Prostějovský Večerník ovládá práci s Photoshopem

Že jste vždycky toužili po tom stát se regionálně uznávaným novinářem, jehož články budou mít vysokou čtenost? Že nevíte, jak na to? Poradit vám mohou v Prostějovském Večerníku, jehož redaktoři vyvinuli efektivní systém, jakým výše jmenovaných atributů dosáhnout. Současně prokázali, že jsou více než zdatní v práci s Photoshopem, s nímž se ve svém oboru stali jedničkami.

Foto: Internet / Prostějovský Večerník

Česká společnost po dvou letech relativního klidu začala znovu vřít protiromskými náladami, které zapříčiňují zejména dlouhodobě neřešené problémy na území regionální měst. Na těch se samozřejmě velmi ráda přiživí i Dělnická strana sociální spravedlnosti, která se dlouhodobě s tváří svatého Václava snaží frustrovat již frustrované a přikládat do již rozdělaných ohňů. Podobné předsevzetí si patrně dala i redakce zmíněného Prostějovského Večerníku, o kterém do letošních prázdnin zřejmě většina obyvatel České republiky neslyšela. Během jednoho dne se však její praktiky pro řadu uživatelů internetu staly hitem a nevyčerpatelným zdrojem inspirace i pro zavedené redakce celostátních deníků.

Prvním rozpoznávacím znamením zmíněného Večerníku je jeho objektivita a nesporné investigativní schopnosti, které prokázali jeho redaktoři zejména v článku se skromným titulkem „Cikánské útoky se množí!“. Již v úvodu máme možnost si přečíst exkluzivní výpověď „mladé ženy, která pochopitelně nechtěla být jmenována.“ Ta říká stručně a jasně: „Když je vidím, raději přejdu na protější chodník.“ Text dále exceluje zejména svou stylistickou vyzrálostí, když pro stupňování napětí užívá slovní spojení jako „totálně s nervy v kýblu je už sedmačtyřicetiletá žena“, případně významově neutrální „oběť cikánského teroru“.

Teď ale vážně. Článek, který byl uveřejněn 25. srpna, upozorňuje na sérii napadení prostějovských občanů Romy, ke kterým mělo dojít v průběhu srpna. Ty, pokud se skutečně staly, jsou bezesporu odsouzeníhodné a Policie ČR by měla viníky bez výjimky potrestat podle příslušných zákonů. Jak ale v textu uvádí mluvčí prostějovské policie Jana Adámková k jednomu z popsaných útoků: „Mohu potvrdit, že incident v restauraci v Dolní ulici řešíme jako přestupek proti občanskému soužití. Je zaprotokolováno slovní napadení rodiny, kterou uvádíte. Fyzické napadení nebylo potvrzeno.“ Přestože celý incident (stejně jako některé další údajné útoky, které Večerník zmiňuje) stále vyšetřuje policie, a nepadl tudíž doposud žádný verdikt, redakce má samozřejmě jasno. V celém textu navíc uvádí jen několik jmen (přestože je text plný očitých svědectví těch, kteří si „nepřejí být pochopitelně jmenováni“) – identifikuje zejména jednoho z údajných romských útočníků, prozrazuje přezdívku další z přítomných Romek a dvojici mluvčích tamní policie. Jména napadených a svědků těchto událostí uvedena nejsou. Stejně tak chybí výpovědi Romů, kteří se údajně incidentu účastnili v roli útočníků, ani Romů ostatních (celý text je totiž ve svém vyznění namířen proti všem prostějovským Romům bez rozdílu, protože ti jsou podle vyznění textu za hrstku výtržníků zodpovědní).

Problematického článku si na internetu všimlo několik členů iniciativ Žít Brno, kteří redakci Prostějovského Večerníku kontaktovali a požadovali jeho stažení. To však redakce odmítla s tím, že z jejich strany k žádnému pochybení nedošlo a text bude do konce týdne doplněn o další informace. Redakce svému slibu dostála 30. srpna, kdy mimo jiné v dalším z doplněných údajných útoků uvedla poprvé jméno napadeného (bezesporu po upozornění na neprofesionalitu a neobjektivitu).

Pozoruhodná je také fotografie, která článku dominuje. Na té skupina mužů rozzuřeně kope do tmavomodrého auta. Na tom by nebylo nic tak překvapivého, kdyby nešlo o fotografii staženou z jednoho z asijských serverů a ta nezobrazovala řádění čínských sportovních fanoušků. Redakce Večerníku však na místo obličeje jednoho z mužů pomocí fotoeditoru naklíčovala obličej některého z Romů. I takové jednání je podle Josefa Popelky z Prostějovského Večerníku v pořádku, protože se jedná jen o ilustrační foto.

Během pátečního odpoledne se v reakci na postoj redakce začal po internetu šířit Mem (pozn. red. humorný obrázek s komentářem) iniciativy HateFree Culture, který na neetické machinace s fotografiemi a způsob práce redakce Prostějovského Večerníku upozornil. Ten vybudil řadu uživatelů k reakci ať už na stránkách Večerníku, tak na jejich facebookovém profilu: „Lháři co falšují fotografie... Je mi z vás nablití pánové z tohohle plátku....“ Případně: „Milý pane anonymní autore článku, považuji za slušné svistvo, když jako obrázek k Vašemu nenávistnému článku o Romech, dáte fotku z řádění čínských sportovních fanoušků ve Qingdao - samozřejmě s pár obličeji upravenými ve fotoshopu, aby nebylo poznat že jde o Číňany. To je fakt ubohost.“ Redakce však fotografii stále hájí, a ta tak visí u aktualizovaného materiálu nadále. (Je navíc otázkou, zda má na její originál zakoupena autorská práva a svolení autora k její úpravě).

Diskuse pod článkem obsahuje krom příspěvků, které práci tohoto média kritizují, také celou řadu xenofobních komentářů. Například uživatel EL uvádí: „dokud tu černou špinu bude stát chránit, nic se nezmění. stále čekám na příchod politické strany s jasným cílem!!!!!! a bude mít můj hlas!!!!!“ Případně komentářů, které jsou v přímém rozporu se zákonem: „Já bych je hladil, hladil, až bych je vyhladil... (uživatel Tomáš)“ A není divu. Redakce k takovým projevům nepřímo vybízí svými generalizujícími slovními obraty, ale také prostřednictvím četných formulí typu: Tomu se říká klasická cikánská „férovka“!

To, jakým způsobem Prostějovský Večerník s informacemi nakládá, a jakým způsobem je svým čtenářům podává, je skandální. O to více v dobách, kdy českými městy pochodují stovky frustrovaných lidí, kteří ze svých problémů viní tzv. nepřizpůsobivé (rozuměj Romy obecně). A je jen na nás, občanech této země, jak dlouho si takové manipulace a vědomé rozdmýchávání nesmyslných konfliktů, které beztak nepřinesou žádná efektivní řešení, necháme líbit. O to více od médií.

Komentář vyšel na serveru Romea.cz

Autor: Lukáš Houdek | pondělí 2.9.2013 14:58 | karma článku: 23,72 | přečteno: 4020x