Začne Klaus na protest kouřit?

Český prezident nedávno otevřel továrnu na cigarety a prohlásil, že to dělá na protest proti pokryteckému Bruselu, který jen potlačuje tabákový průmysl a nemá dost odvahy k tomu škodlivé kouření celoplošně zakázat. Teď se Klaus konečně dočkal. Evropská komise oznámila, že by chtěla takový celoplošný zákaz pro celou EU zavést už v roce 2011. Paráda!!!

V Belgii se kouřit nesmí prakticky nikde už teď, v restauracích už rozhodně ne, a ani netušíte, jak rychle si na to zvyknete. Přijet do Čech je potom docela šok. Takže sláva, jen ať už to je.

Doufám, že Václav Klaus jen tak populisticky nelhal, vezme EU-vlaječku a vyrazí do boje za zákaz kouření. Nebo začně na protest kouřit? Ty od Phillip Morris nebo „bétéčka“?

Jsou to ale paradoxy, že, ehm… Jeden z nejlepších basketbalistů světa (nestát se prezidentem, mohl být úplně, ale úplně nejlepší...) že by začal na stará kolena kouřit?

A jiný aktuální paradox: Evropa na jednu stranu veřejně (a pro veřejnost) bojuje proti rasismu, proti francouzskému značkování a vyhánění Romů etc… na druhou stranu tvrdošíjně a dlouhodobě odmítá přijmout do svých řad Turecko.

Americký filozof Noam Chomsky to teď řekl jasně: "Evropa se tváří, jako že s Tureckem je problém, protože nedodržuje lidská práva a tak podobně… Ale já myslím, že je za tím čistý rasismus“.

A já myslím, že Chomsky má pravdu. V Evropě je spoustu paradoxů. A je to tak dobře. A je dobře, že o nich někdo mluví a dokonce má ambice je i řešit (neříkám vyřešit). Nejhorší je zalézt si doma za pec a odmítat všechno, co je jenom trošku cizí...

Ps: Dejte mi prosím vědět, až se začne z Pražského hradu kouřit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hořejší | úterý 12.10.2010 9:48 | karma článku: 9,23 | přečteno: 748x