STOP 09?

Kážou vodu a pijí víno. Tak by se dal charakterizovat postoj některých poslanců TOP 09 k rodinným vazbám, který projevujív parlamentu.

Jitka Chalánková a Helena Langšádlová

V části volebního programu věnované sociální politice říká TOP 09 hned v úvodu: „Svou sociální politikou se vláda hlásí k návratu k hodnotám rodiny, rodinných vazeb a vzájemné odpovědnosti.“ Rozumná slova, člověku se při nich vybaví i moudro skryté v biblickém desateru: „Cti otce svého i matku svou.“

Zvláště uvědomíme-li si, jak neradostná je v tomto naše současnost. Bující rozvodový průmysl opatrovnických soudkyň, úřednic sociálních odborů, advokátů a znalců vede k tomu, že 50 % manželství se rozvádí a v 95 % případů děti rozvodem ztrácejí výchovu jednoho z rodičů, většinou otce. Poslanec Pavel Staněk (ODS) proto přišel se zákonodárnou iniciativou, která má aspoň symbolicky podpořit péči obou rodičů o děti i po rozvodu.

Jak se však k zachování vazeb k oběma rodičům stavějí poslanci TOP 09? Když se v Poslanecké sněmovně v prvním čtení hlasovalo o tom, zda Staňkův návrh zamítnout, jen polovina přítomných poslanců TOP 09 byla proti tomu. Zbytek se hlasování zdržel a dva dokonce hlasovali pro zamítnutí.

Ještě horší byl postoj zástupkyň TOP 09 v parlamentní Stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti (obsazené převážně ženami). Ta v pátek 8. dubna dospěla při hlasování o tomto návrhu k „plichtě“ 3 : 3. Obě přítomné poslankyně TOP 09, Helena Langšádlová i Jitka Chalánková, návrh zákona nepodpořily. Z jejich vystoupení vyplynulo, že spíše než způsoby, jak péči obou rodičů i přes jejich rozchod zachovat, hledají důvody, proč tak nečinit.

Obětí rozvodového průmyslu se lidé stávají bez ohledu na své postavení. Až tyto poslankyně a poslanci - nebo jejich děti - vinou přetrvávajících praktik soudů přijdou o své potomky, možná změní názor. Mezitím se však ztráta výchovy jednoho rodiče dotkne každý rok dalších 30 000 českých dětí.

Autor: Aleš Hodina | pondělí 11.4.2011 10:29 | karma článku: 23,66 | přečteno: 2743x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15