Jakou asi podporu vzdělání můžeme očekávat od ČSSD

...ukázal postoj hejtmanů této partaje ke "studentským volbám". Budou mít socialisté zájem na tom, podporovat vzdělání v ČR, když ho - i v jeho "střední" úrovni - chápou jako nepřítele?

Vychova volicu v Cechach podle predstav CSSD.

Na případu nechtěných a napůl zakázaných studentských voleb mi přijde pár věcí komických a pár děsivých. Obojí pak velmi signifikantní pro ČSSD v podobě, do jaké ji přetransformovali její dnešní pohlaváři.

Začněme tím veselejším, tj. tím, co socialistům zase jednou nechtěně "uklouzlo" o nich samotných. Nejdřív přišel pan doktor medicíny Rath, toho času středočeský hejtman, který se pyšní ambicí založit středočeskou universitu, a prohlásil, že studentské volby nanečisto mohou být chápány jako porušení školského zákona - prý může jít o předvolební propagaci stran.

Jakých? Projekt žádná strana nepořádala, vznikl z popudu Člověka v tísni, a propagací by byl asi jako jakýkoli jiný průzkum veřejného mínění - vždyť nikdo nemůže vědět, jak to předem dopadne. Porušení školského zákona to pochopitelně není - okamžitá Rathova reakce na to, že by středoškoláci mohli vyjevit svoje preference, dává tušit, že s cílovou skupinou přesahující rámec devítiletky prostě ČSSD nepočítá, a co hůř, je si toho zcela vědoma. (A vzhledem k tomu, že producírování pantáty Paroubka na školách doktoru Rathovi nevadilo, asi to ani s jeho láskou k čistotě školského zákona zas tak horké nebude.)

Neměl by spíš pan Rath a celá jeho parta vysvětlit, proč tomu tak je? Proč už předem vědí, že u středoškoláků nepochodili? Chtějí to nějak změnit? Svým prvoplánovým odporem k projektu studentských "voleb nanečisto" vzkázali hejtmani ČSSD studentům tohle:

1) Že demokracie - o jejíž rozvoj a kultivaci projektu šlo - není zrovna parketa ČSSD, rozhodně ne tehdy, kdy se náhodou může projevit v její neprospěch;

2) že se středo- a vysokoškoláky do budoucna ČSSD nepočítá, jejich názor totiž apriori vnímá jako názor sobě nepřátelský. Tohle by mělo být asi největší ponaučení z celého "případu" - vzdělání a volba ČSSD evidentně podle samotných vůdců zmínené strany dohromady nejdou a nepůjdou;

3) také je zjevné, jak vážně asi ČSSD může myslet svoje řeči o podpoře vzdělání u nás. Pokud si je ČSSD takhle očividně vědoma, že s pokročilejším stupněm vzdělání se projevuje i odpor proti její politice, těžko si bude sama hřát hada na prsou a vzdělání podporovat.

Co je však daleko horší a co kauza zmařených voleb nanečisto ukázala - jaká trestuhodná připodělanost z papalášů u nás stále panuje - tím mířím samozřejmě na rozhodnutí některých ředitelů škol od projektu ustoupit.

Stačilo, aby soudruh Rath a jeho pobratimci zadupali, a všechno je jak před rokem 1989. Přitom probůh, o co jde!? Hejtman je prostě úředník, placený z daní, má poměrně jasně vymezené mantinely toho, do čeho se může a nemůže montovat a to ještě jenom od voleb k volbám, to není satrapa nějaké orientální despocie (ačkoli zrovna tadytomu jednomu konkrétnímu by se to jistě líbilo). Dotyční ředitelé škol určitě nejsou tak hloupí, aby si neuměli spočítat, jak to s údajným porušením školského zákona je - jsou jenom, lidově řečeno, připodělaní, jako nejspíš vždycky byli. To jsou vyhlídky!

Rozhodnutí pedagogů, kterým zjevně celá absurdita a příšernost tohoto počínání došla a výsledky normálně zveřejnili, ještě ukazuje na zdravý rozum a na sebevědomí člověka, který si je vědom toho, co se v demokratické společnosti smí a nesmí, a z nějakých papalášských bububu se nezblázní. Ono se taky nic nestane, protože nikdo nic neprovedl, to jen pan Rath a jemu podobní zaspali dobu - nebo snad předběhli a předčasně nám nastínili časy, které tu chtějí připravit.

A nesmutnější je, že se ukázalo, jak křehký a zranitelný je vlastně stále život v hodnotách, které se nám před dvaceti lety vrátily. Kdekoli jinde by se politická strana musela propadnout studem, kdyby její představitelé tohle provedli, a kdekoli jinde by jí to taky u voleb neprošlo. U nás stále přetrvává strach a skrčenost, a to i když ono "bububu" dělá jenom krajský úředník. Ach jo.

Byla to zkrátka velmi poučná kauza a nepochybuji, že alespoň ti, kterých se týkala nejvíc, tj. studenti, na ni nezapomenou do příštích voleb.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 3.5.2010 8:30 | karma článku: 33,99 | přečteno: 1399x