Bratři McCartneyové a Bob Geldof, velká trojka a Švandovo divadlo

Jedním z charakteristických rysů pravidelné měsíční talk show Scénické rozhovory jsou překvapení, kterými se snažíme zpříjemnit večer nic netušícím hostům a publiku. Několikrát se nám to podařilo do té míry, že hosté pak o tom mluvili ještě několik dalších dnů. To byl případ i této video nahrávky.

Sir Bob Geldofzdroj: Wikipedie

Hostem Scénických rozhovorů byl fotograf Mike McCartney, bratr slavnějšího Paula. Věděli jsme, že Mike se kamarádí s Bobem Geldofem, kterého si většina lidí středního věku bude pamatovat hlavně jako organizátora charitativních koncertů Live Aid, Live Earth, Live 8 nebo jako hlavní postavu hudebního filmového dramatu The Wall od Pink Floyd. Dnes patří Geldof spolu s Bonem z U2 k hlavním osobnostem, které se angažují ve prospěch sociálně slabých ve státech tzv. třetího světa.

Tři měsíce před termínem rozhovoru s Mikem McCartneym jsem poslal do agentury Boba Geldofa e-mail s žádostí, zda by nám natočil na kameru krátký pozdrav a z plátna položil Mikeovi jednu otázku. Předpokládali jsme, že pokud to vyjde, s čímž jsme ovšem moc nepočítali, natočí Bob Geldof projev na malou kazetu a agentura nám ji pak zašle poštou. Po měsíci ovšem přišla tato odpověď: "Pan Geldof vás bude očekávat ve své kanceláři 5. září v Chelsea v Londýně."

A tak se stalo. 5. září jsme už stáli na značce přesně v deset dopoledne. Toho dne stávkovali zaměstnanci metra, a tak jsme přes půl Londýna museli autobusem, a tím pádem raději s předstihem. My to stihli, Geldofa zdržela silniční zácpa. O pouhých patnáct minut, takže vlastně načas. Když konečně přijel, v růžovém tričku a se slunečními brýlemi na očích, zeptal se, tak jak to chcete? Znovu jsem mu převyprávěl svou představu. Pak se zeptal, kam si má sednout, ať si ho našteluju podle potřeby. Když už seděl a já zapnul kameru, na poprvé vystřihnul desetiminutový monolog, v němž shrnul, v čem a proč byli oba bratři McCartneyové tak důležití pro světovou popkulturu, v čem byli Beatles důležití pro mladou generaci, která zasáhla i Geldofovy souputníky, a co je posláním umělce. Z čisté vody, najednou. A brilantně. Tak jsem stál dva metry od osobnosti, kterou brítská královna pasovala před pár lety na Sira, a natáčel z ruky na levnou kameru home video pro Mika.

Když jsme video o měsíc později pustili nic netušícímu Mikovi během našeho rozhovoru, byl překvapen, nebo přesněji: nadšen, omámen a uhranut. Hned po skončení rozhovoru nás o dvd požádal a že to musí po návratu domů pustit Paulovi, že se na to mrknou v Liverpoolu spolu a že mu to jistě udělá taky radost.

A tak nyní, velmi exkluzivně, zveřejňuji video s Bobem Geldofem, které tolik nadchlo Mika a které možná viděl i jeho bratr Paul McCartney.

Mimochodem, Paula jsme oslovili také.  Přes jeho mluvčího Stewarta. Paul navrhoval pozdrav natočit po svém příletu z New Yorku. Jenomže to už bylo pozdě. O jeden týden jsme se minuli. Tak snad příště.

Autor: David Hrbek | čtvrtek 25.10.2012 17:00 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1505x