Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inflace konzervativní estetiky

Nedávno se mi do čtení vpletl spisek Rogera Scrutona Krása. Konzervativec zabrousil do estetiky a hnedle to není ke čtení. Diletantské postoje, žádný objev, ale konzervativec se zkrátka ke všemu vyjádřit musí.

Scruton se konzervativně vlastně vrací k Platónsko – Kantovské verzi estetické mimésis, tedy nápodobě přirozeně krásné přírody. Na tomto přístupu se ukazují všechny neduhy konzervativního myšlení. ->  Roger Scruton - Krása

Předně diletantství se zde ukazuje v neschopnosti říci cokoli nového o sobě zadané oblasti výzkumu. Konzervativní přístup je ve svém jádru pasivní. Soudobé uvažování o estetice opustilo obecné nicneříkající floskule o platných pravidel krásy a snaží se vysvětlit a interpretovat různé postoje a kontexty, které ve společnosti lze indikovat. Scruton ovšem ví, kde krása je a kde není. Snobsky se pohoršuje nad uměleckými gesty, z nichž nepáchne zahnívající konzervace „prosté kontemplativní krásy“. Zasmrádlý odlesk platonismu šmrncnutý pokřiveným kantovským imperativem.

Konzervatismus se svou vypjatou neempatií zůstává i v ohledech krásy zahleděn do sebe, do svých neimaginativních idejí, které se dokola opakují. Hlavně nic nového, nejistého, co by vylučovalo diciplinaci a kontrolu včerejšího panství. Takový konzervativní realismus, jenž není daleko od realismu socialistického. Umění tkví v napětí mezi ustáleným a překvapivým. U konzervativců ovšem nikoliv, krása musí být uměřená „exkluzivně dokonalým konzervativním idejím“.

Není to svobodné ani demokratické. Je to opakování omylu o nejvyšším „konzervativním“ stadiu lidstva. Typologie a obecnost ověřených a opevněných „hodnot“ válcuje reflexi zbytku společnosti, neboť se opět, (pokolikáté už?), domnívá, že pokrývá fundovaně všechnu lidskou touhu po kráse.

Bohužel toto „fundované“ diletantství se odráží v celém konzervativním duchu. V každém jednání je odmítnutí argumentace, jinakosti a rozmanitosti. Odpor k diskusi a férovému poměření stanovisek nás politicky dovede k radikálnímu populismu, kde se budeme zřejmě za velikou cenu opět bránit extrémně exkluzivnímu neofašismu či ruku v ruce blouznícímu komunismu. Právě hloupost nás přibližuje totalitě. Vyprázdněnost a zjednodušování má zakrýt nedostatek představivosti a talentu.

Ztráta schopnosti ale i prosté ochoty k argumentaci je nejhorším vkladem světové revoluce konzervatismu. Zatvrzelé popírání faktů, vykládání volebních výsledků jako podvodu, přináší odvetu ve formě, která se konzervativcům jednoduše vrátí. Sice nás například balamutí ideou štíhlého státu, ale ve skutečnosti je za tím jen snaha podfinancováním podvrátit funkčnost státu a vyvolat záchrannou potřebu z vnějšku dodaných služeb. Co nedokáže stát, dodají kamarádské či klientelistické firmičky.

Kdyby skutečně chtěli konzervativní myslitelé svět zlepšit, pak by nemohli omílat ideje založené na protiempatickém panství získaného. Zásluhy jsou prostě ošemetná věc, a z nich vyplývající důsledky jsou někdy až paradoxní. Když u nás třeba chceme zásluhově spravedlivé důchody, pak si nemůžeme odmyslet, kdo dělal za totáče kariéru a jak. Proč by za to měl mít nějaký zásluhový důchod? Zásluhoví důchodci z doby po roce 1990 mají ještě do důchodu daleko. Co se zde tedy chce konzervovat? Výsluhy normalizačního posluhování a devadesátkové zisky při zhasnutém právním systému.

Mám velkou obavu, že se nakonec nějaký Okamurovec, radikální populista, ujme vlády nápravy. To budeme teprve vzpomínat na politiky, kteří měli vůbec nějaké mantinely a skrupule.

Autor: Zdenek Horner | sobota 19.2.2022 15:15 | karma článku: 6,10 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,71
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik