Brusel: Východoevropané chtějí levné jídlo, kvalita není důležitá

Pamatujete si na nedávný průzkum slovenské Asociace spotřebitelů, který zjistil, že výrobci potravin dodávají do nových členských zemí EU jídlo horší kvality? Věříte tomu? Jestli ano, tak vás určitě bude zajímat, že Brusel (vašim slzám) nevěří.

Podle Evropské komise (konkrétně eurokomisaře pro zdravotnickou problematiku a ochranu spotřebitele Johna Dalliho - viz. jeho odpověď  na interpelaci europoslankyně Olgy Sehnalové) nejsou výsledky průzkumu kvůli malému počtu vzorků a testovaných produktů a nedostatečným informacím o metodě odběru vzorků věrohodné a reprezentativní! (Přitom, věřte nebo ne, se průzkum uskutečnil za finanční podpory Evropské komise!!!) Komise si alespoň vyžádala od slovenské Asociace spotřebitelů podrobné výsledky této studie a prý je dále přezkoumá.

Nicméně Brusel si už předem připravuje půdu pro odsuzující verdikt, když konstatuje: „K uvedeným (kvalitativním) rozdílům může docházet na základě preferencí a chutí spotřebitelů, jejich očekávání (včetně očekávání ohledně ceny), technických specifikací výrobních linek a dostupnosti surovin a přístupu k nim“.

Takže středo- a východoevropský spotřebitel zkrátka očekává, že jídlo bude především levné, o kvalitu až tak nejde… a výrobce se mu jenom snaží vyhovět!

A závěr Komise: „O tom, co uvést na trh jakého státu a za jakou cenu, v EU zpravidla rozhodují potravinářské společnosti“. Tak co tam těch 30 tisíc úředníků vlastně dělá?!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hořejší | pondělí 11.7.2011 18:25 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1798x