Poezie z ptačí perspektivy

První poetický bulvár I. – nespravedlivý  občasník o poezii + První poetický bulvár I. – nespravedlivý  občasník o poezii + První poetický bulvár I. – nespravedlivý  občasník o poezii

V současnosti pomocí facebooku je možné pozorovat vzestup ptačího hvězdného tria Stehlíková – (Martínková)- Racková – Straka. Básníci se intenzivně projevují na síti a všude je vidět jejich aktivita související s masivním vydáváním jejich nových sbírek. Josef Straka je již delší dobu básnickým aktivistou jezdícím po celém světě. I po celé naší zemi rozváží svá literární poselství. V současnosti je jediným mužským vyslancem v říši poetických aktivit, který je schopen sekundovat přívalu ženské poezie.

Vedle toho, jak prostřednictvím ženské poezie vzrůstá téma rodinného životního prakticismu, jenž je ilustrován výkony dítek ve školách, školkách a ZUŠkách či na soutěžích. Právě prostřednictvím fb ilustrují mnohé rodinné, dokumentární fotografie krok za krůčkem mnohé rodinné radůstky a úspěchy našich předních ženských autorek. Pryč jsou diskuze o bývalých areálech či interiérech poezie. Praktická dynamika každodenních povinností nabývá vrchu. Vedle této typicky ženské dimenze poezie se Straka se svým hermeticko-existenciálním výrazem zřejmě zdá dostatečně typickým protipólem. Skryt ve svém pozorovatelském kupé je neustále na cestě za čímsi, co je jaksi samozřejmé. Nejde o nějaké objevné cesty, ale o povinné pracovní cestování, které člověka „náhodně vrhne do vesmíru“.

Pryč jsou diskuze o tom, zdali je poezie vyhrazena mužům. Většina mužských autorů si to sice dále myslí, ale doba žene tyto názory takřka na smetiště literatury. Nikoho již dnes nevzrušují mužská osamělá hrdinská pozorování světa. Natož nějaká filosofie. Vzpomínám na dávný povzdech básníka Jaroslava Kovandy na festivalu ve Zlíně, kdy si posteskl, že stále méně jde v poezii o základní problémy života. Snad ještě Ondřej Hanus se vymyká tomuto všeobecnému trendu „neproblematičnosti“, v jeho sbírkách stále dominuje téma smrti. Zdá se, že ptačí trio této těžkotonážní, významem zatížené, poezii definitivně uletělo. Z ptačí perspektivy jsou věci mnohem menší, méně významné, ale hlavně již dávno rozhodnuté.

Již před časem se tímto odlehčeným směrem vydala Marie Šťastná. Pohodový banální život dostává i u veřejnosti přednost před chronicky trpícím mužem, který se většinou není sto rozhodnout, zdali je život k životu nebo k čemu vlastně. Odpovídá to dobové charakteristice. Naši zemi ovládá hnutí. Nahradilo politické strany vyhraněných postojů. Politické strany si za to samozřejmě mohou samy tím, že nedodržely své volební sliby a trendy. Současný vývoj i v poezii je proto určitým apolitickým hnutím, kterému jde více o tance, než o pravdivý nález o životě. O pravdivý nález o životě v této postfaktické chvíli přece vůbec nejde. Všichni musíme tak nějak makat. Nejlépe bez protestů. Možná je nejlepším řešením tuto etapu nějak protancovat. Však o tom píše Simona Racková ve sbírce Tance (Dauphin 2015).

Ne, že by nebyly snahy poezii významově zatížit a o nějaké objevování (ve stylu Štolba – Král) usilovat. Jenomže zůstává jaksi jen u příslibů. Jaromír Typlt, nejdlouhodobější talent české poezie, konečně v poslední své sbírce nalézá smysl zájmu a pomoci (Za dlouho, Argo 2016). Král se svou antifeministickou posedlostí je stále zasutějším pozorovatelem, který opakuje litanie o zpozorovaném. Za ním se opatrně s podobným přístupem plíží Jakub Řehák. Ladislav Zedník také zatím nevystupuje ze svých geomorfologických vrstev na čerstvý vzduch a přes získanou Magnézii Literu bude asi chvilku trvat, než překoná Zahradu s jabloněmi a dvěma křesly (Argo 2006).

Pokud komukoli tento můj bulvární výpad připadá nespravedlivý, tak přizvukuji, že je. Opomněl jsem mnoho jmen a událostí, které se na jeden a půl papíru nevejdou. Nemusí to nutně znamenat, že je neznám, že jsem je nečetl apod. Dojde na ně příště. Letošní Magnézii Literu by měl dostat Ondřej Hanus za Volné verše (Host Brno 2017). Pokud ne, zůstane česká poezie stále ve své ptačí perspektivě. Snad to někoho více než jednou rozčílí.

Autor: Zdenek Horner | neděle 25.3.2018 12:52 | karma článku: 5,23 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,69
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik