Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cikánské útoky se množí! Podruhé a ještě lépe

Prostějovský Večerník se dostal do povědomí širší veřejnosti minulý týden. Tehdy totiž vyšly najevo jeho redakční praktiky, které jsou zcela v rozporu s novinářskou etikou (a možná i se zákonem). Dnes redakce přichází na svých stránkách s dalším, tentokrát plačtivějším a křečovitějším, úderem.

Prostějovský večerník stáhl fotografii řádění čínských sportovních fanoušků z jednoho z asijských serverů a místo obličeje jednoho z mužů pomocí fotoeditoru naklíčovala obličej Roma, aby dokreslil stoupající agresivitů Romů v Prostějově. Foto: Internet / Prostějovský Večerník

Čtěte také: Prostějovský Večerník ovládá práci s Photoshopem

Ve svém komentáři shrnuje události posledního týdne s údivem. Jak se vlastně vůbec někdo mohl pozastavit nad tím, že do fotografie rozzuřených čínských fotbalových fanoušku Photoshopem redakce naklíčovala obličej neurčitého Roma, aby si chybějící fotografii násilí páchajících Romů vyrobila? Fotografie přece byla jen ilustrační! A může vůbec někdo pomýšlet na to, že by redakce Večerníku svým textem podněcovala k nenávisti a uplatňování kolektivní viny? Zejména pak, když ve svém kritizovaném textu užívá naprosto neutrální sousloví jako „cikánský teror“? Patrně může.  

Pokud by článek s názvem „Cikánské útoky se množí“ nebyl tendenční, měl jiný titulek, neužíval zjevně xenofobní jazykové obraty (tzn. byl napsaný úplně jinak) a nevyvozoval ze dvou konkrétních případů, které patrně nebyly zcela došetřeny, dalekosáhlé závěry o strmě rostoucí romské kriminalitě, bylo by zřejmě vše v pořádku. Medializace a pranýřování prokázaných a odsouzených pachatelů trestných činů, zejména pokud jednali s rasovým podtextem, je určitě na místě (bez ohledu na jejich etnickou příslušnost). Uplatňování kolektivní viny, šíření poplašné zprávy a vyzývání k mezietnickému napětí už nikoliv. Jak redakce sama ve svém novém komentáři parafrázuje prostějovskou policii, ta informace o tom, že by kriminalita ze strany Romů narůstala, rezolutně odmítá. Sama dokonce Prostějovský Večerník s touto informací kontaktovala, aby vyznění jejich původního textu dementovala.  Policie se podle Večerníku snaží jen své selhání zakrýt a dát najevo, že má vše pevně v rukou. 

Prostějovská policie ale očividně není jediná, které praktiky tamní redakce přijdou nepřiměřené. Proti ní se krom části veřejnosti postavila také celá řada celostátních médií, včetně Syndikátu novinářů ČR. Ten ve svém prohlášení mimo jiné uvádí, „že uvedený článek v Prostějovském Večerníku je v rozporu s ustanoveními trestního zákona (konkrétně paragrafy 355 a 356), které postihují hanobení národa a rasy a podněcování nenávisti vůči skupině osob.“ Je tedy pravděpodobné, že zmíněný text bude mít soudní dohru. A to by bylo nepochybně potřeba. Vznikl by tak jasný precedens, který by mohl přimět česká média k tomu, aby konečně začala psát (a vybírat fotografie) zodpovědněji.  

Nejspíš se ale ještě máme na co těšit. Poslední odstavec dnešního komentáře Prostějovského Večerníku totiž slibuje svou další reakci. 

P. S. Večerník se ve svém komentáři mimo jiné chlubí také dvacetitisícovým čtenářstvem problematického článku. Na tom ale (bohužel pro redakci) nemají zásluhu jeho novinářské schopnosti, ani skandalizující titulek, nýbrž silná medializace celé kauzy. Díky té se totiž původní čtenost příspěvku ztrojnásobila.

Komentář vyšel na serveru Romea.cz

Autor: Lukáš Houdek | pondělí 9.9.2013 23:15 | karma článku: 8,80 | přečteno: 1595x
  • Další články autora

Lukáš Houdek

Když se Rom “pere“ s Cikánem

„Já Romy neuznávám. Uznávám jenom Cikány. Cikáni jsou ty slušný, Romové jsou pro mě ty nepřizpůsobivý!“, nebo: „Cikáni, teda vlastně Rómové, jak si teď po revoluci začali říkat...“, případně: „Moji sousedi říkají, že jsou Cikáni, se slovem Rom se naprosto neztotožňují. Proto nevidím důvod, proč by se tak někomu mělo říkat. Asi aby si myslel, že je něco víc!“ Jedny z nejčastějších vět, které slýchám, pokud se svým protějškem v diskusi narazíme na téma Romů. Škála mluvčích takových výroků se různí – od podnikatelů přes dělníky až po učitele, napříč různými stupni vzdělání. Proč si ti Cikáni vlastně říkají Romové? Proč si něco takového vymysleli? A je pravda, že vymysleli?

23.3.2014 v 12:31 | Karma: 10,14 | Přečteno: 1179x | Ostatní

Lukáš Houdek

Ukrajina už netáhne? Romští útočníci to jistí

„Dobrý cikán=Žádnej cikán. A nebo CYKLON B,“ nechal se slyšet uživatel Facebooku Jiří Buldok Hrubý. To Alex Jirka o pár komentářů níže produkuje historické zamyšlení: „NECHCI aby se nekdy opakovalo neco jak Holocaust za druhe svetove valky, ale kdyz ctu podobne clanky, tak si nekdy rikam A proc ne?“ Jeho komentář se líbí devatenácti dalším čtenářům. Tyto a desítky podobných reakcí vyvolal text serveru Blesk.cz s názvem „Děsivá zpověď Dagmar (32): Parta Romů nás zbila do bezvědomí, protože jsme nechtěli sex“.

12.3.2014 v 10:55 | Karma: 9,37 | Přečteno: 1002x | Ostatní

Lukáš Houdek

Když Romové nemluví správnou cikánštinou

A je to tu! Romové zase působí problémy! Tvůrci divácky úspěšné filmové série Kameňák museli při natáčení čtvrtého pokračování čelit nehorázné sabotáži, která je ve finále přijde na další peníze.

20.9.2013 v 7:55 | Karma: 8,63 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Houdek

Prostějovský Večerník ovládá práci s Photoshopem

Že jste vždycky toužili po tom stát se regionálně uznávaným novinářem, jehož články budou mít vysokou čtenost? Že nevíte, jak na to? Poradit vám mohou v Prostějovském Večerníku, jehož redaktoři vyvinuli efektivní systém, jakým výše jmenovaných atributů dosáhnout. Současně prokázali, že jsou více než zdatní v práci s Photoshopem, s nímž se ve svém oboru stali jedničkami.

2.9.2013 v 14:58 | Karma: 23,72 | Přečteno: 4020x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Houdek

Stop análnímu teroru? Souhlas!

Stop análnímu teroru! Takovým heslem mě přivítal sobotní Václavák kolem dvanácté hodiny. Připomínal tak pozoruhodné dostaveníčko, které krom jiného vypadalo jako výjev z některého z hollywoodských filmů. Krom antických sexy rytířů a rytířek se člověku procházejícímu náhodou kolem skýtal pohled na křečovitě se tvářící ochránce všeobecné morálky z iniciativy D.O.S.T., kteří se rozhodli okupovat koně společně s Václavem.

20.8.2012 v 11:49 | Karma: 16,42 | Přečteno: 1921x | Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Byt k pronájmu 2+kk
Byt k pronájmu 2+kk

Hýblova, Česká Třebová, okres Ústí nad Orlicí
10 100 Kč/měsíc

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1711x
Absolvent romistiky na FFUK, který koketuje s psaním textů různé kvality i charakteru. Zabávý se dokumentární a poslední dobou i konceptuální fotografií. www.lukashoudek.cz;
foto(at)lukashoudek.cz

Seznam rubrik