To se nám ty úspory ale pěkně prodraží!

Toto NENÍ kritika EU. Toto JE kritika členských států EU. A to je velký rozdíl. Debata o zavedení jednotného evropského patentu je totiž ukázkovým příkladem toho, jak mohou být Evropané zabednění. No, spíš až tupí.

Debata o zavedení jednotného evropského patentu platného na celém území EU se vleče už minimálně deset let.

Podle stávajícího systému si firmy sice mohou registrovat svůj nápad u Evropského patentového úřadu, následně ale musí podat žádost o uznání patentu v každém členském státě zvlášť.

Náklady na takový postup dosahují až 20 tisíc euro. Pro porovnání: ve Spojených státech amerických stojí registrace patentu 1850 euro. Pak mají být EU-firmy konkurenceschopné…

Příprava návrhu o jednotném evropském patentu vázla na tom, že členské státy se od roku 2000 nedokázaly shodnout na tom, v jaké jazyce by měla být žádost o registraci sepsána.

Letos v červenci přišla Evropská komise s kompromisním návrhem na využití angličtiny, francoužštiny nebo němčiny. Ovšem s tím, že firmy bez možnosti překladu do jednoho z těchto jazyků by mohly využít odborné překladatelské firmy a Evropský patentový úřad by jim následně proplatil vzniklé náklady. Podle eurokomisaře Michela Barniera by tak náklady na jednu registraci dosáhly zhruba 6200 euro.

Španělé, Italové a Portugalci se ale postavili proti. Tvrdili, že Francouzi a Němci by získali „nefér výhodu“. Souhlasili by ale s tím, kdyby se používala angličtina jako jediný jazyk. S tím ale zase zásadně nesouhlasila Paříž.

Nyní přišli s kompromisem předsedající Belgičané: ponechali by Komisí navržený tříjazyčný systém, ovšem s přechodným obdobím, kdy by se do angličtiny musely překládat i žádosti sepsané v němčině a ve francoužštině. Z angličtiny by patenty byly překládány do všech 22 oficiálních EU jazyků. To by zvýšilo náklady na patent o dalších 1700 euro.

Španělé a Italové stále váhají.

Dnešní jednání bude zřejmě tvrdé a dlouhé: podle agentury DPA si ministři zarezervovali tlumočníky až do tří do rána.

Nakonec se asi koza nažere a my všichni to zaplatíme. Dobrou noc! Gute Nacht! Good night! Bonne nuit!

+++ Tak se kluci dohodli (už kolem jedenáctý), že se nikdy nedohodnou:) Extraordinary meeting (EU patent system) - press conference

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hořejší | středa 10.11.2010 20:49 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1176x