekávat od ČSSD

...ukázal postoj hejtmanů této partaje ke "studentským volbám". Budou mít socialisté zájem na tom, podporovat vzdělání v ČR, když ho - i v jeho "střední" úrovni - chápou jako nepřítele?

Vychova volicu v Cechach podle predstav CSSD.

Na případu nechtěných a napůl zakázaných studentských voleb mi přijde pár věcí komických a pár děsivých. Obojí pak velmi signifikantní pro ČSSD v podobě, do jaké ji přetransformovali její dnešní pohlaváři.

Začněme tím veselejším, tj. tím, co socialistům zase jednou nechtěně "uklouzlo" o nich samotných. Nejdřív přišel pan doktor medicíny Rath, toho času středočeský hejtman, který se pyšní ambicí založit středočeskou universitu, a prohlásil, že studentské volby nanečisto mohou být chápány jako porušení školského zákona - prý může jít o předvolební propagaci stran.

Jakých? Projekt žádná strana nepořádala, vznikl z popudu Člověka v tísni, a propagací by byl asi jako jakýkoli jiný průzkum veřejného mínění - vždyť nikdo nemůže vědět, jak to předem dopadne. Porušení školského zákona to pochopitelně není - okamžitá Rathova reakce na to, že by středoškoláci mohli vyjevit svoje preference, dává tušit, že s cílovou skupinou přesahující rámec devítiletky prostě ČSSD nepočítá, a co hůř, je si toho zcela vědoma. (A vzhledem k tomu, že producírování pantáty Paroubka na školách doktoru Rathovi nevadilo, asi to ani s jeho láskou k čistotě školského zákona zas tak horké nebude.)

Neměl by spíš pan Rath a celá jeho parta vysvětlit, proč tomu tak je? Proč už předem vědí, že u středoškoláků nepochodili? Chtějí to nějak změnit? Svým prvoplánovým odporem k projektu studentských "voleb nanečisto" vzkázali hejtmani ČSSD studentům tohle:

1) Že demokracie - o jejíž rozvoj a kultivaci projektu šlo - není zrovna parketa ČSSD, rozhodně ne tehdy, kdy se náhodou může projevit v její neprospěch;

2) že se středo- a vysokoškoláky do budoucna ČSSD nepočítá, jejich názor totiž apriori vnímá jako názor sobě nepřátelský. Tohle by mělo být asi největší ponaučení z celého "případu" - vzdělání a volba ČSSD evidentně podle samotných vůdců zmínené strany dohromady nejdou a nepůjdou;

3) také je zjevné, jak vážně asi ČSSD může myslet svoje řeči o podpoře vzdělání u nás. Pokud si je ČSSD takhle očividně vědoma, že s pokročilejším stupněm vzdělání se projevuje i odpor proti její politice, těžko si bude sama hřát hada na prsou a vzdělání podporovat.

Co je však daleko horší a co kauza zmařených voleb nanečisto ukázala - jaká trestuhodná připodělanost z papalášů u nás stále panuje - tím mířím samozřejmě na rozhodnutí některých ředitelů škol od projektu ustoupit.

Stačilo, aby soudruh Rath a jeho pobratimci zadupali, a všechno je jak před rokem 1989. Přitom probůh, o co jde!? Hejtman je prostě úředník, placený z daní, má poměrně jasně vymezené mantinely toho, do čeho se může a nemůže montovat a to ještě jenom od voleb k volbám, to není satrapa nějaké orientální despocie (ačkoli zrovna tadytomu jednomu konkrétnímu by se to jistě líbilo). Dotyční ředitelé škol určitě nejsou tak hloupí, aby si neuměli spočítat, jak to s údajným porušením školského zákona je - jsou jenom, lidově řečeno, připodělaní, jako nejspíš vždycky byli. To jsou vyhlídky!

Rozhodnutí pedagogů, kterým zjevně celá absurdita a příšernost tohoto počínání došla a výsledky normálně zveřejnili, ještě ukazuje na zdravý rozum a na sebevědomí člověka, který si je vědom toho, co se v demokratické společnosti smí a nesmí, a z nějakých papalášských bububu se nezblázní. Ono se taky nic nestane, protože nikdo nic neprovedl, to jen pan Rath a jemu podobní zaspali dobu - nebo snad předběhli a předčasně nám nastínili časy, které tu chtějí připravit.

A nesmutnější je, že se ukázalo, jak křehký a zranitelný je vlastně stále život v hodnotách, které se nám před dvaceti lety vrátily. Kdekoli jinde by se politická strana musela propadnout studem, kdyby její představitelé tohle provedli, a kdekoli jinde by jí to taky u voleb neprošlo. U nás stále přetrvává strach a skrčenost, a to i když ono "bububu" dělá jenom krajský úředník. Ach jo.

Byla to zkrátka velmi poučná kauza a nepochybuji, že alespoň ti, kterých se týkala nejvíc, tj. studenti, na ni nezapomenou do příštích voleb.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 3.5.2010 8:30 | karma článku: 33,99 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4839x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.