Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je soustružník, zněla první otázka v Osvětimi

Ke konci války nacistům zoufale chyběly pracovní síly, a tak Vladimíra co nejdříve odtransportovali spolu s ostatními otroky do koncentračního tábora Sachsenhausen, kde otročil pro leteckou firmu Heinkel.

Vladimír se narodil na Slovensku, neměl tátu ani mámu, a tak žil u babičky a vychovávala jej jeho teta. Vladimír chodil prvních pět let do židovské školy v Bytči. Nejprve z Hliníku nad Váhom, kde se narodil, později se rodina přestěhovala do domu na náměstí v Bytči.

Do místní židovské školy posílali také místní katolíci své děti kvůli kvalitní výuce nejen němčiny, kterou se děti učily už od druhé třídy. Vladimír se německy učit nechtěl, a tak jej nutili doma požádat německy o finanční příspěvek na různé dobroty. Vladimír vždycky říkal, že mu život zachránilo řemeslo a to, že uměl německy.

Vladimír byl po náročných zkouškách přijat do učení do Ostravy do školy, kterou financovali majitelé Vítkovických železáren a podporovatelé vzniku židovského státu na středním východě, Rotschildové. Učil se soustružníkem na samé jedničky, což bylo v poslední světové válce to nejžádanější řemeslo. Vladimír měl po vyučení odcestovat do Palestiny, ale k tomu už nedošlo. Potřebovali tam řemeslníky, kterých byl nedostatek. Židé nemohli z důvodu konkurence provozovat řemesla mimo gheta. Nebyli přijati do cechů, což byl tehdy základ. Také nesměli vlastnit pozemky. Měli jen omezenou možnost volby zaměstnání kvůli dalším zákazům a omezením do roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství a Židé měli stejná práva jako ostatní obyvatelstvo.

V době, kdy Vladimír odešel do Ostravy, vdala se jeho teta za majitele pily v jihomaďarském městě Szentes. Vladimír zadrhával, a rodina jej tehdy poslala na ozdravný pobyt, aby si zlepšil mluvu před odchodem do učení. Vladimír dojížděl domů k babičce, která naštěstí v roce 1939 zemřela. V době ustavení protektorátu Čechy a Morava se také vrátila domů jeho matka, která byla v nemocnici na Moravě. Jako neárijka tam již nemohla pobývat.

Vladimír se vyučil v létě 1939 a do Palestiny už neodjel. V jeho průkazce na vlak je ještě v březnu 1939 české razítko Vítkovických železáren, v dubnu už německé, tak byli Němci důslední. Jako soustružník měl na Slovensku výjimku, a tak nebyl už v létě 1942 deportován na východ s většinou slovenských Židů, ze kterých se téměř nikdo nevrátil. Deportováno tehdy bylo téměř sedmdesáti tisíc osob, za které Slovensko zaplatilo 500 říšských marek na osobu z majetku předtím Židům arizovaného. V té době ještě na Slovensku německá armáda nebyla, jen poradci, a tak vše zorganizovali sami Slováci. Vladimír pracoval jako občan bez práv v různých dílnách v Žilině. Bydlel v ghetu v bytčianském zámku.

V době Slovenského národního povstání, kdy přišla do země německá armáda, bojoval a později se skrýval. Povstání začalo 29. srpna 1944 a bylo velmi krutě potlačeno k 28. říjnu 1944. V té době byly obnoveny deportace. Vladimír byl 24. listopadu chycen, zavlečen do věznice v Sabinově, kde byl zmlácen, přišel také o několik zubů. Poté byl z koncentračního tábora Nováky spolu s rodinou své dívky Miriam odvezen v dobytčáku do Osvětimi. Odtud byl převezen do Sachsenhausenu. Každý den s tisíci otroky pochodoval do 3 kilometry vzdáleného Oranienburgu, kde byl vybudován průmyslový areál.

Sachsenhausen byl první vzorový koncentrák vybudovaný na zelené louce. Výstavba započala v létě 1936, právě v době, kdy se v nedalekém Berlíně konaly Olympijské hry, na které byl Židům vstup zakázán. V táboře bylo výcvikové středisko členů SS, kteří pak pracovali v ostatních koncentračních táborech. Probíhaly zde nelidské pokusy na vězních s drogami a jedy, což na konci války využili nacističtí pohlaváři.

Vladimír

Bývalý koncentrační tábor Sachsenhausen severně od Berlína

Přestože v zimě nemusel pracovat venku, málem nepřežil. Byl velmi hodný a také vyhladovělý, nemohl chodit, a tak nebyl hnán na pochod smrti. Po osvobození Američany strávil několik měsíců v nemocnici. Také se hned po válce začal učit anglicky. Po válce vstoupil jako mnoho dalších Židů do komunistické strany z vděčnosti za osvobození Československa Rudou armádou.

Jeho dívka Miriam válku sice přežila, ale brzy po návratu ve věku 20 let zemřela na srdce. Vladimírův milovaný strýc Dezider se po nástupu Hitlera k moci vrátil z Německa do Bytče a oženil se. Nechal se také kvůli bezpečnosti pokřtít. Zachoval se také lístek, který kdosi vyhodil z vlaku směřujícího na východ, že Dežko v roce 1942 utekl z transportu. Během války se s těhotnou manželkou Lilkou a malou dcerkou skrývali na evangelické faře. Někdo je však udal. Dežka zastřelili a Lilka putovala do Terezína, odkud se vrátila sama a v roce 1956 zemřela na srdce. Byla poslední, koho pohřbili na židovském hřbitově blízko centra Bytče. Dnes je tam park s památníkem.

Vladimír po válce odešel zpět do Ostravy, kde pracoval ve Vítkovických železárnách ve vývojové dílně. Jejich rodina měla jako první v ulici televizi. Vladimír také sestavil manželce kuchyňský robot, když ještě v obchodech nebyly. S dcerou Miriam, kterou velmi miloval, pořád něco podnikali. Jezdili do Maďarska na prázdniny k jeho tetě, která přežila Osvětim. Vladimír s Miriam nařezali na kusy poražené stromy při rozšiřování hlavní cesty a Vladimír z nich vysoustružil krásné dřevěné vázy, menší i větší, a obdaroval všechny přátele. Ti byli nadšeni. Vladimír měl zřejmě i umělecké nadání. Bohužel zemřel na úraz v době, kdy bylo Miriam 13. Miriam se o osudu svého otce a jeho rodiny dozvěděla více až po roce 1989, kdy se vrátili z emigrace jeho přátelé, spolužáci a navštívila v Izraeli sestru jeho dívky Miriam. Dcera oné paní dostala jméno Miriam, protože Židé pojmenovávají děti jen po lidech, kteří už zemřeli. Také Vladimír měl jméno po svém strýci, který zahynul v bojích první světové války.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 27.12.2015 21:26 | karma článku: 25,39 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  13:50

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou po atentátu přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel na výjezdu

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi