Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutná podstata války na Ukrajině

Málo se uvažuje sebekriticky, zdali se dalo válce zabránit. Na počátku všeho stojí uznání či neuznání postoje protistrany. Dochází k němu nenápadně a má samozřejmě tragické důsledky srovnatelné s přírodní katastrofou.

Na tom, že se Ukrajina stane členskou zemí Aliance, se shodl už summit organizace v Bukurešti v roce 2008.  Připomněl v prohlášení při zahájení neformálního summitu NATO v Oslu Jens Stoltenberg.

Ale tím se přímo potvrzuje „russký narativ“.  Dobový článek odborné organizace AMO z tehdejší doby popisuje výsledky a atmosféru summitu NATO v roce 2008.  Již na tomto summitu Putin tehdy přímo prohlásil, že nesouhlasí se vstupem Ukrajiny a Gruzie do NATO. V případě Ukrajiny Putin pohrozil na summitu NATO, že při variantě realizace vstupu podpoří Rusko separatisty na východě Ukrajiny.

Jens Stoltenberg současně prohlásil, že všechny státy NATO dnes souhlasí se vstupem Ukrajiny do NATO. Tenkrát to tak nebylo. NATO tedy dobře vědělo, že Rusko nesouhlasí a co bude následovat a také následovalo. Rusko jasně deklarovalo, co považuje za provokaci a že bude jednat, tak jak skutečně dnes jedná. Tuto skutečnost ovšem NATO neuznává, a proto jsme na pokraji války.

NATO neuznává postoj Ruska, že by chtělo mít právo veta na vstup svých sousedů do NATO. Rusko toto zase označuje za provokaci k činům, které předem oznámilo. Diplomaticky bezvýchodnou situaci obě strany nezvládly a dnes máme konflikt, který hrozí eskalací až na úroveň střetu Ruska a NATO.

Jinými slovy. Ukrajinci mají právo na bezpečnostní sebeurčení, ovšem ruskojazyčné regiony toto právo nemají. Skutečně zjevná férovost a spravedlnost na n-tou. Pravda se zde vyrábí politickým rozhodnutím, jehož podstata zůstává mlhavá. Ničím nevyprovokovaná agrese se v jurisdikci NATO prosazuje snadno i nad ústavami členských zemí. Je tu ovšem ještě řada států, které v jurisdikci NATO nejsou, a tak jde jen o mezinárodní spor dvou postojů.

Diplomacie, včetně té Ukrajinské nyní dohání něco, co se mělo řešit již dávno. Mělo se otevřeně a čestně jednat a za členství států, které tolik chtějí a potřebují vběhnout do otevřených dveří NATO. Smutné na tom je i to, že k tomu je vždy třeba státního převratu, tedy žádné demokratické referendum, ale emocionální revoluce. Ale stejně jako někdo nechce uznat referenda o sebeurčení Krymu a Donbasu, jiný nechce uznat platnost převratů na náměstí. A tak stále dokola.

O hrozbě konfliktu obě strany dobře věděly a nedokázaly se na ničem dohodnout. Západ Rusku nenabídl vůbec nic. Každému je jasné, jak by protestovaly USA, kdyby se podařil ruský převrat třeba v Mexiku. USA by jednaly prostě z pozice síly a zjednaly by si „pořádek, svobodu a demokracii“.

Toto má na mysli Henry Kissinger, když mluví o přijetí Ukrajiny do NATO, kterého mělo být dosaženo včas a dohodnutými cestami. Samozřejmě prokazovat, zdali by to bylo či nebylo možné je těžká otázka. Vyloučit to ovšem nelze. Nejde tedy o zjevnou historickou pravdu, ale o věčně výbušné téma.

Strukturální packalové a diletanti se postupně prosadili na celém západě. Skutečně je ovládá vnitřně živelný a nevědomý neomarxismus, který je tupou odnoží pozitivismu v analytické filosofii. Tento trend nakonec dopustil opuštění faktů a stvořil post faktickou současnost. Za tím vším se usmívá anachronická církev. Lidé jsou bezradní a bezmocní. Momentální moc informační společnosti je tak velká, že dožene svět k nesmyslné válce, v níž nikdo zvítězit nemůže. Ale v post faktickém světě chciválců je vítězství nad jadernou velmocí brnkačka. Žádné spiknutí zakonspirovaných levirátů, jenom bezradnost neodpovědných extremistických manipulátorů.

 

 

Autor: Zdenek Horner | čtvrtek 1.6.2023 13:18 | karma článku: 33,24 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,70
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik