O princezně Romaně aneb ponaučení pro svobodné pány – díl 3.

Vítězslav byl s Romanou u narození Tomáška. Hned z porodnice je pak oba přestěhoval do nového, většího sídla.

Protože jeho bývalí majitelé dost otáleli s vystěhováním, nepovedlo se ho zařídit dřív. Vítězslav tak musel kromě své práce sám vybavovat domácnost. Romana se zatím starala o Tomáška.

Její chování k Vítězslavovi se však poněkud změnilo. Najednou jí na něm začalo vadit téměř všechno. Že se málo stará o syna - ale přitom mu dávala najevo, jak jeho péči nevěří, a vše muselo být podle ní. Že je pořád v práci nebo kupuje vybavení - ale přitom jí vadily plastové židle prozatím dané ke stolu. Že když je doma, ruší ji domácími pracemi...

Romanu pak začala zmáhat i její jediná starost, o Tomáška. Odjela s ním ke své mamince do pohraničí a zůstala u ní celé léto. Maminka, úřednice pracující úměrně svému platu, jí s péčí o Tomáška ráda vypomohla.

O několik měsíců později ho k ní Romana vzala znovu na návštěvu, ze které už se ale nevrátila. Vzkázala Vítězslavovi, že za nimi ani nemá jezdit.

Vždyť přece dítě patří mámě!

Jde se k soudu

Soud rozhodl, že Vítězslav může svého syna vidět dvakrát týdně celé tři hodiny. Když si za ním přijede do pohraničí...

Začala bitva o dítě. Soudní. Dnes už se ani v pohádkách nebojuje šavlemi, ale hlavně paragrafy. Nebo zlými slovy, kterými začala Vítězslava častovat Romanina sestra Adéla. Do bitvy zasáhla i babička. Ta, která tragicky přišla o syna - Romanina tátu. Jako jediná z příbuzných vyčítala Romaně to, co udělala.

Vítězslav se přitom stále pokoušel dát rodinu znovu dohromady. Přesvědčoval Romanu, ba i prosil. Romana znejistěla. Opět nevěděla, co má dál dělat. Nakonec, dva dny před Štědrým dnem, se i s Tomáškem k Vítězslavovi vrátila. Pár dní po Vánocích našli Romaninu babičku doma mrtvou...

Co se bude dít dál? Zůstane už Romana s Vítězslavem, nebo znovu odejde?

 

Autor: Aleš Hodina | středa 8.12.2010 13:34 | karma článku: 20,03 | přečteno: 2924x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15