Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škoda rány, která padne vedle?

Vzpomínám na jednu loňskou příhodu. Stovky rodičů se svými nažehlenými a vyparáděnými potomky oslavovaly na největším ulánbátarském náměstí Den dětí. Moji kluci byli vzteklí, zlobiví, protivní a uřvaní. Ten větší chtěl "hajinkáááát!" do kočáru. Ten menší měl chuť válet se po zemi, ale jakmile spatřil bráchu zabírající mu "jeho" vozidlo, šel si to s ním vyřídit. Mlátili se s vřeštěli. Po zádech mi stékaly čůrky potu. Kolem nás se vytvořil kruh a Mongolové zvědavě sledovali, jestli to ta Evropanka ustojí, nebo je oba zmydlí na jednu hromadu.

Tenkrát jsem nad neodolatelnou chutí dát jim výprask zvítězila. Hovořila jsem k nim tichým hlasem. Stále řvoucí děti jsem narvala do našeho jednomístného golfáče, kruh diváků se rozevřel a já odešla středem. Doma jsem se zavřela do koupelny a měla jsem pocit, že nutně potřebuji alespoň týden v nějaké ozdravovně.

Nevím, kde dělám chybu. Snažím se vysvětlovat, odvádět pozornost, lákat na nějakou odměnu a znovu vysvětlovat. Občas to prostě nefunguje, a pak mi ujedou nervy a ruka a jeden, druhý nebo oba dostanou přes zadek. Ne proto, že bych to považovala za nutný prvek ve výchově. Prostě se ocitnu ve slepé uličce a jedna dobře mířená na dětskou prdelku je v tu chvíli zoufalý pokus ukončit nepříjemnou situaci jakýmkoliv způsobem. Nikdy z toho nemám dobrý pocit a téměř nikdy to nemá nějaký dlouhodobý účinek na chování. Píšu "téměř nikdy", protože statistiku úspěšnosti výprasků si nevedu a je mým subjektivním pocitem, že kromě okamžitého účinku (pláč a trucování), to v dlouhodobém měřítku opravdu k vytváření hodných dětí nevede.

Jedna z prvních věcí, které mě po příletu do Mongolska zaujala, bylo to, že mongolské děti jsou poslušné. A ještě víc mě zaujalo, že rodiče na ně nikdy nekřičí a nikdy je nebijí. Samozřejmě že nejspíš existují výjimky, ale jsou to ty, co potvrzují pravidlo. Když jsem na své syny na ulici zvýšila hlas (nejspíš proto, že ocucávali zábradlí, dloubali z chodníku rozšlapanou žvýkačku, nebo bezodkladně chtěli kulatou sušenku s náplní a na podporu svého požadavku si lehli do prachu a odmítli se hnout), všimla jsem si údivu v očích kolemjdoucích. Ptala jsem se chůvy: "Jak to sakra děláte?" Pokrčila rameny. Občas, když není zbytí, prý maminka své nehodné dítko štípne. Nic víc.

Jistě, časy se mění i v Mongolsku. Zvláště městské děti jsou nevychovanější než dříve. Hodiny sledují televizi, mají spoustu hraček a míň sourozenců a začínají se více podobat svým vrstevníkům ze západních zemí. Ale venkovské děti? Ať si zkusí v jurtě dělat brajgl. Rodiče je zaměstnají a práce je nejlepší lék na rozcapenost. Navíc žije-li pět nebo šest lidí na pěti metrech čtverečních, chybí prostor na všechno, i na zlobení. Když si vzpomenu na své děti, které sotva pochopily základy pohybu vpřed, prolezly celý byt, nebylo mi jasné, jak to chodí v jurtě. Jak to, že se batolata třeba nespálí o kamna? No jednoduše. Prostě je maminka přiváže k dřevěné kostře obydlí na "vodítko" z pruhu látky dlouhé tak akorát, aby nehrozilo žádné nebezpečí.

