Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie a medicína

Málokdy je definice demokracie prostřednictvím vlády práva tak transparentní jako je tomu v případě medicíny. Nikdo není schopen obsáhnout veškerou medicínu, a proto především záleží na kontrolovaném předávání informací.

Co tím je myšleno? Máme nějaký lék. Lék někdo s úspěchem použil k nečekanému a neobvyklému léčení. S velkým nadšením pak doporučuje a prosazuje jeho použití. Musí to ale přesto dělat podle demokratických pravidel.

Pokud je nějaký pacient v terminálním stavu a vlastně mu už nic ublížit nemůže a on souhlasí s neověřenou experimentální léčbou, je vše v pořádku. Pokud se někdo rozhodne testovat účinky léků, je to jen jeho rozhodnutí, k němuž jej nikdo nesmí ani nepřímo nutit.

Na kontrolu léků a jejich užití máme instituce, které proces hlídají. V odborném časopise se uveřejní studie o užití léku při léčení a popíšou se vstupy a výsledky. Odborná veřejnost pak polemizuje a upozorňuje na nedostatky či nedokonalosti. Polemická odborná veřejnost je zárukou, že se nedomluví dva až tři aktéři a neprosadí si nějaký lék s neověřenou léčbou.

Těmto principům v celku říkáme „důkazní medicína“. Protikladem tohoto přístupu je paternalistická „autoritativní medicína“ založená na charismatu a vnuknutí. U této autoritativní medicíny nemusí jít vůbec o špatné úmysly. Kolikrát je tomu právě naopak. V dějinách je známý případ lékaře, který měl vnuknutí, že oddělí nemocné matky s horečkou omladnic od matek zdravých. Výsledky byly ohromující. Bohužel ještě nebyla známa důkazní metoda mikrobiologické medicíny a lékař nemohl vysvětlit, proč tak činí. Tenkrát medicína nebyla příliš demokratická, a tak se matky opět sestěhovaly dohromady a mnoho jich zbytečně zemřelo.

Správný demokratický postup by byl tenkrát ty blahé účinky zkoumat. Ani dnes nikdo nezakazuje třeba ten zázračný isoprinosin proti koronaviru. Jde o to, že v příbalovém letáku rozestěhování infekčních a zdravých matek mělo být jen pravdivě napsáno třeba: nevíme proč to funguje, ale umírají méně. Stejně tak je možné si zakoupit nebo po zralé úvaze nechat předepsat isoprinosin či cokoliv jiného, ale v příbalovém letáku musí být napsáno, že léčivé účinky na covid – 19 ještě nebyly plně prokázány podle pravidel.

Léčba se v průběhu let zlepšuje, ale také individualizuje. Mně třeba předepsali chemoterapii na míru. Když moje doktorka byla na dovolené a já byl u zastupujícího lékaře, tak se zhrozil, co se mi aplikuje a s jakými výsledky. Ptal se jestli nechci změnit léčbu. Já to nicméně risknul a dnes je mi již pět let dobře. Kdo ví. Nebylo na jakém základě se rozhodnout. Zmíněná lékařka vlastně dost riskovala, když mě pustila k někomu jinému, ale jak mi řekla moje nejmladší dcera, která momentálně studuje medicínu, byla moje tehdejší léčba na hranici obvyklých uznaných podmínek a pravidel.

Každému přeji, aby nemusel moji chemoterapii absolvovat. Na druhé straně zabrala, ale jiného by třeba zahubila nebo by byla třeba i slabá. Nic jako jednotná kolektivní chemoterapie neexistuje. Každý reaguje jinak. Stejné to je i s isoprinosinem. Dovedu si představit, že na někoho zabere, jiný bude dál ohrožený.

V posledku i lékaři musí být něčím kryti před žalobami postižených pacientů nebo jejich pozůstalých. Přes všechnu snahu se nemusí léčba podařit. Často si neúspěchu jde i pacient naproti. Pracoval jsem jistou dobu na recepci jisté kliniky a setkal jsem se s masivním lhaním pacientů, že berou léky podle předpisu lékaře, aby z nich po nezlepšení stavu nakonec vypadlo, že léky vůbec nebrali. I lékaři mohou být vystaveni pouhému osobnímu šílenství a umanutosti veřejnosti. Kdysi jsem se dostal při rozhodování o stavebním povolení do vleklého konfliktu s bývalými manžely, kteří považte, svorně žádali stavební povolení na plot z ostnatého drátu na společném schodišti v domě. Proti nesmyslným požadavků musí být každý poskytovatel právně ochráněn nějakými veřejně ověřitelnými pravidly. Mezi taková prostě „vnuknutí“ nepatří. Jeden můj kamarád fyzioterapeut na prvním sezení s pacientem, který chtěl začít hubnout nechal podepsat v dotazníku otázku: kolik let jste nabíral váhu? Následně začala rozprava o plánování redukčního režimu a cvičení sdělením. Pět let jste nabíral váhu a správně byste měl pět let hubnout, aby vám to nepoškodilo zdraví. Nikdo nechce pět let hubnout, ale všichni chtěj zhubnout hned, navždy a s jednou pohodlnou pilulkou. Ovšem na vlastní nebezpečí.

Proto medicína v moderním světě staví na důkazech a průkazných procedurách, které jsou vystaveny veřejnosti. A to je podstata demokracie. A bohužel, demokracie není až tak jednoduchá a veselá věc, jak bychom si představovali. V ní mají všichni mít zaručena nezadatelná práva a smějí se o ně ucházet a hájit si je. To v autoritativních či totalitních systémech nejde, protože právo jde velmi snadno a neviditelně ohnout. Řada čtenářů mi nyní jistě vmete, že je tento demokratický systém před neštěstím či svévolí neochránil. To je smutná pravda. Nic není dokonalé. Ani demokracie.

 

K tématu ->

Autor: Zdenek Horner | středa 1.12.2021 0:32 | karma článku: 9,96 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 667x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma: 32,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma: 9,47 | Přečteno: 188x | Diskuse| Poezie a próza

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma: 23,08 | Přečteno: 557x | Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik