Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průměrnost, možná nám vlastně vyhovuje

Jenže si neuvědomujeme, že pokud nedáme prostor lidem nadprůměrným v kterékoli oblasti života, naše společnost nebude růst, ale jen stagnovat, nebo spíše upadat. Jenže strach z nového a z konkurence je tak silný.

Nejenže nedáme příležitost těm, kteří mají nápady a energii a vůli na jejich uskutečnění. Nejenže jim nedáme prostor, také se mnohdy snažíme je přímo vystrnadit tam, kde by mohli ohrozit naši pozici.

Kde jsou kořeny naší nepřejícnosti, závisti a zloby? Pasivita se stala naší strategií. Necháváme věci být jen proto, abychom měli jistý konzumní život, na který jsme si rádi přivykli. Každý se raději stará jen sám o sebe, kdo není pasivní, nebo chce dokonce pomáhat jiným, méně úspěšným, je divný a podezřelý.

Nedělá nám problém vystrnadit z kolektivu někoho, kdo se nebojí říct svůj názor třeba i vůči autoritě. Místo toho, abychom ho podpořili a spojili síly, jen snižujeme jeho důvěryhodnost. Vždyť přece narušuje zavedený pořádek a vlastně nám připomíná naši pasivitu a nenaplněnost života, které nahrazujeme plným žaludkem, novými auty a čím dál vzdálenějšími dovolenými. Než se snažit o zlepšení života, raději umlčíme ty, kteří nám připomínají vlastní pasivitu a nespokojenost.

Politickým a jiným elitám tento stav jistě vyhovuje. Lidé se starají jen o sebe a ti, kteří rebelují, jsou jen ojedinělými ostrůvky. Sem tam sice dostanou na demonstraci proti totalitním praktikám lekci, když je policajti zmydlí, či donutí sedět s rukama za krkem, aby si moc nevyskakovali. Naopak schvalujeme chození po ulicích se šibenicemi, jen když je klid.

Máme pocit křivdy a nespravedlnosti z toho, že u nás si nejsou lidé před zákonem rovni ani nemají všichni stejné šance. Jenže zatím máme své jisté, ale co se stane, až to nebude platit, vyjdeme do ulic bránit demokracii, o které vlastně ani nevíme co znamená, protože se jí neřídíme.

Přestože příjmy většiny společnosti jsou na velmi nízké úrovni, málokdo se ozve. Pokud ano, nikdo se nepřidá. Podněcovat odvážnější k činnosti a pak dělat, že se nás to netýká, pro jistotu, co kdyby došlo k postihu rebelů. Bojíme se postavit za vlastní šťastnější a spokojenější život kvůli zbabělosti a absenci morálky.

Toho, kdo se odváží, zesměšňujeme a šikanujeme, protože je jiný než my a připomíná nám naši zbabělost. Než abychom někomu pomohli, spíše ho pomluvíme a utvrdíme se v tom, že se ocitl v této situaci vlastní vinou, je to přece jeho věc, ať si pomůže sám.

Průzkum ukazuje, že 112 ze 116 kojenců umístěných v loňském roce do kojeneckého ústavu, tam bylo umístěno kvůli tomu, že rodiče nemají peníze na bydlení. Vždyť oni tam všechno mají, krásné pokoje a dokonce i televizi v každém pokoji, to ani my nemáme, a jezdí každý rok na dovolenou. Jenže nemají rodinu, přátele, vazby. Produkujeme tak deprivanty a bezdomovce, kteří často končí ve vězení, to říká statistika. Nebylo by levnější poskytnout těm bez střechy nad hlavou alespoň základní ubytování, o kterém se tady diskutuje už desetiletí.

Nejhorší je nuda kombinovaná se zoufalstvím. nejenže vede k fyzickým a psychickým problémům, ale vede nás pomalu a jistě k degradaci demokracie a svobody, které jsme ochotni obětovat proto, abychom nadále mohli v klidu trávit roky sledováním stupidních televizních seriálů a zpráv, kterými jsme manipulováni tam, kam politici a lobby potřebují.

Rezignovali jsme na etiku, morálku a právo. Život není jen ekonomika, ale z velké části také občanská společnost, která integruje menšiny a vlastně všechny, kteří jsou jiní, a respektuje je a váží si jejich jinakosti, která nás většinou obohacuje. Určitě všichni tušíme, že samo se nic nezmění, a pokud nevstaneme od televizí, naše životy budou čím dále tím více řídit politici a ti, kteří ovládají většinu společnosti. Až nám dojde, kam směřujeme, už může být pozdě.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 19.3.2016 12:22 | karma článku: 18,34 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi