Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sloup smíření a lásky se již veze

Česká realita se díky láskyplnému poselství katolického pojetí světa rozzáří a rozjasní. Masy místo nákupních galerií vezmou útokem katolické kostely a odmítnou veškeré nenávistné postoje k ublíženým a poníženým.

Obnovený Mariánský sloup na Staroměstském náměstí jistě zaujme ještě více turistů a ponoukne je k návštěvě Prahy. I česká veřejnost a tuzemští turisté se konečně obrátí zády ke křížům v dlažbě a zapomenou na spory minulosti. Zdvihnou své oči vzhůru k Panně Marii bojovnici. Potěší se její bojovnou doprovodnou svitou. Sám se půjdu podívat. Historické náměstí je již téměř dokonale konzervativně celistvé. Návrat k baroku. V myšlení i umění. Doufám, že tato první pseudobarokní nápravná socha započne periodu novobaroka, kdy jistě vzniknou další úchvatná díla symbolizující dějinnou přítomnost nesmrtelné církve svaté.

Věřím, že nyní spokojené katolické bratrstvo podpoří další nápravy historických křivd. Na svou restauraci či likvidaci čekají další artefakty. Například by bylo nanejvýš vhodné smířit se s postavou českého krále Jiřího z Poděbrad, jehož socha zdobila průčelí  Týnského chrámu.  V tom případě by se již nemuselo trvat na vrácení ostatků králova přítele a spolupracovníka utrakvisty Jana Rokycany do Týnského chrámu, kde byly původně pohřbeny. Jiří z Poděbrad by ovšem byl pravým symbolem smíření. Byl dokonce v bitvě u Lipan, kde byli husitští radikálové poraženi, a byl na správné straně katolické panské jednoty. K vyznání měl však velmi tolerantní postoj, jehož by nám všem bylo třeba.

Jistě nebude pro všechna církevní bratrstva žádný problém podpořit v zájmu historické obnovy a spravedlnosti rekonstrukci  Krocínovy kašny.  Tato úžasná památka, která byla svého času z náměstí odstraněna protiprávně by se měla v nynějších letech restaurační velkorysosti vrátit. Navíc by to mohla být další zakázka hnedle pro několik neobarokních sochařů a kameníků. A jestliže nás Mariánský triumfální symbol upomíná k hluboké minulosti, Krocínova kašna by nás naopak mohla torpédovat mezi pokrokové ekologické národy. Kašna je původně starší než mnohé jiné bezcenné stavby na náměstí. Já bych například uvítal zbourání tuctového paláce, z jehož balkónu Gottwald oznamoval povedený únorový puč roku 1948.

K restauraci kašny je hnedle několik důvodů. Pokud jste někdy byli na Staroměstském náměstí v horkých letních dnech, jistě byste uvítali jakékoli osvěžení uprostřed rozpálené dlažby a pískovců či kamení, jež se na náměstí hojně vyskytují. Díky kašně by nebylo již na náměstí k zalknutí. V případě zmíněné Krocínovy kašny je také vhodné ukázat zahraničním škarohlídům, že i my to s ekologií myslíme vážně, a že jsme vždycky uměli zacházet s vodou, jíž dnes začíná být i u nás nedostatek. Vody bude zanedlouho méně než katolíků či jiných církevních bratrstev. Vodní atrakce by rovněž byla vhodnou zábavou pro děti. V proluce zlikvidovaného domu s Gottwaldovým balkónem by mohla vzniknout hypermoderní hydrologická stavba ekologického muzea s vodními atrakcemi a tobogánem ústícím do nedalekých stanic metra. Jistě by se tam našlo i zákoutí pro mnou nově založenou ekologickou církev, klidně někde v podkroví, abychom měli dostatečný nadhled i nad Mariánský sloup. Na obnově radničního křídla bych netrval. Svého času tam shořel významný český archiv nevyčíslitelné hodnoty. Je to smolné místo a celému qarteru by spíše slušel huňatější parčík, kde by se jistě snesl i usmiřující pomníček pro pomýleného vlasteneckého nešťastníka Sauera, který byl zmanipulován československými snílky o masarykovské svobodě k onomu nevhodnému vandalskému činu. Prostě smíření na n-tou. Náměstí by posléze nenápadně mohlo získat tento nový symbolický název: Náměstí totálního českého smíření.

Autor: Zdenek Horner | úterý 28.1.2020 8:54 | karma článku: 11,03 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,69
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik