Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byty na prodej: který byt je vlastně nejlepší koupit?

V současné době, kdy aktiva ztrácí na hodnotě, napadne mnoho z nás otázka, zda koupě bytu nebo nemovitosti, by mohla být tou správnou volbou, která bude znamenat výhodné uložení peněz resp. jejich postupné dlouhodobé zhodnocení. I já jsem si tuto otázku položil a odpověděl jsem si, že ano. Ovšem za splnění několika velmi důležitých podmínek, kterých není jednoduché dosáhnout.

Koupit nový byt nebo starší?

V posledních letech náklady na stavbu raketově rostly. Materiál, lidé, pozemky. Všechny podstatné faktory, které ovlivňují cenu když dojde na prodej nemovitosti a nebo bytu. Z tohoto hlediska bych doporučoval orientovat se na již existující starší byty.

Developeři mohou sice podnikat různé marketingové akce na podporu prodeje, ale má úvaha je taková, že nemohou slevit ze své marže tolik jako vlastník bytu, který potřebuje prodat. Ten již za dobu co v bytě bydlel, vytvořil dostatečně velký majetek ze kterého může ukrajovat aniž by tvořil ztrátu.

Jak starý by byt měl být?

Jedno hledisko je v jaké budově se byt nachází. Zde bych dal přednost dobrému, rekonstruovanému stavu před chátrající. Nevíte jak společenství vlastníků funguje. Zjistěte si! Pokud je dům chátrající a zrovna se společenství vlastníků chystá na zásadní rekonstrukci s fondem oprav, který je naplněn na tuto příležitost, pak tím lépe a o koupi bytu v takovém domě je možné uvažovat.

Z hlediska vybydlenosti bytu je lepší kupovat zcela vybydlený byt než nově rekonstruovaný a nebo zachovalý. Vede mě k tomu následující úvaha. Za prvé: můžete rekonstruovat byt k obrazu svému. Za druhé: budete díky hospodářskému a stavebnímu útlumu rekonstruovat velmi výhodně. Zvlášť když si partu řemeslníků dáte dohromady sami.

V jaké lokalitě?

Praha mi vychází jako velmi spekulativní, proto bych se jí vyhnul. Myslím, že v této lokalitě je lepší buď nemovitost držet nebo prodej nemovitosti. Je dražší než Vídeň, Berlín, Budapešť a jiná velká města v regionu. Kupní síla přitom není vyšší než např. ve Vídni. Možná v obcích cca 30 km od Prahy, kde nejsou byty tak drahé a dojezdová vzdálenost do metropole přijatelná. Orientoval bych se na regiony. Jako velmi zajímavé vidím Ostravsko a to proto, že zde došlo k velkému poklesu cen po předchozím růstu. Nové projekty se pozastavily, lidé nemají na hypotéky takže budou hledat pronájem. Kombinace levné byty a široká cílová skupina pro pronájmy mi připadá potenciálně profitabilní. Navíc, základ pro budoucí hospodářský rozvoj je položen díky nejmodernější továrně na auta automobilky Hyundai, kterou z tohoto důvodu zcela jistě nebude zavírat, ale spíše rozvíjet. Tedy dlouhodobá perspektiva investice. Jako další perspektivní lokalitou se mi jeví Jižní Čechy a to z hlediska stability. Nedocházelo tam nikdy k prudkým cenovým výkyvům a zejména byty v Českých Budějovicích se mi jeví jako dobrá investice i z hledisko potenciálu k pronajímání i díky místní univerzitě. Další město vidím např. Jindřichův Hradec, kde je místními vnímán nedostatek bytů. Nalezení vhodného bytu však není jednoduché. Obecně bych hledal místa kde poměr cena nemovitosti/cena za pronájem není příliš vysoká. A kde lokalita zajišťuje hospodářskou perspektivu.

Oblast

Širší centra měst. Cihlové byty v činžovních domech z dědických řízení, od starších lidí, kteří se chtějí stěhovat poté co děti odešli z domu…apod. V domech kde je stabilní, dlouhodobé osazenstvo. Panelové byty po zjištění celkového stavu budovy a vyloučení větších oprav v horizontu 10-15 let. Panelové byty na sídlištích nejsou špatnou investicí na pronajímání po poklesu cen. Sídliště však musí být udržovaná, ne ghetta.

Jakou velikost?

Volil bych buď garsonky, 1+1 nebo větší byty ve studentských městech, nebo městech, kde je velký zaměstnavatel.

Patra

Na investici berte patra všeobecně méně oblíbená, jako přízemí, nebo první patro. Dále byty bez balkónů nebo teras. Pokud dům nemá výtah, tak berte vyšší patra. Jsou levnější. Nájemníkům to většinou vůbec nevadí. Dále pokud máte hotovost, je lepší družstevní byt, zde si, ale zjistěte výši nájemného družstvu. A samozřejmě jak družstvo funguje. Opět, družstevní byty bývají až o dvacet procent levnější.

Cílové skupiny

Studenti, singles, mladé páry, dělníci ve velkých továrnách, nově příchozí do města.

Přeji hodně štěstí při investování do nemovitostí!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zlý Kojot | pátek 10.4.2009 12:09 | karma článku: 10,51 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Zlý Kojot

Hanba české justici..

Dnes byl odsouzen občanský aktivista Jiří Fiala za blokování státního zastupitelství na půl roku "natvrdo". Já jen zírám, že za vyjadřování občanských postojů se již "znovu" v České republice začíná zavírat. Neuvěřitelné 20 let po pádu komunismu.

23.4.2010 v 18:55 | Karma: 22,48 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Zlý Kojot

Důkaz, že získat byt u realitky vyjde levněji než bez realitky.cz

Pokud si chcete pořídit byt a myslíte si, že nejlepší co můžete udělat při jeho hledání je, že se vyhnete realitce a využijete internetové zprostředkovatele, kde nabízejí nemovitosti přímí vlastníci, tak pozorně čtěte dále.

4.2.2010 v 8:35 | Karma: 6,70 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ekonomika

Zlý Kojot

Těhotenství týden po týdnu. Aneb co zvládnou ženy a co tátové?!

Kdysi jsem zkusil pomoci své bývalé přítelkyni s těhotenstvím. Možná než budete číst dál se podívejte na výsledek mé snahy na http://www.tyden-po-tydnu-tehotenstvi.cz ,protože ten živý výsledek, mohu díky aktivitám různých žen vidět pouhé dvě hodiny za týden..

13.9.2009 v 11:34 | Karma: 8,37 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Společnost

Zlý Kojot

Vývoj na trhu nemovitostí- Kdo mě poslechl slušně vydělal. Co dál?!

Co lze očekávat od poslední třetiny roku v oblasti nemovitostí? Těžká odpověď. Již od února jsem na svých blozích navrhoval nahradit investice do realit, investicemi do alternativních aktiv, jako např. akcie Telefoniky O2 a ČEZ. Vývoj mi dal za pravdu a kdo mě poslechl, získal nejen slušný dividendový výnos 6-11%, ale i zhodnocení akcií v řádu 10-30% což je na realitním trhu naprostá utopie.

9.9.2009 v 11:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ekonomika

Zlý Kojot

Stěžujte si na katastr nemovitostí!

Protože se jedna úřednice Katastru nemovitostí na Vysočině spletla, čelila rodina z Třebíče a jejich majetek exekuci.. Soud rozhodl o prodeji jejich nemovitostí. Tak nějak uvedla Česká televize svou reportáž o špatné práci Katastru nemovitostí.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Policie přivezla z Ukrajiny šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů

10. května 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Policie v pátek přivezla z Ukrajiny do Hradce Králové šest Čechů zadržených v polovině dubna na...

VIDEO: Použily dláto a kladivo. Seniorky poškodily vitrínu Magny Charty

10. května 2024  16:46

Dvě klimatické aktivistky ve věku přes 80 let v pátek kladivem a dlátem poškodily skleněnou...

Hromadná nehoda na Kladensku. Při havárii čtyř aut se zranili čtyři lidé

10. května 2024  15:53,  aktualizováno  16:30

Čtyři auta havarovala v pátek odpoledne u Unhoště na Kladensku. Při nehodě se zranili čtyři lidé,...

„Zabezpečíme naše hranice.“ Britská opozice slibuje konec obchodu s migranty

10. května 2024  16:24

Keir Starmer, který vede britskou opozici, v pátek pronesl odvážný závazek. Pokud zvítězí v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1602x
Autor nepracuje. V současné době se věnuje osvětě a popularizaci samostatné koupě, prodeje a pronájmu nemovitostí, bez zprostředkovatelů.

Seznam rubrik