Závod

Náměstím prosyceným nervozitou a napětím zazněl hlasitý povel „Kdo neskáče, není Čech..hop-hop-hop…“ , načež se mohutný dav rozvlnil jako rozbouřené moře. Co na tom, že teplota dosahovala ke třicítce a horký vzduch se tetelil nad rozpálenou dlažbou. Oči zúčastněných nevnímaly kromě obřího plátna téměř nic.

Konečně! Přímý přenos finálového klání ohlásil vzrušeným hlasem moderátor. Dav zmlkl a sledoval dění. Napětí bylo téměř hmatatelné. Mistrovství světa a naše závodnice má jedinečnou šanci pokořit zbývající dvě soupeřky a stanout na pomyslném vrcholu. Marie Procházková měla už sice pár křížků, ale ve svém oboru ji všichni považovali za naprostou jedničku. A ke všemu její sympatické chování, postrádající hvězdné manýry, přispělo k tak masové oblíbenosti. 

Závodnice připravené na startu…Maruška, Helga a Taťána. Třesknutí výstřelu startovní pistole a napnutá těla závodnic vyrážejí. Dav jen zašumí, když Maruška jako první uchopí záchodovou štětku a bravurně jí krouží uvnitř mísy, dokud celá nezáří čistotou. Pak rychle vysypat koš, doplnit papír, umístit osvěžovač vzduchu a rychlý přesun k umyvadlu. 

Vteřiny na počítadle rychle přeskakují a Maruška se blíží ke konci. Prostorem se nese „Maruška….Maruška“ sborově odfrázované stovkami hlasů. Žena s malým batůžkem svírá palce v dlaních, až jí na rukách viditelně vystupují žíly. Dva mladíci připravují lahev sektu, aby mohli ihned zapít velkolepé vítězství.

Náhle se však Marie smekne po kapkách vody, které zůstaly na podlaze, když čistila umyvadlo. Marně se rukama snaží zachytit, či alespoň vybalancovat pád a tvrdě dopadá na levý bok a ruku. Její tvář se zkroutí bolestí a po pár vteřinách, vyplněných hrobovým tichem, se jí po tváři začnou koulet slzy. Ví, že je konec. Prohrála.

Do ticha bouchne jaksi nepatřičně zátka sektu, který měl zkropit šťastný dav. Namísto toho se všude kolem šíří jen všeobecné zklamání. Pár lidí ještě nemůže uvěřit tomu, co před chvíli na vlastní oči viděl. Nikoho v tu chvíli už snad ani nezajímá, jestli vyhraje Helga nebo Taťána. Marie všechny zklamala.

Dav se pomalu rozchází, někdo mlčky, jiný bouřlivě diskutující, čí to byla vina. Trenéra, nebo samotné Mařeny, která udělala tak zásadní chybu a neutřela rozlitou vodu? Marie v šatně pláče do mozolnatých dlaní…

Zítra toho budou plné noviny.

Autor: Martina Holánková | pondělí 6.7.2009 23:02 | karma článku: 9,45 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Martina Holánková

Všechny mé lásky

21.9.2007 v 15:24 | Karma: 7,45

Martina Holánková

Už zase zešílela…!

23.7.2007 v 6:26 | Karma: 16,19

Martina Holánková

Žít či nežít?

17.7.2007 v 0:49 | Karma: 13,51

Martina Holánková

Ovládá vás reklama?

14.7.2007 v 23:05 | Karma: 14,32