Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijme se místostarosta - zn. Praha 2

Pozoruhodný úspěch v podobě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů zaznamenala v minulých dnech Praha 2. S celkovým počtem šesti místostarostů se po minulém zasedání zastupitelstva zařadila na absolutní světovou špici této kategorie.

Světové prvenství v počtu placených členů samosprávy dosud držel jihoafrický kmen Křováků s jedním náčelníkem, pěti zástupci náčelníka a jedním uvolněným zaříkávačem duchů. „Naše komunity jsou celkem srovnatelné, myslím z hlediska počtu obyvatel, takže nikdo nemůže zpochybnit naše aktuální prvenství nejen v absolutním počtu místostarostů, ale i v přepočtu na jednoho obyvatele. U našich afrických kolegů se jedná o pět zástupců náčelníka, my teď disponujeme šesti zástupci starostky“ upřesňuje starostka Jana Čermáková. „A zaříkávače duchů nám supluje na Praze 2 uvolněný člen Majetkového výboru“.

Městská část Praha 2 má navíc v tomto ohledu ještě poměrně značné rezervy a není vůbec vyloučeno, že by se počet místostarostů mohl vyšplhat až na osm. „Ani po tomhle kolosálním celosvětovém úspěchu nechceme usnout na vavřínech“, doplňuje starostka Čermáková. „Protože jedno místo v Radě je zatím neobsazené, rozhodli jsme se, jako nejtransparentnější radnice v Praze,  vypsat na post dalšího místostarosty otevřené podlimitní výběrové řízení, přičemž jediným limitem bude stranická příslušnost. Zatím se ale nerozhodlo, zda půjde o elektronickou aukci, anebo přímo oslovíme některé osvědčené komunální politiky z jiných městských částí, kteří se ocitli po podzimních volbách bez práce. Já se domnívám, že by bylo škoda jejich zkušeností  nevyužít“.

Významným dílčím úspěchem při restrukturalizaci rady se může pochlubit TAP-TAP 09, jeden z členů stávající koalice. Přestože se počet zastupitelů této strany snížil o 50%, počet místostarostů se naopak o stejné procento navýšil. „V tomhle jsme prostě profesionálové“, říká se sebevědomým úsměvem na tváři novopečený místostarosta a zároveň oblastní předseda TAP-TAP 09 Martin Smíšek. „Naši předchůdci na radnici vždycky tvrdili, že dohoda se sdružením „Parky občanům“, které reprezentuje paní starostka, byla v řadě bodů obtížná. Zrovna tohle nám ale šlo jako po másle. Máme tři zastupitele, z toho dva placené místostarosty, což je jednoznačně celorepublikový rekord. A nevzdáme samozřejmě ani to výběrko: Do toho stranického limitu, jak byl nastaven, se v současné sestavě pohodlně vejdeme.“

Radniční opozice na Praze 2 kritizuje, že s navýšením počtu místostarostů stoupnou i finanční náklady.   Jan Korzetka, radní zodpovědný za městské finance, má ovšem na tuhle výtku jasnou odpověď: „Z privatizace obecních laviček bezdomovcům jsme utržili tolik prachů, že bysme si s nima klidně mohli vytapetovat radnici. Vlastně ani pořádně nevíme, co s nima….. tak vo co tý Douchový jde? Prostě zase takový pindy….opozice za každou cenu“, nebere si servítky další z nováčků na postu místostarosty. Postoj třetího koaličního partnera, sdružení „Šťastný domov“, k této zásadní problematice objasňuje jediný neplacený člen rady, radní pro oblast kultury Jaroslav Schulz: „Co se týče mne osobně, já placenou funkci nepotřebuji. Přivydělávám si jako pouliční muzikant a poměrně slušně z toho zatím doma vyžijeme. Pokud ale magistrát zakáže vyhláškou pouliční produkce, což hrozí, pak to budu muset nějak řešit. Naše sdružení samozřejmě to výběrko zkusí, ale moc šancí nevidíme. Když se rozdělují placené funkce, má TAP-TAP jednoznačně větší tah na bránu“.  

V souvislosti se zápisem do Guinnessovy knihy rekordů je na stole i návrh na změnu názvu Prahy 2. „Rozlišování městských částí podle čísel je pro občany občas matoucí. Obzvlášť, když si třeba někdo napíše na předvolební billboard, že udělá z Dvojky jedničku“ , vysvětluje starostka Jana Čermáková. „Historické názvy obcí vždycky vyjadřovaly, co je pro danou komunitu charakteristické. Kupříkladu při návštěvě Bedřichova si můžete být téměř jistí, že první na koho při procházce obcí narazíte, bude nějaký ten Bedřich. A z tohohle vycházíme i v našem návrhu. Osloví-li totiž návštěvník naší městské části náhodného kolemjdoucího, je tu poměrně velká  šance, že právě narazil na místostarostu….. Přejmenování Prahy 2 na MÍSTOSTAROSTOVO tedy vnímáme jako návrat k tradici, návrat ke kořenům".

Autor: Honza Vranik | pondělí 22.6.2015 7:30 | karma článku: 11,32 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Honza Vranik

"No pasaran", slibuje občanům Prahy 2 starostka Jana Černochová.

Tak přátelé, aby tohle zase někdo nebral smrtelně vážně: rozhovor se starostkou Prahy 2 a "lídryní"pražské ODS pro nadcházející parlamentní volby Janou Černochovou je fiktivní, nicméně reflektuje některé reálie naší městské části.

20.9.2017 v 7:51 | Karma: 10,52 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

"Klídek, máme to ošéfovaný."

V souvislosti s postupem při zadávání veřejných zakázek na radnici Prahy 2 padla v posledních měsících dvě konkrétní trestní oznámení. Rozhovor se zástupcem starostky pro oblast investic je ovšem ryze FIKTIVNÍ.....téměř.

18.5.2017 v 17:45 | Karma: 17,69 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

O Praze 2 opravdu bez cenzury?

V minulých dnech zaplavil schránky domácností Prahy 2 bulvární občasník s názvem „Jejich Dvojka“a vznikla i elektronická verze: www.jejichdvojka.cz.

26.4.2017 v 16:30 | Karma: 16,25 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Může ohrozit aféra Blanická 22-Gate politickou stabilitu na Praze 2?

Po aféře WATERGATE a neméně slavné české NAGY-GATE,která vedla k pádu Nečasovy vlády, prožívá nyní Praha 2 svou BLANICKÁ 22-GATE.

15.2.2016 v 11:09 | Karma: 10,43 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Dřevomorka školní aneb jak jsem byl osloven

„A jak jste přišli zrovna na moji stavební firmu?“ Mí společníci si vyměnili krátký pohled a poté, co žena sotva znatelně přikývla, muž s vizáží žoviálního medvěda se usmál:

15.6.2015 v 6:45 | Karma: 12,23 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Občan Prahy 2, který vnímá a komentuje věci kolem sebe.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: 

Většinou se jedná o nadsázku a ironii, i když fiktivní osoby mají v drtivě většině svůj reálný předobraz!

Nadsázka a ironie, ochota "dělat si srandu" sami ze sebe byly odjakživa našemu národu vlastní, ovšem čas trhnul oponou. Smrtelně vážně bereme vše, co je nám předžvýkáno v mediích, smrtelně vážně bereme i sami sebe, aniž bychom byli schopni minimální sebereflexe, jak jsme vlastně často až uboze směšní, 

Nadsázka pak často i zde na tomto blogu zůstává nepochopena. Možná i proto,že styl a tón řeči "respondentů" v oněch fiktivních rozhovorech zřejmě jen věrně kopíruje smutnou politickou realitu současnosti. 

Seznam rubrik