Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy, pivo, fotbal

Fakt, že ženy fotbalu rozumí asi jako koza petrželi, byl již několikrát empiricky dokázán americkými vědci. Teda aspoň doufám… Protože pokud ne, kamarádky mě ukamenují svými rtěnkami a pilníky.

Vždy jsem toužil šířit fotbalovou osvětu a vzdělávat jedince kopanou nepolíbené. Co na tom, že se povětšinou jednalo o ženy a že o to příliš nestály. Přesto, kde jsem mohl, tam jsem na počkání vykládal definici ofsajdu, popisoval barcelonskou tiki-taku, predikoval vývoj v boji o ruský titul nebo informoval o fotbalových přestupových spekulacích napříč evropskými soutěžemi.

Nepochyboval jsem, že díky mému nespornému pedagogickému umu padnou mnou vyřčená slova na úrodnou půdu. Jak se ale brzy ukázalo, ženy jsou i vůči elementárním fotbalovým znalostem zcela imunní.

Stalo se tedy nevyhnutelné – rezignoval jsem. Poslední hřebíček do rakve mého úsilí o „pofotbalištění“ něžnější části populace zasadila před nedávnem kamarádka.

Začala přitom tak nevinně. Skoro bych řekl až idylicky, když prohlásila, že bychom měli zajít na pivo. Poněvadž jsem slušně vychovaný chlapec, pozvání „na jedno“ ze zásady neodmítám.

Sejdeme se v 19:15, napsala mi kamarádka během odpoledne. Po přečtení její zprávy mi okamžitě hlavou probleskla ta nejčernočernější myšlenka ze všech (nebojte, nejednalo se o vítězství zelených ve volbách), protože bylo zřejmé, že i když je čtvrtek, hraje se Evropská liga a Sparta od sedmi přivítá milánský Inter, má drahá kamarádka tento důležitý fakt vůbec nevzala v potaz a jen by ráda zašla, jak se lidově říká, někam posedět.

To jsem samozřejmě nemohl připustit, a protože kromě příkladného vychování ovládám stejně úspěšně i řadu manipulativních technik, vmanévroval jsem nás krátce po setkání do nedalekého sportbaru.

Dorazili jsme právě včas. Venca Kadlec na obrazovce zrovna oslavoval druhý vstřelený gól, Míra Bosák nepochybně mluvil něco o „očích nahoře a otevřené hlavě“ a Sparta se rozjížděla k dosavadnímu nejlepšímu výkonu podzimu.

O čem jsme se s kamarádkou během zápasu bavili, to si už, abych byl upřímný, moc nepamatuji. Nepochybně ale náš rozhovor připomínal známou scénku z francouzské reklamy (mrkněte na ni tady), kdy zaměstnanec benzínky drží mobil mezi hlavou a ramenem, z reproduktoru se ozývá tlumený ženský hlas, na který opakovaně reaguje jen zúčastněným „ehmm“. S telefonem u ucha obsluhuje zákazníky, když v tom se ze záchodů vyřítí chlápek (zřejmě manžel ženy v telefonu), zaměstnanci benzínky poděkuje pohledem, převezme si mobil do své ruky a poté spustí svoje „ehmm.“ Zkrátka takový normální dialog mezi mužem a ženou...

Bylo každopádně fajn, že kamarádka zvládla fázi „chci se vypovídat“ už během fotbalu. Po jeho konci jsem se těšil na inteligentní a duchaplnou rozpravu nad pivem. Protože ale obsluha sportbaru televizi nevypnula ani dvacet minut poté, co Letnou opustil i poslední živáček, mohl zanedlouho Čapoun na celou hospodu ohlásit, že „kromě Sparty překvapila také Beerševa, která remizovala se Southamptonem 0:0.“

Přestože kamarádka fotbalu ani jakémukoliv jinému dění na obrazovce až dosud nevěnovala pozornost, slovo „Beerševa“ na ni zapůsobilo jak červený hadr na býka.

„Beerševa? Ti jsou odkud?“ zeptala se mě nesměle.

„No, z Izraele,“ odpověděl jsem pohotově a ležérně, abych zdůraznil, že je to přeci jasné. Větřil jsem začátek debaty o fotbale. Na tu ale samozřejmě nedošlo. Kamarádka se naopak řečnicky otázala, aby si vzápětí odpověděla: „I Židé hrají fotbal? Ježiš, to je super!“

Zůstal jsem sedět s pootevřenou pusou a čekal, co se bude dít. Myslela to vážně? Nebo mi zas chybí ten pověstný ženský smysl pro humor? Vždyť jsem ji před nedávnem líčil, jak Maccabi Tel-Aviv porazil v městském derby Hapoel 5:0. Na takový "nášup" se jen tak nezapomíná. Samozřejmě tedy, že Židé hrají fotbal.

Odpovědi na všechny nevyřčené otázky jsem dostal zakrátko. Kamarádka se začala potutelně usmívat a já pochopil, že si v hlavě přehrává obraz party opálených maníků s jarmulkou na hlavě a pejzy po skráních, jak pobíhají vyprahlou izraelskou krajinou, honí se za míčem a trenér jim při tom předčítá verše z tóry.

Tato představa (nebo bůhví na co myslela) mou kamarádku rozesmála natolik, že jsem okamžitě věděl, na čem jsem, a jak si vedu ve snaze ji fotbalově vzdělat.

Bylo to bolestivé přiznání – další nadšenou fanynku fotbalový svět díky mně ani tentokrát nezískal. Abych zachránil situaci a nedal najevo svou slabost z porážky, hodil jsem do placu aspoň jednu nekorektní poznámku: „Ano, i Židé hrají fotbal, jen odmítají nosit čísla na dresech a všechny německé trenéry. Prý nějaká pověrčivost…

Konec.

A teď jdu hledat ten článek o výzkumu o ženách a fotbalu. Protože mám fotografickou paměť, přesně si pamatuji, že článek s titulkem „Gentlemani, nevoďte své dámy na fotbal“ byl vlevo dole v časopise Mladý svět.

Autor: Tomáš Honajzer | pondělí 17.10.2016 16:13 | karma článku: 16,76 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Mí angličtí čtvrťáci

Po únavných 24 hodinách cesty jsem dorazil do Londýna a byl okamžitě vržen do víru dění. Má pětiměsíční stáž v Czech School without Borders začala.

15.9.2017 v 22:44 | Karma: 22,33 | Přečteno: 789x | Diskuse| Osobní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Budu za vodou

Jedu do zahraničí. Na delší dobu. Učit češtinu. A tak jsem si řekl, že bych o své cestě mohl podobně jako řada au pair dívčin psát.

4.9.2017 v 20:30 | Karma: 14,67 | Přečteno: 420x | Diskuse| Osobní

Tomáš Honajzer

Když vás bůh spojí s bezdomovcem

Našel jsem svou spřízněnou duši. Konečně! Co na tom, že je to šedesátiletý bezdomovec. Jsme si holt souzeni. Teda aspoň to říkal Josef...

17.7.2017 v 20:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

S paralyzérem k rodinné spokojenosti

Vybrat správný dárek k narozeninám není jen tak. Zvlášť když dostanete jednoznačné, a zároveň zcela neurčité pokyny.

2.7.2017 v 12:26 | Karma: 20,08 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Johnny d'Artagnan

Kdybych byl příznivcem SPD, mohl bych diktáty, ať už pravopisné nebo ty z Bruselu, kategoricky odmítat a žít si v poklidu. Jenže já ne...

16.4.2017 v 17:12 | Karma: 16,29 | Přečteno: 517x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Tomáš Honajzer - student, budoucí učitel (možná), Slezan, milovník české i světové literatury, píšící převážně nevážně o dění okolo sebe.

Seznam rubrik