Ale my nežijeme v jurtě. Ráda bych se bez pár výchovných tu a tam obešla, ale jaksi se tomu zatím nedokážu úplně vyhnout. Nevěřím, že by hrozba pokuty normálního rodiče odradila od záhlavce. A ti nenormální, kteří své děti tlučou jak žito, ti si zas nezaslouží pokutu, ale kriminál (ï když raději bych veřejnou výplatu rákoskou!). Takže vždycky bude záležet na nás, na rodičích, abychom dokázali najít tu správnou míru a nezneužívali jsme naší fyzické převahy nad těmi, kdo jsou často ještě moc malí, aby se mohli účinně bránit. Protože výpraskem se láska nevyjadřuje.

Autor: Markéta Hrdoušková | sobota 8.3.2008 14:38 | karma článku: 27,90 | přečteno: 3227x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Píchněte do mě, doktore!

Dosud jsem s alternativní medicínou neměla zkušenosti. Tedy nepočítám-li samoléčbu ošklivého kašle, který mě přepadl před třemi roky na sklonku mongolské zimy ve třetím měsíci těhotenství. Tehdy jsem si v zoufalství nad skutečností, že mongolský doktor mi s vysokou pravděpodobností předepíše nějaký smrtící koktejl v duchu hesla "důležité je přežít zimu, případné následky léčby jsou proti tomu prkotina", přilepila na hruď obklad z hořčice a vypálila si tam obrovský čtverec. Poleptání hořčicí jsem následně léčila medvědím sádlem, které mi manžel přivezl z lovu. Tedy ne, že by skolil medvěda, ale zřejmě se spřátelil s nějakým mongolským lovcem natolik, že ten mu tuto vzácnost a mongolský všelék jako důkaz úcty věnoval. Dodnes věřím, že medvědí sádlo zabralo proti kašli i spálenině. A pokud ne, alespoň mi nezapříčinilo další újmu na těle. Tenhle způsob ošetřování je zřejmě dostatečně alternativní, ale nejsem si tak úplně jistá, zda se dá nazvat léčbou.

13.7.2011 v 12:28 | Karma: 25,41 | Přečteno: 3692x | Diskuse| Ostatní

Markéta Hrdoušková

Zábava až do vyčerpání

Jsem vesměs introvertní bytost s nesmělým úsměvem, která si, když ji někdo náhodou osloví, vylije leknutím víno do výstřihu a při pokusu odpovědět se udusí jednohubkou.

13.6.2011 v 9:35 | Karma: 20,01 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Ostatní

Markéta Hrdoušková

Lidi, co se nestydí (fotoblog)

Cvičí, tančí, zápasí, zpívají, hrají pink-ponk, učí se na strunné nástroje, točí mečem nad hlavou. Ráda kolem nich chodím. Ráda je pozoruju. Je na co se koukat. Nikdo se neschovává, když mu něco nejde. Ritan park v srdci Pekingu funguje jako tělocvična, lidová škola umění, divadelní prkna, klub seniorů i mateřské centrum. A všude tam jsou. Lidi, co se nestydí.

6.5.2011 v 15:25 | Karma: 30,99 | Přečteno: 4571x | Diskuse| Fotoblogy

Markéta Hrdoušková

Píchni ho, řízni ho, ať mu teče krev!

"Seš mrtvej!" Nejsem!" "Prásk! Tak teď už si!" Fascinují mě klučičí hry. Ať se snažíte, jak snažíte vychovat z nich pacifisty, stejně po sobě budou střílet.

2.5.2011 v 10:01 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3219x | Diskuse| Ona

Markéta Hrdoušková

Cvrček kanibal

Náš cvrček ztratil nohu. Byla jsem si naprosto jistá, že ještě před několika dny měl všechny. Propátrala jsem jeho obydlí a hledala jakékoliv pozůstatky připomínající hmyzí končetinu. Nic jsem nenašla.

13.4.2011 v 9:38 | Karma: 22,56 | Přečteno: 3040x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...