S Vojtou Dykem o plachosti a davové psychóze (videozáznam)

Ačkoli to bude znít už jako klišé, Vojtěcha Dyka považuju za jednoho z nejnadanějších interpretů, které tady máme. Spolu s Janem Maxiánem byli 15. února 2011 našimi hosty ve Švandově divadle.

Vojta Dyk ve Scénických rozhovorech Švandova divadlaZdeněk Tichý

Sešli jsme se v suterénním Studiu divadla na krátkou technickou zkoušku. Bylo zapotřebí vyzkoušet ozvučení čerstvě naladěného klavíru a mikrofony. To už se před vchodem do sálu o poschodí výš houfoval zástup nedočkavých diváků a divaček, kteří lístky vykoupili během snad dvou dnů, a nutno podotknout, že téměř bez propagace. Ta byla naplánovaná až o pár dnů později, a tak už toho nebylo třeba. Mezi nedočkavými diváky, kteří se začínali nebezpečně tlačit u zavřeného vchodu, byla ještě spousta těch, na které se vstupenky nedostaly a doufali, že se nějakým šťastným řízením osudu dovnitř nakonec přece jen dostanou. 

 V šatně jsme se pak bavili o všem možném. A domluvili jsme se i na tom, co už kdysi dělali v šedesátých letech Suchý se Šlitrem, či spíš jen Jiří Šlitr. V rozhlasovém pořadu Půlnoční S+Š party, které se vysílalo v přímém přenosu, vyzýval přítomné diváky, aby mu udali několi tónů a ten pak bez váhání vystřihnul zbrusu novou skladbu. Navrhl jsem to oběma hostům, Vojtovi s Honzou, kteří hned souhlasili.

 Když už jsme mířili těsně před začátkem do zákulisí, jen tak mimochodem jsem směrem k Vojtovi prohodil, tak co, jste nervózní? Čekal jsem zápornou odpověď, něco jako, „ne, už jsem na to zvyklej“ nebo „trochu jo, ale tak to má být,“ zkrátka nějakou takovou repliku. K mému překvapení ale Vojta řekl, že má velkou trému a že se bojí většího množství lidí. A to se stalo nečekaně jedním z témat, o kterých jsme ten večer mluvili. Na závěr sestřihu jsme pak také vložili onu zmíněnou improvizaci na tři tóny. Tak ať se vám to líbí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hrbek | pondělí 8.10.2012 9:00 | karma článku: 18,16 | přečteno: 3166x