Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekorektním vyjádřením se zamlčuje korektní možnost i skutečnost

Platí tedy, že nekorektnímu mluvčímu, (dále jen nekr), jde jen o propagaci negativního stereotypu. Nekři nestojí o konsensuální vyjednání problému, oni řeší problém nekorektním pojmenováním. Zlepšují naše problémy s Romy ...

jednoduchým pokřikem: Cikán, cikán, cikán.

 

Jeden by řekl, že při současné eskalaci nekorektnosti musí být takto všechny naše problémy vyřešeny. Opak je pravdou. Tyto zabetonované stereotypy, že budeme-li prohlubovat propast a odstup od Romů, vyřešíme tím snadněji naše společné třenice. Nekorektnost signalizuje jen jediné, že mluvčí nehodlá s Romy vyjednávat, ale jednat pohrdlivě z pozice síly. Ale je to skutečně pozice síly? Neukazuje se tím spíše naše slabomyslnost?

Nekři se opájejí svou pokrokovostí a bojem za svobodu, ale přinášejí jen další otroctví, kdy přestanou korektnost jen kritizovat, ale rovnou ji zakážou. Kyvadlo moci je neúprosné a šanci nepochybně dostanou. Alespoň budeme definitivně vědět, na čem jsme. Dnes, kdy s námi hrají komedii na demokracii, nejsme schopni je nikde chytit za slovo. Můžeme je tak maximálně chytit za metodu.

Nekři nepřinášejí více pravdy tím, že pojmenovávají hanlivě své oponenty, ani tím, že líčí jen jejich negativa, nedostatky a zločiny. Porušují tím celistvost vědění, které je ve své podstatě systematické. To znamená, že se analyzují v závěrech odborných prací pozitivní i negativní fakta, poukáže se na jejich poměr a vystaví nějaká vize budoucnosti. Je-li autorem takové práce nekr, pak se můžete spolehnout na to, že pozitivní fakta byla a vždy budou zamlčena nebo se ocitnou jen jako poznámka pod čarou hlavního textu.

Zachytil jsem v poslední době dvě takové nekr rádoby odborné práce. První je Antialkorán Patrika Ouředníka. Světe div se, tato nesystematická, nekrovsky děravá práce získala cenu Magnezia Litera. Marně byste v Ouředníkově podání hledali zmínku o súfijském hnutí v minulosti a současnosti. O současném disidentském hnutí v islámském světě se zmiňuje jen tak, že konstatuje, že existuje a měli bychom jej podpořit. Ani jeden příklad. Neuvádí žádné islámské reformátory na západních univerzitách, ani pozitivní neziskové islámské organizace. Nekorektně si dává záležet jen na výčtu všech negativ. Zde na nic nezapomíná a nic intelektuálně nezanedbává. Dosti nápadné, nemyslíte?

 

 

A druhá práce, jejíž existence mne překvapila, až zaskočila. Jde o publikaci Islám a politika od Rudolfa Kučery, docenta na Katedře politologie a filosofie Filosofické fakulty Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Na vysokých školách se množí antiislamistické výpady, které se chtějí tvářit jako odborná literatura, ale jsou jen směšnou snůškou nekrovké nesystematičnosti. Hned v úvodu své publikace povedený docent tvrdí, že lze zanedbat vliv na vznik islamismu z hlediska koloniálního období evropských mocností. Protože islámská Osmanská říše i předchozí dynastické říše byly kolonialistické, není se dnes za co omlouvat. Za všechny problémy si mohou v islámské kultuře sami. Značně neuvěřitelný a velmi neodborný přístup. Autor vychází z povídačky o střetu civilizací ne jako z hypotézy, ale jako z faktu. Úpadek našeho vysokého školství je nečekaně zjevný.

 

 

Metoda nekrů je stále táž. Zamlčet pozitiva nahromaděním až přehromaděním negativ. Nekři u moci nebudou vyjednávat, budou jednat a řešit. Pojmenují vás, čímž vyřeší váš problém, a aby snad náhodou nevyšlo najevo, že s ničím nepohnuli, odvezou vás opět do gulagu. Naopak, každý nekr ví, že mu při jeho nekrovké troufalosti nic takového nehrozí. Možná mu někdy zcenzurují neuvážený výstřelek, odeberou mu připojení na oblíbené stránky, to je ten strašný bič, na nějž si stěžují, ale do gulagu se v naší demokraticky korektní době nikdy nedostanou. Spoléhají na to a vysmívají se nám do očí.

Autor: Zdenek Horner | úterý 17.4.2018 22:12 | karma článku: 12,28 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,38
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik