Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dekodér dětského pláče a mongolské čarování

Řve a řve a řve. Je půl čtvrté ráno a trvá to už od večera. Vyzkoušela jsem všechny fígle, jak ho utišit, snad kromě woodoo.

BabySays - dekodér detskeho place

Strkám do zadečku rychloběžku. Teplota je normální. Co třeba zuby? Svítím si baterkou do široce otevřené pusy. Mandle červené nejsou. Na zuby to taky nevypadá. Nemůže mu být zima? Zabalím vřeštícího kojence do deky a položím na rameno. Chvíli to vypadá nadějně. Ne, to byla jen pauza na nádech. Dítě se zajíká pláčem. Co mu sakra je? Taky se mi chce brečet. Zkouším ho svléknout do naha a vyměnit plenku. Bez výsledku. Masíruju bříško. Zpívám. Syčím. Nic nepomáhá. Přichází tatínek a zkouší pár svých nápadů. Nulový úspěch. Z čirého zoufalství aplikuju paralenový čípek. Jestli ho něco bolí, mohlo by to pomoct. Dítě usíná vyčerpáním až za svítání.

To, že mimina nedokážou srozumitelně sdělit, co jim schází, považuji za zásadní nedostatek. Matky údajně dokážou po pár společně strávených dnech rozlišit pláč svého děťátka a poznat, zda pláče hlady, bolestí, touhou po kontaktu nebo má plnou plínu. Já bych dodala, jak které matky (tedy sobecky doufám, že nejsem jediná, které to dělá problém). A to pomíjím fakt, že některé děti dokážou mistrně kamuflovat a za trpící řev, při němž tuhne krev v žilách, skrýt jakékoliv drobné nepohodlí. Navíc ani dešifrovací schopnost rodičky nepomůže, pokud je řev sice výmluvně bolestivý, ale nikdo neví, zda má mimino zaražené větry, bolí ho ucho, nebo ho škrabe visačka od dupaček.Tohle Příroda fakt podcenila...

Svěřila jsem se s otřesným nočním řvoucím zážitkem mongolské známé. "My to děláme takhle," řekla a vytáhla z kuchyňské linky malou mističku a velkou lžíci. Do misky nalila vodu a lžíci naplnila voskem ze svíčky. "Vosk necháš rozpustit," vysvětlovala dál a přesunula se s rekvizitami nad kojence, který si poklidně třískal do chrastítek visících na hrazdičce. Očekávala jsem všechno, od nahřívání dětského bříška teplým voskem, po nějaké tajemství z léčitelské tradice kočovného národa. Známá začala kroužit mističkou a lžící nad miminem, které ji se zájmem pozorovalo, a ptala se ho: "Co tě bolí? Čeho ses polekal?" Poté naznačila pohyb lžicí: "A ten horkej vosk naleješ do misky s vodou. Vosk ve vodě ztuhne v útvar, který může něco připomínat, ale nemusí." (Pokud vám rituál připomíná štědrovečerní lití olova, tak se nemýlíte). "Necháš mu ho pořádně prohlédnout a pak ho položíš někam k jeho hlavě," pokračovala přítelkyně v popisu. "Prázdnou misku postavíš do rohu místnosti dnem vzhůru a necháš ji tak den, dva."

Zdá se vám představa matky, odlévající uprostřed noci nad vřeštícím nemluvnětem figurky z vosku, mírně obskurní? Pak je tu jiná možnost. Před časem jsem narazila na internetu na výrobek s názvem BabySays, dekodér dětského pláče. Vložíte škvrněti pod hlavu speciální polštářek, na zápěstí navléknete stejně speciální náramek a pak jen čekáte, jestli se vám na ruce objeví zpráva "hlad", "plenka" či snad "stres". Úžasná věc pro moderní matky s vyčpělými instinkty.

Nejsem tak úplně příznivcem šamanských praktik. Jsem až trapně pragmatická. A mám docela ráda technické vymoženosti. Ale v tomhle případě mám jasno. Aby pláč mého dítěte dešifrovala lůžkovina s čipem mi přijde ještě ujetější než zhmotnit jeho trápení do voskové figurky. Ale v životě mongolů má takovéhle "čarování" důležité místo. Hlavně proto, že oni opravdu hluboce věří ve výsledek. A víra je v tomhle případě pravděpodobně dost důležitá.

Já do repertoáru nočního utišování misku, svíčku a polévkovou lžici nejspíš nezahrnu (i když bych vzhledem ke stavu mongolského zdravotnictví možná měla). Připadala bych si jako šílenec a odlévala bych voskové tvary zobrazující nikoliv strachy a bolesti mého dítěte, nýbrž moji vlastní nedůvěru a beznaděj. Nepořídím si ani BabySays. Náramek, blikající na mě v temnu noci nápisem "bolest", bych nejspíš i s polštářkem hystericky roztrhala a zbytky okamžitě utopila v záchodové míse.

Zůstanu u svého úspěchem neověřeného repertoáru. Budu hopsat na míčí, houpat, zpívat, cvičit nožičkama a doufat, že něco z toho zabere. Hlavně ovšem doufám, že takových nocí bude co nejmíň.

Autor: Markéta Hrdoušková | pondělí 4.5.2009 12:54 | karma článku: 34,06 | přečteno: 4952x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...