Proč prezidentův kancléř parkuje na místě pro invalidy?!

Jsme pár dní na dovolené v Česku. Vše při starém. Příroda stále divoká a krásná, ani tu Šumavu ještě nestačili vytěžit… Korupce a zločin je stále cítit na každém kroku. Možná ještě víc než dřív. Zákony neplatí nebo je nikdo neprosazuje. Nebo jsou sepsané na objednávku.

 

První, co zarazí, je neuvěřitelná arogance a tupost řidičů dražších nebo vytuningovaných vozů (na venkově), zpravidla se snadno zapamatovatelnými SPZ. Najíždění do „pomalu“ jedoucích aut na dálnici, blikání, troubení, předjíždění zprava, nejlépe v odstavném pruhu, ať to hodně práší… Je vidět, že místní boháči se se svým majetkem ještě nevyrovnali. Nebo je trápí svědomí? Je to zajímavý jev, například v Bruselu, kde se to hemží luxusními auty, nic takového není. Bentley nebo Jaguár většinou jede pomalu, jeho řidič asi už nemusí tak pospíchat, má tolik, že by se kdejaký český boháč cítil trapně…

V Česku je porušování pravidel zřejmě v módě. Včera odpoledne jsem dole na Václaváku zahlédl Škodu Superb prezidentova kancléře Petra Hájka, jak stojí na místě pro invalidy. Pan Hájek (který pokud vím invalida není, ledaže by měl „papíry na hlavu“) si odběhl do nedaleké bioprodejny. Václav Klaus zřejmě potřeboval muesli tyčinky nebo tak něco. Policie nikde.

Když už zákony neplatí pro prezidentský personál v hlavním městě, proč by platily pro zbohatlíky na venkově, že? Mezi Horskou Kvildou a Kvildou na Šumavě je místo, kterému se říká tuším most přes Vydří potok. Na Šumavě se normálně stavět nesmí, kolik bylo křiku kolem Bakalovy rezidence na Modravě. To o podivném objektu na Vydřím potoce nikdo nemluví a je to přitom daleko větší a hnusnější monstrum. Prý „česká eko-farma“. Pche… Alespoň dvacet pokojů. Možná že na dvoře bude řehtat bio-poník a v květináči poroste bio-brambor… Místní úřad nesouhlasí, správa národního parku nesouhlasí, nicméně stavební úřad v Sušici povolení vydal. A tak se na chráněném území staví obří hotel nebo co vlastně. Hnus.

Opravdu se tady dějí divné věci. Podnikatel Gerhard Horejsek, který zaměstnává na severu Čech stovky lidí, nebyl spokojen s tím, jak mu na finančním úřadě v Litoměřicích vyměřují daně. A tak sídlo své firmy papírově převedl do Prahy. Litoměřice přijdou o miliony korun ročně. Když například v Belgii změníte trvalé bydliště tak vás přijde hned druhý den navštívit místní policista, aby prověřil, že na udané adrese opravdu bydlíte. Tady se to tak nebere. Když to zákony umožňují…

 

Autor: Tomáš Hořejší | úterý 3.8.2010 15:38 | karma článku: 29,87 | přečteno: 2509x