Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ti druzí

Jsou divní. Jde z nich strach. Jejich řeč je nepochopitelná, názory zmatené a zvrácené, hodnoty křivé, nápady nebezpečné. Ohrožují nás a zneklidňují. Ti druzí.

Vyznáváme ty správné hodnoty. Vyznáváme nejlepší... totiž co nejlepší, jediné správné náboženství. Zastáváme správné politické postoje - což nás dělí od těch, kdo zastávají postoje jiné, tedy hloupé, nesprávné a nebezpečné. Máme správnou barvu pleti, správně rovný nos, správnou velikost bot a mluvíme správným jazykem. na rozdíl od Těch druhých.

Vždy se najdou Ti druzí. Ačkoli vypadají jinak docela chytře, volí jinak než my. Nejsou ochotni přijmout, že naše víra je jediná správná a prostě ji třeba ani neberou v potaz. Dokonce tu a tam, jistě s promyšleným úmyslem, urážejí našeho, totiž jediného, Boha. 

Vždy se najde někdo, kdo umí poukázat na důležité dělení společnosti: My a Ti druzí. Oni jsou bohatí a my chudí. Nebo obráceně. Volí Frantu a my chceme Pepu. Jejich strana jsou zloději, zatímco naše samozřejmě ne. Maximálně tu a tam někdo uklouzne, ale to je individuální selhání.  

I ve Španělsku ve třicátých letech byli My a Ti druzí. Skončilo to občanskou válkou, po které následovala nehezká fašistická diktatura. Abychom nežili v iluzi, kdyby tu válku vyhráli Ti druzí, ona by ta následující diktatura, která z občanské války musela vzejít zákonitě, nebyla ai o chlup lepší. Komunistická diktatura po Španělsku... to bychom dnes koukali, co bychom se dočetli v dějepise. A koneckonců v Rusku pár let předím také najednou byli Ti druzí. A kdyby náhodou zvítězili Ti druzí, nedělejme si iluze, že Kolčakova diktatura by byla nějak lidumilnější než ta Stalinova.

Prostě, problém není v tom, kdo jsou Ti druzí. Průšvih začíná v okamžiku, kdy někomu uvěříme, že existují. Jakmile jsme My a Ti druzí, prohráli jsme a stali jsme se pimprlí v cizím nepovedeném divadelním kusu. Protože  Ti druzí nejsou žádní démoni a ufoni. Jsou to naši sousedé, kamarádi, rodinní příslušníci. Jsou to ti, které máme rádi, jen jsme na to v nějakém zatemnění mysli zapoměli. Je to kus nás samotných. Můžeme argumenty bojovat proti jejich názorům, můžeme ignorovat jejich víru, můžeme se smát hudbě, kterou poslouchají, ale jakmile se necháme přesvědčit k tomu, že je správné bojovat proti nim osobně (jsou to přece Ti druzí), jsme v kelu.

Celá léta se situace u nás kolébá na hranici toho, jestli začneme hrát hru na Ty druhé, nebo se vzpamatujeme a uvědomíme si, že žádní Ti druzí neexistují. Že jsme to vždy jen My. A názory nebo víra jsou námětem k přemýšlení, diskusím, někdy plebiscitu, ale nikdy k rozlomení společnosti na nás a Ty druhé

Autor: Tomáš Houška | pondělí 26.8.2013 8:18 | karma článku: 18,24 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Barevný středověk

V posledních letech u nás pravidelně vznikají veselými granty podpořené "historické" filmy, a ty středověké mě vyprovokovaly k malému ohlédnutí za historickou realitou. Tou skutečnou, barevnou, veselou, rafinovanou.

16.8.2016 v 18:18 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6300x | Diskuse| Věda

Tomáš Houška

Jarmuk - zapomenutá bitva, která změnila běh dějin

V srpnu 636 se odehrálo válečné střetnutí mezi "bandou pouštních lupičů" a početnou, pravidelnou byzantskou císařskou armádou. Když většina čtenářů přečte, že šlo o bitvu u Jarmuku, pokrčí rameny. Nikdy o ní neslyšeli.

15.8.2016 v 8:24 | Karma: 38,08 | Přečteno: 4370x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Terrorismus je cesta, ne cíl

Neměli bychom terroristické útoky prostě vzít na vědomí? Neměli bychom se smířit s tím, že je to společenský jev, který patří k dnešní době? Máme vůbec věnovat nějakou pozornost tomu, že někde dochází k nějakému terrorismu?

3.8.2016 v 8:03 | Karma: 34,50 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Němec s íránskými kořeny nebo Íránec žijící v Německu?

Včera večer média předvedla dokonalé cvičení v dovednosti mlžit a pokud možno nepustit informace, které by osvětlovaly, co že se to v Mnichově vlastně stalo.

23.7.2016 v 10:34 | Karma: 43,60 | Přečteno: 3167x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Evropská unie už má na terrorismus řešení

Není třeba se ničeho bát. Je důležité zachovat klid na práci. Nu ano, lidé umírají. Každý den na evroských silnicích zahynou nejspíš stovky lidí. Jenom nenávistní hejtři budou zdůrazňovat co se stalo v Nice.

15.7.2016 v 18:46 | Karma: 45,55 | Přečteno: 4769x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.