Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paul Ryan – aspoň 1 dobrá zpráva z politiky

Je potěšitelné, když člověk někdy uslyší hlas zdravého rozumu i od nějakého politika. Méně potěšitelné je, že je to až z Ameriky, protože blíže není zdravý rozum příliš v módě.

Ono navrhnout řešit velké dluhy a současně málo výkonnou ekonomiku razantním omezením státních výdajů a současně snížením daní, aby se ekonomika rozběhla, je sice logické, ale v Evropě politicky sebevražedné.

Musím říci, že o tom, že Mitt Romney byl pro mě zatím jen nepříliš vyhraněný republikánský kandidát, u kterého si jeden nebyl jist, co vlastně v politice zamýšlí kromě toho, že se chce stát prezidentem. To by také mohlo vyústit v něco velmi podobného jevu vysoce frekventovanému v Evropě – tedy „pravicový“ politik, který po zvolení za stálého troušení pravicových frází dělá více méně levicovou politiku V zemi, kde v 90. létech Klausovy vlády budovaly bankovní socializmus, zatímco současná „pravicová“ vláda nám zvyšuje daně, snad nemusím vysvětlovat co mám na mysli..

Jmenováním Paula Ryana za kandidáta na viceprezidenta se situace mění – politik podporovaný Tea Party (prakticky jedinou skutečně pravicovou silou v dnešním euroatlantickém prostoru) s jasným návrhem razantního okleštění státních výdajů – žádné neurčité „musí se šetřit“, ale konkrétně se nebojí jmenovat i výdaje sociální a zdravotní. Ekonomicky je to jasné, tyto výdaje tvoří tak velkou část rozpočtu, že bez jejich snížení se významněji ušetřit nedá, ale kam na levičáky všech odstínů z fakty a logikou, že? Je samozřejmé, že ani v Americe nemusí uspět, je zatím jen kandidátem. Nicméně na rozdíl od Evropy má zřejmě na zvolení slušnou šanci.

Vtip je samozřejmě v tom, že i v Evropě jsou nepochybně politici, kteří uvedené vědí a dokázali by navrhnout něco rozumného. Ono to dá zdravý selský rozum. Jenomže pokud to řeknou nahlas a budou na tom trvat, tak zpravidla rychle přestanou být politiky. Nejpozději při příštích volbách, pokud se jich ovšem jejich strana pro „nedostatečnou komunikaci navrhovaných opatření“ či z nějakého podobného důvodu nezbaví dříve.

Jsem přesvědčen, že sebevětší komunikativnost nezmění nic na faktu, že v Evropě si mnohem větší procento lidí než v USA dávno zvyklo považovat volby za prostředek, jak prostřednictvím svých volených zástupců zastrkovat své nenechavé pracky hlouběji a hlouběji do státního měšce. A ti, co jim to umožňuji, si pak v odměnu za naplnění jejich rozličných „práv“ na to či ono zastrčí své vlastní pracky do toho měšce rovnou. Proti tomu nefunguje žádná logická argumentace. Proti tomu může fungovat pouze morálka a spoléhání se na někoho jiného než na stát. To obé se v Evropě kdysi dávno odvíjelo od křesťanského základu. A v USA se to – světe div se – od tohoto duchovního základu ještě stále odvíjí. Bez křesťanského probuzení probíhajícího v Americe hlavně mezi tehdy mladými v 80. a začátkem 90. let by totiž nevznikla ani Tea Party.

Takže v Americe mohou doufat, že nadcházející volby zastaví a zvrátí dluhovou krizi. My v Evropě máme zatím jen tu naději, že všeobecný bankrot celé EU, který se neodvratně blíží a skoro každými dalšími volbami se cesta k němu spíše zrychluje, vytvoří podhoubí pro probuzení podobné tomu, jaké nastalo po bankrotu v Argentině. Ano, křesťané pro to i něco málo mohou udělat i dnes (myslím teď pro probuzení, pro ten bankrot už toho dělají až dost jiní), ale bez Boží milosti to nenastane – bankrot může pochopitelně vyústit i ve velmi zlé věci. Takže kdybyste nevěděli, za co se máte modlit...

Autor: Martin Horák | sobota 18.8.2012 12:14 | karma článku: 14,31 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik