Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Původně advokát se stal vojenským duchovním a bojoval v Tobruku a Dunkerque

Necvičil, přesto před i po válce vedl organizaci Maccabi, nestudoval ješivu, přesto se stal duchovním jednotky složené z československých uprchlíků v Palestině, kterou vedl generál Klapálek, bojovník v Českých legiích na Rusi.

Když 21. prosince 1948 letěl do Izraele s dvěma kolegy na přípravná jednání o první Maccabiádě v nově vzniklém státě, jejich letadlo bylo nad Řeckem, ve kterém v té době probíhaly boje občanské války, sestřeleno, a všichni cestující v něm zahynuli.

Doktor Hanuš (Šmuel) Rebenwurtzel se narodil v roce 1903 ve Strážnici. Jeho otec tam byl obchodníkem a také městským zastupitelem. Hanuš byl advokát a velmi aktivní člověk. Působil v politických funkcích v rámci Sociálně-demokratické strany. Působil také v Sionistické organizaci a byl předsedou židovské tělocvičné organizace Maccabi ve Strážnici.

Kvůli své angažovanosti byl po příchodu nacistů na jaře 1939 zatčen, avšak jeho manželce Ditě (Judit) se jej podařilo za obrovskou sumu vykoupit. Jako člen Sionistické organizace obdržel s manželkou povolení k vystěhování do tehdejšího britské Palestiny. Tam byl záhy požádán tehdy ještě podplukovníkem Klapálkem, aby se stal rabínem u nové vzniklého 11. východního československého praporu v rámci britské armády složeného s československých emigrantů do tehdejší Palestiny.

Rezek

Haifa 9.5.1943 - rodiče s malým Jehoshuou před odjezdem Hanuše do Anglie

Hanuš, jelikož neměl rabínské vzdělání, se zdráhal tuto funkci přijmout. Poté co situaci konzultoval s Hugo Bergmannem a Martinem Buberem a poté, co absolvoval několikatýdenní školení u rabína Arje, tuto funkci přijal.

Hanuš vykonával funkci rabína neohroženě a statečně. Aktivně se zúčastnil bojů nejen v Tobruku a u Denkerque, ale s jednotkou se dostal do koncentračních táborů, kde na vlastní oči mohl vidět hrůzy, spáchané zejména na Židech nacisty. Po návratu do Prahy v roce 1945 obdržel Válečný kříž za chrabrost.

Hanušovi se v Haifě v roce 1940 narodil syn Jehoshua a po návratu do Prahy v roce 1947 dcera Daniela.

Hanuš se v poválečné Praze zapojil do pomoci zuboženým navrátilcům z koncentračních táborů. Po válce si také změnil příjmení Rebenwurtzel na česky znějící Rezek, jak to po válce učinilo mnoho Židů. Byl požádán židovskými organizacemi v zahraničí, aby převzal vedení Židovských náboženských obcí v Praze pro Československo. Hanuš pracně obnovil obec a během krátké doby pomohl s vybavením zdecimovaných obcí kultovními potřebami.

Po demobilizaci byl členem a předsedou mnoha židovských organizací - Sionistické organizace, Keren Hajesod, předsedou Kruhu židovských účastníků odboje a předsedou Svazu Maccabi v Československu. 

V britské Palestině zatím vznikal nový židovský stát a Československo bylo při jeho zrodu velmi nápomocné hlavně díky ministru zahraničí Janu Masarykovi. Nacisty ukradený majetek, takzvaná Terezínská podstata, byl vyměněn za zbraně poslané Haganě. Hanuš při této transakci samozřejmě nemohl chybět.

Po únoru 1948 se celá rodina připravovala na odchod do nově vzniklého státu Izrael. V té době byl Hanuš pozván se dvěma dalšími kolegy na přípravná jednání o konání první Macabiády (tzv. židovské olympiády) do Izraele. Letadlo se při přeletu nad Řeckem zřítilo, zřejmě bylo sestřeleno některou ze stran občanské války, která tam tehdy probíhala.

V polovině roku 1949 se Hanušova manželka s dětmi odstěhovala do Izraele. Pracovala celý život jako sekretářka a celá léta se sama starala o rodinu. Narodila se jako Dita Wintrová v Olomouci v roce 1914.

Syn Jehoshua žije s rodinou v malém galilejském městě Karmiel v krásném rodinném domě na svahu, který postavil jeho tchán s tchýní pocházející ze Slovenska. V roce 2011 jsem navštívila jeho tchýni Hedu, která se narodila v Bytči. Přivezla jsem tehdy jako dárek také tričko, čepici a odznak dobrovolníka na Maccabiádě ve Vídni, které jsem se zúčastnila. Netušila jsem, co tyto předměty připomenou Jehoshuovi, který mi při odjezdu vyprávěl příběh jeho otce a celé rodiny.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 27.3.2016 19:23 | karma článku: 16,46 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi