Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školné na vysokých školách alias student se stává klientem

Školné na vysokých školách. Jedno z prvních témat jednání ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných. Jako pedagoga na vysoké škole se toto téma mé osoby přímo dotýká. Proto jsem v mém okolí položil jednoduchou otázku: „Co říkáte na zavedení školného?“ Odpovědí jsem získal nepřeberné množství. Primárně samotní vysokoškolští studenti jsou proti, ostatní ve většině pro zavedení školného, ale v různé výši. Hlavním problémem je stále velké množství nezodpovězených otázek. V jaké výši bude školné uzákoněno? Bude si každá vysoká škola udávat vlastní školné? Jakým způsobem bude student školné platit? Během studia? Po ukončení studia? Jakým způsobem bude studium umožněno nemajetným? Výhodné půjčky? Jakým způsobem budou zvýhodněni výborní studenti?

Student už nebude studentem, nýbrž klientem. I toto byla odpověď na mou otázku. Jakým způsobem bude škola s penězi nakládat? Zvýší se tím kvalita studia nebo jen kvantita studentů? Pokud bude student vysokou školu splácet během denního studia, kde si k penězům přijde? Na brigádě, ze které si platí nájem v lepším případě koleje a stravu? A nebo začne splácet po ukončení studia, když je čas na shánění si vlastního bydlení a zakládání rodiny? A co dálkaři? A tam, kde absolvent nedosáhne dostatečných příjmů, to zaplatí stát, ale co kdyby se dalo zneužít a zase ten stát.

Se zájmem sleduji samotné vyjednávání o školném. Za zmínku rozhodně stojí nedávné vysílání pořadu Hyde park na ČT24. Vyjednavač pro školství, vědu a výzkum za TOP09 na většinu podstatných věcí odpovídal jen "nevím, to jsme neřešili" a evidentně ani nevěděl, která bije. Nejlepší byl závěr, zda nebude ministrem školství a odpověď "no, bavilo by mě to" vypovídá o všem. Toto je jeden z lidí, kteří řeší budoucnost našeho národa…

Pokud se ze státního školství stane byznys, bude úroveň jednoznačně klesat. V ČR jsou úplně jiné podmínky než v některých zemích, kde je školné zavedené a to počínaje příjmy až po systém vzdělávání. Již dnes nabídka převažuje poptávku a pokud se člověk rozhodne studovat, stačí se přihlásit na jednu z nespočtu soukromých VŠ a pokud finanční zázemí dovolí, není problém ji vystudovat. Řada škol si tak kvůli školnému udržuje i studenty, kteří by se buď na státní školu vůbec nedostali, nebo by třeba neprošli ani do druhého semestru. Potom je zapotřebí přísnější akreditace, jelikož tak dochází k degradaci vysokoškolských titulů. A má obava je, že se zavedením školného, bude tento trend i na státních školách.

Zaznívá, že studenti sami budou mít možnost vedle posuzování kvality i možnost ovlivnit výuku, když už si ji zaplatili. Zpravidla nejlépe hodnocení jsou kantoři, u kterých zkouška nebyla problematická a negativně hodnoceni jsou ti, kteří dávají důraz na vědomosti. Ostatně vzpomeňme si, jak my sami jsme nadávali(áme) na kantora, co nás vyhodil ze zkoušky, přitom se stačilo jen o něco víc naučit. Podívejme se na některá diskusní fóra VŠ, že „kantor ideál“ by byl ten, co by se studenty kouřil v parku trávu, popíjel Redbully a zkoušky rozdal na počkání. Těch ostatních by bylo pochopitelně nejlepší se zbavit.

Zkvalitnit výuku penězi rozhodně nelze, že by prostředky měli jít na pomůcky nikdo garantovat nebude a ovlivnit tak výuku například matematiky, ekonomie, práva apod., to jsou „pomůcky“ jen morálně zdůvodňující alibistický blábol.

Školné samozřejmě znevýhodňuje i sociálně slabší skupiny studentů. Odůvodňuje se i tím, že znamená motivaci pro ty, kteří si svá studia prodlužují. Představte si, že máte nadané děti a měli byste si kvůli finanční situaci a školnému hodit korunou, kdo bude studovat, zatímco některým finančně zajištěným může být jedno, zda studují 5, 6 nebo 7 let. Že by si měli jít vydělávat na brigády, ano, ale to stejně většina dávno dělá a výdělek sotva postačí na pokrytí nákladů za ubytování, dopravu, skripta a stravu. Pokud si má tedy každý svého studia vážit, jako jeden z argumentů, tak ať hradí škole např. výrazný poplatek třeba za opakování ročníku, škole to finančně pomůže, udrží se kvalita studia a rozhodně se neznevýhodní ti, kteří na tu školu mají, jen si ji bohužel nebudou moci dovolit.

Autor: Vladimír Hönig | pátek 25.6.2010 22:35 | karma článku: 14,70 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Vladimír Hönig

Slabost silných slov pana "knížete"

Národ je citlivý na některá jména či pojmy. A čím více se dokola opakují, tím více se vrývají do paměti nezávisle na argumentech, které se na ně vážou. Odkazovat se k některým kladně vnímaným archetypům, je stále módní, jiná jména mají zase naopak vyvolat buď strach, negativní emoce ...či dokonce jistou formu bojeschopnosti.

15.8.2013 v 12:00 | Karma: 38,58 | Přečteno: 2905x | Diskuse| Politika

Vladimír Hönig

Pražská kmotralice ODS, ČSSD a stop té s TOP

Zámačknul jsem slzu po výroku exprimátora Svobody, že to dělají kvůli občanům...

29.5.2013 v 12:00 | Karma: 12,06 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Vladimír Hönig

Jdu volit a volím jako ostatní na internetu!

Českému národu hrozí ztráta vzdělanosti. To s sebou přináší i úpadek sociálního cítění a úpadek historické paměti. Zbídačelý a chatrně vzdělaný občan se stará jen o uspokojení základních potřeb (jídlo, bydlení) a nemá čas na svobodný a plnohodnotný společenský život i logický úsudek. Vzniká tak velká příležitost pro podvodníky, zloděje a tuneláře, demokracie selhává, rozhodují jen obrazy a ne činy.

14.2.2013 v 12:05 | Karma: 18,14 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Vladimír Hönig

"ZMĚNA, ZMĚNA, ZMĚNA" - předvolební zaklínadlo populistů

Opět se přiblížily volby a předvolebním zaklínadlem "ZMĚNA" se to jen hemží. Slibují ji kandidáti krajských voleb a dokonce i kandidáti prezidentští. Slibují ji také kandidáti politických stran, kteří jsou u moci a z jejichž úst to připomíná spíše drzost. Ono Obamovské heslo (také nesplněné) převzali úplně všichni a jak vidno i ohrané až trapné je stále v oblibě.

25.9.2012 v 12:00 | Karma: 17,19 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Vladimír Hönig

Blanka a jiné tunely

Pomalu se blíží finální kalkulace pražského tunelu Blanka. Jak už jsme na Magistrát hl. m. Prahy zvyklí, málokoho překvapí, když je všechno úplně jinak. Původní cena byla 27 miliard korun, podle slov tehdejšího primátora Pavla Béma 25,7 miliardy.

5.9.2012 v 12:48 | Karma: 15,87 | Přečteno: 811x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Pedagog na České zemědělské univerzitě, vědec a politik Strany Práv Občanů ZEMANOVCI.

Seznam rubrik