Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dřevomorka školní aneb jak jsem byl osloven

„A jak jste přišli zrovna na moji stavební firmu?“  Mí společníci si vyměnili krátký pohled a poté, co žena sotva znatelně přikývla, muž s vizáží žoviálního medvěda se usmál:

 „ Zmínil se o Vás Tomáš Holoubek, prý jste spolu jednou něco  dělali na desítce“. Zalovil jsem v paměti, ale žádný Tomáš se mi nevybavil a desítku už roky nepiju. Nicméně šanci na zisk obecní zakázky jsem nechtěl jen tak zahodit. „No ale u vás se zadávají všechny stavební zakázky formou elektronických aukcí, takže konkurence bude poměrně veliká, ne?“ přešel jsem mlčky Holoubka i desítku.Bejvávalo, kámo“, zasmál se žoviální medvěd. „Tuhle kravinu nám  tu sice zavedla předchozí politická garnitura, ale teď už zase přímo oslovujeme osvědčený a spolehlivý firmy“. Jeho společnice si mezitím zapálila cigaretu a vyfoukla kouř: „Hele, my všichni, co se  pár těch volebních období pohybujeme v branži, máme těch permanentních žvástů o transparentnosti už plný zuby. Mně osobně, když tohle slovo slyším, naskakuje  kopřivka“, rozčílila se dáma a típla nedokouřenou cigaretu.  

Její kolega se pohodlně rozvalil na židli: „ Ono jde především o kvalitu práce, rozumíme si, pane. Sám víte, že žádnej projekt není dokonalej a my potřebujeme firmu, která to pak vychytá do detailu. Když si někdo neúčtuje žádný vícepráce, hned je tu podezření, že tu zakázku jednoduše  odfláknul. No a přesně takovýhle umělci nám lezli z těch slavnej elektronickejch aukcí, víte?“ Trochu jsem znejistěl. Moje obchodní strategie byla vždy založena na tom, abychom dodrželi plánovaný rozpočet díla, ale praxe v české kotlině, kam jsem se před pár lety vrátil, byla evidentně jiná.  Dáma si mezitím zapálila další cigaretu a usmála se: „Měli jsem tu osvědčený a spolehlivý firmy.... jako třeba RUBÍN HOLDING. Tihle kluci tohle prostě uměli. Anebo KING-BAU...pro ty nikdy nebyl  absolutně  žádnej problém vyšťourat až 20% víceprací. Jenže to elektronický šílenství je pak odsud vyhnalo“. „Dá to teď dost práce natáhnout tyhle osvědčený firmy zase  zpátky, ale už na tom intenzivně  makáme“, skočil jí do řeči žoviál. Jeho společnice na něj vrhla ne zrovna přátelský pohled, zřejmě aby bylo jasné, kdo z téhle dvojice je boss. „Elektronické aukce, bohudík,  přestávají úplně fungovat. A to hlavně díky masivní kampani naší strany proti registračním pokladnám“, pokračovala ve svém exposé. „Vznikla totiž obrovská poptávka po co nejpomalejším internetu. S připojením do 1 kb/s dorazí oznámení o platbě na Finanční úřad až tak za tři měsíce a s tím už se dá dost slušně pracovat....Jenže když se firma s takovým nízkorychlostním připojením přihlásí do elektronické aukce na stavební zakázku, vidíme obvykle její příhoz až v momentě, kdy už se stavba kolauduje“.

Hm, tak tomu říkám dvě mouchy jednou ranou, pomyslel jsem si. „Slyšel jsem, že máte v plánu hodně investovat hlavně  do školních budov“, snažil jsem se směřovat rozhovor k podstatě věci. Medvěd se tázavě podíval na svoji kolegyni, ta mlčky přikývla, takže si znovu vzal slovo: „Víte ono se to tak nějak šťastně sešlo. Na účtech se nám válí dvě miliardy, který potřebujeme nějak rozpustit a do toho úplnej dar z nebes: dřevomorka.  Navíc je to prej nějakej zvláštní druhSerpula lacrymans Comenia, která se specializuje výhradně na školní budovy. No a aby nebylo toho štěstí dost: radnímu pro investice, kterej furt malicherně lpěl na elektronickej aukcích,  spadl tuhle při revizi jedný školní střechy na hlavu trám a on se, zřejmě  eště pod vlivem otřesu mozku, rozjel vlakem až do Broumova  osobně oslovit tamní stavební firmu… po tomhle už nám potíže nedělá“

Dáma se podívala na hodinky, a tak jsem pochopil, že interview je u konce. „Takže kluci se vám ozvou a nějak si to už  společně  zprocesujte, pane…..promiňte, přeslechla jsem jméno“. „Vraník, Honza Vraník, usmál jsem se. „Jasně, černej kůň veřejný soutěže na vymýcení dřevomorky“, zahlaholil žoviál a během  stisku rukou na mne významně mrknul. Já jsem ovšem odcházel z téhle schůzky s takovým neodbytným pocitem, že tihle „kluci“ zřejmě spíše než vraníka budou potřebovat  bělouše…. 

 

Autor: Honza Vranik | pondělí 15.6.2015 6:45 | karma článku: 12,23 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Honza Vranik

"No pasaran", slibuje občanům Prahy 2 starostka Jana Černochová.

Tak přátelé, aby tohle zase někdo nebral smrtelně vážně: rozhovor se starostkou Prahy 2 a "lídryní"pražské ODS pro nadcházející parlamentní volby Janou Černochovou je fiktivní, nicméně reflektuje některé reálie naší městské části.

20.9.2017 v 7:51 | Karma: 10,52 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

"Klídek, máme to ošéfovaný."

V souvislosti s postupem při zadávání veřejných zakázek na radnici Prahy 2 padla v posledních měsících dvě konkrétní trestní oznámení. Rozhovor se zástupcem starostky pro oblast investic je ovšem ryze FIKTIVNÍ.....téměř.

18.5.2017 v 17:45 | Karma: 17,69 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

O Praze 2 opravdu bez cenzury?

V minulých dnech zaplavil schránky domácností Prahy 2 bulvární občasník s názvem „Jejich Dvojka“a vznikla i elektronická verze: www.jejichdvojka.cz.

26.4.2017 v 16:30 | Karma: 16,25 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Může ohrozit aféra Blanická 22-Gate politickou stabilitu na Praze 2?

Po aféře WATERGATE a neméně slavné české NAGY-GATE,která vedla k pádu Nečasovy vlády, prožívá nyní Praha 2 svou BLANICKÁ 22-GATE.

15.2.2016 v 11:09 | Karma: 10,43 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Přijme se místostarosta - zn. Praha 2

Pozoruhodný úspěch v podobě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů zaznamenala v minulých dnech Praha 2. S celkovým počtem šesti místostarostů se po minulém zasedání zastupitelstva zařadila na absolutní světovou špici této kategorie.

22.6.2015 v 7:30 | Karma: 11,32 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Občan Prahy 2, který vnímá a komentuje věci kolem sebe.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: 

Většinou se jedná o nadsázku a ironii, i když fiktivní osoby mají v drtivě většině svůj reálný předobraz!

Nadsázka a ironie, ochota "dělat si srandu" sami ze sebe byly odjakživa našemu národu vlastní, ovšem čas trhnul oponou. Smrtelně vážně bereme vše, co je nám předžvýkáno v mediích, smrtelně vážně bereme i sami sebe, aniž bychom byli schopni minimální sebereflexe, jak jsme vlastně často až uboze směšní, 

Nadsázka pak často i zde na tomto blogu zůstává nepochopena. Možná i proto,že styl a tón řeči "respondentů" v oněch fiktivních rozhovorech zřejmě jen věrně kopíruje smutnou politickou realitu současnosti. 

Seznam rubrik