Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neposlušný jezuitský papež František a revoluce v katolické církvi

Pokud toužíte letět nejpopulárnější linkou na světě, nastupte na palubu společnosti Alitalia. Je to úplně obyčejné letadlo. Nemá bar, a dokonce ani dvojitou postel. Kdokoli sní o hýčkání v oblacích, by měl raději zůstat na zemi.

Tento let je fascinující díky jednomu argentinskému pasažérovi jménem Jorge Bergoglio, alias papež František.

Novinář izraelského deníku Haaretz, Nisan Horowitz, se ptá: Přetvoří papež František katolickou církev v hnutí zasazující se o sociální spravedlnost? Je to neuvěřitelné, že jezuitský kněz všech lidí je nejvlivnějším a nejzanícenějším hlasatelem spojitosti chudoby s nespravedlností přerozdělování přírodních zdrojů.

Katolíci by se neměli rozmnožovat jako králíci, prohlásil na palubě letadla do filipínské Manily, když se tam diskutovalo o kontrole porodnosti. Přetvořili jsme svět ve velkou popelnici, konstatoval v letadle do jihokorejského Soulu. A kdo jsem já, abych jej mohl soudit? uvažoval v letadle z Brazílie při zmínce o homosexuálním knězi. Vatikánští zpravodajci zůstali s otevřenou pusou. V minulosti, kdy tato témata patřila k nejvýbušnějším v katolické církvi, by i mnohem mírnější výroky způsobily skandál.

Kromě senzace, kterou tato prohlášení způsobila, jsou nyní předurčena k široké diskuzi. Mnoho zpravodajů blízkých papežům v minulých letech, by se nikdy nezeptalo na určité otázky. Toto je nemyslitelné například v Bílém domě či pro izraelské politické zpravodajce. Důsledkem bylo, že čtenáři či diváci nikdy neměli možnost slyšet přímočarý lidský projev lídrů více než miliardy věřících.

Letadlo z Jižní Ameriky vzlétlo brzy ráno. Atmosféra v papežově letadle bývá uvolněná. Mluví se o kopané a islámu. O potratech a globálním oteplování. Ten muž se zajímá o všechno. Své výroky přímočaře vyslovuje jako blesky. Dokonce pronikají i neprodyšně uzavřenou sebestřednou izraelskou scénou.

Nedělá chyby. Je konzervativní klerik odmítající potraty, manželství mezi osobami stejného pohlaví nebo eutanazii. Ale on otevírá dveře v uvědomění, že to, co jimi proniká, je stále více v rozporu s tíživými dogmaty, kterých se jeho předchůdci drželi zuby nehty.

Takže co je vlastně záměrem papeže Františka? Chce být významnou postavou. Chápe, stejně jako stále více amerických politiků, že staré pravdy o rodinných hodnotách byly poplatné duchu dřívější doby.  Papež čím dál více prosazuje socioenvironmentální pokrok. To je vzkaz prvního jihoamerického papeže katolické církvi a světu.

Ne bohatí by měli vládnout světu, prohlašuje. Už Ježíš o tom hovořil. František chce změnit způsob církevní charity, která háže drobky chudým, a tak jen zachovává nouzi. Zdá se, že papež prosazuje koncept sociální spravedlnosti, a v tom je obrovský rozdíl.

Samozřejmě se lze ptát, zda církevní hodnostáři jsou schopni podporovat sociální spravedlnost, protože je zde interní rozpor. Ale právě nyní to má účinek.

Protože ve skutečnosti neexistuje ve světě skutečný lídr, který by dokázal přesvědčit a strhnout lidi pro takovouto úžasnou myšlenku. Obama, Merkelová, Putin, Xi Jinping a David Cameron jsou všichni lobisty velkého kapitálu a hlavních znečišťovatelů životního prostředí. Často jsou oni sami problémem. Je to úžasné, že jezuitský kněz všech lidí je dnes nejvlivnějším řečníkem na světě v záležitosti propojení bídy a nespravedlnosti v přerozdělování světových zdrojů a bohatství. Už jeho první krok - výběr jména - byl revoluční. Je prvním papežem, který si zvolil jméno Františka z Assisi, který zasvětil celý život vymýcení bídy a lásce k přírodě.

Papež František se právě vrátil ze svého rodného kontinentu. Ačkoli není fanouškem liberální teologie jihoamerických levicových kněží, napadá neoliberalismus a globální finanční instituce. Přírodní zdroje patří všem, prohlásil v Ekvádoru, jakoby stál na izraelské ropné demonstraci. A mezi dvěma selfie má nový návrh: Každý, kdo se pyšní bohatstvím, které vede ke strádání ostatních, by měl platit sociální splátku.

Pokud bude takto dál pokračovat, pravděpodobně tím ovlivní historické změny v církvi a sociální roli náboženství. Změní toto konzervativními politickými prostředky? Ty v současnosti zachovávají existující pořádek ku prospěchu bohaté menšiny. Dojde ke změně a prosadí se principy rovnosti a sociální spravedlnosti? Čím více se odváží, tím silnější bude opozice těch, kteří sledují jen své zájmy. Bude zajímavé sledovat, kam až bude schopen pokračovat.

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 14.7.2015 14:52 | karma článku: 16,87 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Děti jsme nebily. Někdy nám ujelo nevhodné slovo, hájí se vychovatelky z jeslí

22. května 2024  13:41

Dvě vychovatelky, které se podle obžaloby nevhodně chovaly k dětem v žateckých jeslích, dnes před...

Radikální vizionář změní USA. Trumpův muž má plán, těží z něj i „křivák“ Biden

22. května 2024  13:40

Premium Spojené státy potřebují radikální ekonomickou léčbu, nulové překážky na trhu jsou nebezpečím pro...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u střední odborné školy Euroškola ve Strakonicích, kde podle jejich...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi