Medveděv zrušil letní čas

Ruský prezident Medveděv rozhodl, že v Rusku se už nebudou přetáčet ručičky hodin každého půl roku tam a zase zpátky. Protože takové změny narušují lidské biorytmy a způsobují lidem i zdravotní problémy. Letní čas vůbec nemá naprostá většina zemí Asie, ale i Afriky, Jižní Ameriky nebo australských států.

Zde je dobře vidět, jaké jsou nevýhody naší zastupitelské demokracie. U nás se o nevýhodách letního času mluví, mluví... a mluví. Ví se o způsobovaných problémech a dokonce i většina lidí je proti němu. Změna se ale prosazuje jen pomalu a těžce. Nejen tady. Proč?

Lidé nejsou ochotní a ani zvyklí se za dobrou věc veřejně postavit, pokud je extrémně nepálí. Ve volbách pak o věcech veřejných rozhoduje, a to stejnou vahou, hlas vysokoškolského profesora i notorického nemakačenka.

Kdyby takhle laxně a „odborně“ byla řízená firma, rychle zkrachuje.

To, co moudří lidé chápou snadno, musí pochopit i lidé s podprůměrnou inteligencí, aby vznikla „společenská poptávka“. Politici pak tedy snad něco udělají - to, co jim přinese oblibu jejich voličů. Samozřejmě včetně těch nemakačenků, hlas jako hlas.

Ve srovnání s tím mohou snadno bodovat různí „osvícení diktátoři“, kteří dobré věci lehce prosadí. Problém je v tom, že kromě dobrých věcí stejně snadno prosazují i špatné. Někdy hodně špatné.

Když tedy budeme jen omlouvat a tolerovat problémy demokracie, dáváme tím prostor pro vznik „osvícených diktátorů“. Stejně jako ve třicátých letech v Německu.

Proč se raději nezamyslíme, kam by se měla demokracie dál vyvíjet? Vyvíjí se už přes 2000 let, tak je docela troufalé tvrdit, že zrovna dnešní podoba je ta nejlepší a konečná.

Mimochodem - aby úplně všichni dospělí, bez ohledu na cokoliv, měli stejnou váhu hlasu ve volbách, to platí jen teď, po zlomek z té celé doby. Rovnoprávnost prý musí být... Proč? Doženeme to nakonec ad absurdum?

Když mohou hlasovat i lemplové v Krupce, koupení za pár stovek, mohly by tedy rovnoprávně hlasovat i děti?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Hodina | pátek 28.10.2011 20:25 | karma článku: 28,66 | přečteno: 2265x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15