Dosáhnou nevládky na „Méně státu, více společenské odpovědnosti?"

Neziskové organice, navzdory tomu, že jsou nazývány nevládními, jsou dnes v převážné většině financovány z veřejných rozpočtů. Podpora státu má dlouhodobě klesající úroveň a jen se mění struktura podporovaných aktivit. Je tedy velmi pravděpodobné, že neziskové organizace, které budou chtít zachovat kvalitu svých služeb a zajistit si alespoň částečně stabilní objem prostředků, se budou muset v mnohem větší míře využívat vícezdrojového financování.

Ve vyspělých společnostech je zcela běžné, že významnou část těchto zdrojů tvoří finance od soukromých dárců a sponzorů. Je nutné si přiznat, že v těchto zemích má filantropie a dárcovství mnohem hlubší kořeny a delší tradici než v České republice. Otázkou tedy zůstává, jak motivovat firmy a soukromé dárce k mnohem významnějšímu podpoře organizací, které se věnují sociálním službám, ekologickým aktivitám, mládeži, skupinám ohroženým sociální exkluzí …, zkrátka neziskových organizací?

Odpovědi se pokusí najít zástupci nové vlády a jednotlivých ministerstev, reprezentanti střešních neziskových organizací a další odborníci během veřejného slyšení, které se koná v pondělí 3. března v prostorách Senátu PČR. Nezbývá než si přát, aby našli cestu, jak motivovat k dárcovství a podpoře obecně prospěšných aktivit. Vždyť právě pro Čechy je přirozené pomáhat dobré věci a potřebným v součinnosti s neziskovými organizacemi. Stát, jehož finanční prameny více a více vysychají, by si měl tuto okolnost ve prospěch celku rychle uvědomit a napomoci tomu, aby v českém člověku zakořenila společenská odpovědnost jako jeho přirozená vlastnost. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miluše Horská | neděle 2.3.2014 12:20 | karma článku: 6,74 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Miluše Horská

Dětské dluhy musí zmizet!

8.8.2019 v 7:42 | Karma: 6,17

Miluše Horská

Být doma

29.1.2019 v 17:30 | Karma: 12,72

Miluše Horská

Jan Palach a jeho odkaz

17.1.2019 v 19:28 | Karma: 0