Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je čas zakázat na západě Wikipedii

Je sice pravda, že kdekdo má výklad stejného textu wiki ve vlastní postoje velmi různorodé. Nicméně v dnešní době jasné válečné jednoty není přípustné, aby si na wiki kdekdo našel prameny k námitkám vůči jediné správné historii.

Věhlas mojí neordinace se roznesl už i do zahraničí. Někdo neohlášeně zvoní, a tak jdu bez nálady otevřít. Ve mžiku se ovšem moje naladění změní. Za dveřmi totiž stojí živá a nemrtvá, samotná  Tina Turner.  Slyším se, jak plynně ševelím haudujůdů a najstumítjů, vilkam. Nebudu čtenáře trápit angličtinou a přejdu česky rovnou k věci.

Tina se posadila k našemu mini stolku v kuchyni a spustila lamentaci, že tady v Čechách má prý někde na blogu příbuzného, že slyšela o jistých problémech, do nichž se dostal za svoje správně ukrajinské názory. A co si o tom myslím. Považovala mne mylně za jediného kněze na blogu, ale to jsem jí neuměl anglicky plynně vyvrátit, tak jsem se zavázal, že jí to písemně osvětlím na její domovskou adresu později.

Paní Turnerová, já myslím, že zase takové problémy nemá. Jeho články se opírají o fakta na Wikipedii. Tuhle se zmínil o Mnichovské dohodě a Chamberlandovi. Nachází jako mnozí jasné paralely ukrajinsko ruské války s druhou světovou válkou. Rozráží striktně putinovské narativy a je dnes jedním z nejváženějších antiputinovců.

No a proto se o něj bojím opáčila vážená rocková dáma. Přijela jsem mu nabídnout případný azyl u mne v Küsnachtu u Curychu. Až se to tady zase obrátí bude mu moje Švýcarsko k dispozici. Ale on se ke mně nehlásí, stejně jako sestřenice Sandra Bullock, asi má ostych a je nadměrně hrdý. Nemohl byste mi dát jeho adresu?

To nemohu, protože ji nemám. Ale lze mu napsat mail prostřednictvím redakce a také se může vše dovědět prostřednictvím mého článku a jistě se ozve. Souhlasíte, abych o našem setkání napsal. (Já slyšel ano, ale byl jsem doma sám, tak teď nevím, jak to dopadne.)

Pak jsme si spolu zanotovali v kuchyni a capella Golden Eyečko. To byla pařba.

Schváceni jsme opět usedli a debatovali o té nešťastné Wikipedii, kde je tolik rozporuplných informací, pomalu stejně jako v Bibli. Například  v článku o Mnichovské dohodě  lze nalézt nepatřičné jméno polemizujícího historika Tesaře, který svou knihou Mnichovský komplex marně vyvrací mýty o této události. A není to žádná kremrole. Je to poctivý západní emigrant, který se ani do Česka po revoluci nevrátil a zůstal na západě. Jeho základní tezí je skutečnost, že česká strana podnikla řadu kroků k uskutečnění Mnichovské dohody. Na diplomatické úrovni vysílala signály vedoucí k ochotě tuto otázku řešit. V samotném parlamentu byla nálada výrazně proněmecká a státnické projevy Beneše k veřejnosti nebyly právně ani politicky podložené. V případě  Chamberlaina  došlo v Británii na mnohé kontroverzní studie, o nichž nemáme tušení a nejsou u nás ani dostupné. Nicméně se v poslední době stále více oceňuje a chápe, že získal správně pro Británii čas, který pomohl k tomu, že Británie s Německem neprohrála.  V česku je nyní dostupný film na toto téma.

Přijmout paralelu války na Ukrajině s druhou světovou válkou je těžké. Někomu to jde tak snadno, ale jsou tu právě různé námitky a podněty na Wikipedii, které by bylo potřeba v zájmu bezpečnosti  blogera Turnera  prostě zakázat, smazat. Například nikde nenajdete na Wikipedii informaci, že Hitler měl také jaderné zbraně a k ničemu mu to nebylo. Stejně ho úplně a snadno porazili. Proto se s Putinem musí jednat stejně. Ale ta informace na neposlušné Wikipedii prostě není. Mohla byste navštívit třeba Pražský Hrad a pohnout naše politiky prostřednictvím prezidenta Zemana ke změně. Konečně by měl skutečnou poslední státnickou příležitost k rehabilitaci.

Venku zuřili poslední čerti a tak jsem obdivoval postarší dámu, že odmítla můj doprovod do hotelu. Ale zřejmě měla odvoz i doprovod zajištěn, protože z okna jsem ji směrem do města se šourat neviděl. Byla u mne vůbec? Nebyl to sen? Hlavně aby tu Wikipedii zakázali, to by se nám všem ulevilo a putinovské narativy by úplně padly na znak. Držím ti palce svatá Tino a jdu si pustit tvoje CD.

 

Autor: Zdenek Horner | středa 7.12.2022 6:14 | karma článku: 23,35 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma: 32,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma: 9,47 | Přečteno: 188x | Diskuse| Poezie a próza

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma: 23,08 | Přečteno: 557x | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma: 17,66 | Přečteno: 473x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik