Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až zvítězí soudruzi v NDR I.

Z vědeckého pohledu je třeba číst pozorně veřejné programy politických stran a uskupení, abychom si včas uvědomili smysl jejich konání. Je velmi zajímavé sledovat rozpory v obecných tvrzeních a konkrétních návrzích.

Postoj ke zbraním mezi obyvatelstvem je dlouhodobě palčivým problémem v celém světě. Kdysi jsem se na střelnici radil s jistým majitelem zbraně, zdali bych si měl také opatřit zbraň. Dostalo se mi několika hledisek, jež by si měl každý zájemce ujasnit, než se rozhodne.

Když si člověk pořizuje zbraň, musí si být vědom toho, že řada lidí v jeho okolí bude vědět, že je ozbrojen. Budou k němu tak přistupovat. Ve společnosti ozbrojeného člověka se prvotně cítí běžní lidé stísněně. Vzít si viditelně zbraň na obchodní jednání „cosi“ znamená. Současně platí, že vlastní jednání jedince je ovlivněno při řešení konfliktu spoléháním na zbraň. Místo, aby volal policii, vezme zákon do svých rukou. Majitel zbraně si musí být vědom, že může nejenom neúmyslně někoho zranit, ale i zabít, dokonce k smrti vyděsit.

Podstatou války v Jugoslávii bylo mimo jiné i velké množství zbraní mezi běžnými lidmi. Se zbraní v ruce se vláda práva, tedy i liberální demokracie zmenšuje právě jak na Blízkém východě, tak i v Africe. AfD to však vidí ve svém programu takto:

3.5 Právo  na zbraň nemusí být zostřeno Liberální právní stát musí svým občanům důvěřovat. Musí být nejen schopen unést, že jeho občané legálně získávají a vlastní zbraně, ale musí i zachovat svobodu jednání svých občanů a minimalizovat zásahy do omezení jejích osobní svobody. AfD se staví proti jakémukoliv omezení občanských práv prostřednictvím zpřísnění právních předpisů o zbraních. Kriminalizace držení zbraní neodrazuje pachatele, nýbrž dělá oběti bezbranné. Zpřísnění právních předpisů o zbraních nezabrání teroristům a jiným zločincům nelegálně získávat zbraně, obchodovat s nimi a používat je. Přísnější zákony o zbraních by byly dalším krokem ke kriminalizaci nevinných občanů a ke vzniku státu s rozsáhlým monitorováním a poručenstvím.

AfD ve své vizi převážně zpřísňujících neliberálních návrhů najednou vzývá Liberální právní stát, jenž musí svým občanům důvěřovat. Musí být schopen unést (wir schaffen das? – zvládneme to?), zachovat svobodu, minimalizovat zásahy. Přísnější zákony by se mohly dotknout jednotlivců. Klasický případ argumentace proti kolektivnímu pohledu na občana jako na potenciálního kriminálníka, naopak zdůraznění pozice presumpce neviny. Bohužel prostřednictvím tohoto bohulibého přístupu je také možné například ozbrojit politickou stranu a její svalnaté příznivce.

Tak dobře, wir schaffen (resp. ertragen = vydržet) zbraně. Co však určitě vyspělá německá uvědomělá společnost nicht schaffen, nicht ertragen je genderový výzkum. Ten je nebezpečnější než zbraně a jakékoli liberální hledisko zde zcela odpadá. Dokonce v úvodu kapitoly o školství proklamovaná svoboda vědeckého výzkumu a myšlení jde stranou, proklamované zamezení politického ovlivňování má být uzákoněno. Uzákoněno? Jak? Neumím si takové oprávnění zákonným způsobem představit. Nejmenují profesory a seškrtají rozpočty univerzitám, kde bude genderový výzkum pokračovat. Neměla by se zakázat rovnou celá psychologie a redukovat psychiatrie, ba zrušit některé disciplíny medicíny, které se tématu mezioborově dotýkají? Jak bude německým vědcům, až se jich kolegové zeptají, co se děje? No nic, Afd v tom má jasno:

8.1.2 Ukončit  podporu „genderového výzkumu“ Genderový výzkum neodpovídá nárokům, které musí splňovat seriózní výzkum. Jeho metody nesplňují vědecká kritéria, protože jeho očekávané výsledky jsou primárně motivovány politicky. Spolek a země nesmí nadále poskytovat na tento genderový výzkum prostředky. Stávající genderové profesury nemají být více dosazovány a běžící projekty nemají být dále prodlužovány.

Rozpor mezi základním deklaracemi o liberálním právním státu je krásně ilustrován karikaturami neliberálních návrhů v oblastech, které se „lidu“ nelíbí a nesystémově, které se „lidu“ líbí. Těžko věřit, že takový program sestavoval někdo systémově duchapřítomný. Těžko věřit, že takoví lidé u moci něco dodrží. Copak o to, volební sliby neplní téměř každá politická reprezentace, dílem úmyslně, dílem z důvodu kompromisního slevování z programu na základě koaličního spoluvládnutí.

Pokud chci ale něco zakazovat, nemohu se k tomu dovolávat liberálně právního státu. Myslím, že v tomto ohledu je jasné, že návrhy populistické mají navnadit, liberální deklarace uklidnit, aby si partaj mohla nerušeně prosadit se zbraněmi, co potřebuje.

 

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 30.8.2019 12:31 | karma článku: 7,24 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,69
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik