Šmejdy od Bati.

Baťa je pojem. Práce pro Baťu byla snem mé matky, která za války pracovala ve Zlíně v Baťově nemocnici. Architektura Zlína s cihlovými domy a typickými průmyslovými stavbami je charakteristická pro všechna města, která ve světě založil i pro Domy obuvi s jeho zbožím, převážně botami a doplňky.

V chorvatské Krajině ve městě Borovo, které zde Baťa založil, postavili po válce v Jugoslávii v devadesátých letech 20. století Kanaďané několik nových rodinných domů. Domy jsou téměř kopiemi domů ve Zlíně a financovala je firma Baťa, která má sídlo v kanadském Torontu.

V Ostravě dodnes stojí Dům obuvi na náměstí, kde lze zakoupit kvalitní koženou a pohodlnou obuv. Pokud mají boty nějakou závadu, obratem je personál vymění za nové či jiné.

Ne tak v nedávno zřízené prodejně v Šumperku. Zkušenosti s touto prodejnou jsou nevalné. Letní kožené semišové boty v bleděmodré barvě po měsící vybledly téměř doběla a skoro se rozpadly. Reklamace však nebyla přijata. Totéž se opakovalo o rok později s podobnými letními botami, které navíc překvapily majitelku děravými podrážkami, o kterých ji informovali naproti sedící hosté v restauraci. 

Je potřeba si to pamatovat a nezapomenout: "V Šumperku nenakupovat u Bati." Jenže lidská paměť je krátká a člověk pohodlný. Nechce se mu pro každé jednotlivé boty jezdit do Prahy, odkud zakoupené kozačky i sportovní boty přežily 5 až 6 náročných podjesenických zimních sezon.

Nedávno se v šumperském obchodě objevila velká kabela tak akorát. S dlouhým uchem, které lze přehodit přes rameno a obě ruce zůstanou volné a těžká taška nevytahá ruce do opičí délky. Lehká kabela umožní "tahat" ty každodenní nákupy, které ženy nerady nosí v neelegantní igelitce.

U Vietnamců prý mají velký výběr všech možných kabel s různými uchy a v celé barevné škále a hlavně, za zlomek ceny u Bati, což je asi jediný značkový obchod s obuví ve městě s 25ti procentní nezaměstnaností. Jenže kabely jsou těžké a takové jakési hamatné, a přestože na první pohled přitáhnou pozornost, na druhý je na nich zjištěn vždy nějaký drobný nevkus například zlatá sponka, která je až příliš zlatá, stříbrná spona, která je až příliš stříbrná. Požadovaná elegance a decentnost jaksi chybí přesto, že obchod nabízí přehršel kabel, určitě přes sto druhů. Navíc materiál je tak bytelný, že i bez nákupu má pracující žena s kabelou přes rameno tíhu nejméně dvou cihel.

Právě ta jediná vhodná kabela se prostě nachází jen u Bati. Nakoupeno, spokojenost veliká, pohodlnost ještě lepší. Jenže ouha, následující den zděšený zrak uzří vypáranou podšívku pod zipem u jediné vnitřní uzavíratelné přihrádky. Co teď, opravit svépomocí, zanést do opravny či rovnou vyhodit? Reklamace trvá 30 dní a kdo má doma rezervní kabelu za baťovských 999,- Kč pro případ reklamace, že. U nás asi nikdo.

Takže na nástěnce je doma ode dneška napsáno. NENAKUPOVAT U BATI V ŠUMPERKU!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 12.10.2013 20:37 | karma článku: 42,79 | přečteno: 24574x