Zipování v Česku

      Poměrně dlouhou dobu je Česku zavedená povinnost tzv. zipování v případě, že jsou dva jízdní pruhy vozovky z nějakého důvodu sloučeny do jednoho jízdního pruhu.  Toto opatření má logický důvod v tom, aby se zabránilo  

    zbytečným čekáním, kdo  komu dá přednost při následném přejíždění do jednoho pruhu. Naši řidiči jsou však nepoučitelní a nevzdělavatelní – střídavé přejíždění je nad jejich chápání a zbytnělé ego. Mám čerstvou zkušenost z dálnice D5 u Žebráku. Popojížděl jsem pomalu jedoucí kolonou asi 3 km před zúžením (svedením provozu do jedné poloviny dálnice), a když jsem se konečně doposunul k místu zúžení, nepustilo mě „ pochopitelně“ několik řidičů s pražskou RZ před sebe.

     Tady trochu odbočím. Nevím, která chytrá, otitulovaná hlava cítila puzení, změnit vžitou zkratku pro poznávací značku vozidel. Státní poznávácí značka (SPZ)  je jedinečná, s ničím nezaměnitelná, není nic proti ničemu a mohla by platit za každého režimu. Naproti tomu zkratka RZ (registrační značka) má i jiné významy,  např. se tak označují rychlostní zkoušky při automobilových soutěžích.  To může v mladých, ambiciózních a nevybouřených mladících vyvolávat nevhodné asociace.

     Zpět na dálnici. Když jsem se konečně zařadil do kolony vozidel jedoucích  teď už v polovině dálnice v obousměrném provozu, myslel jsem si, že je po problému. Nebylo! Řidiči totiž nejsou schopni jet v místě omezení plynule. A tak se opět zastavuje, popojíždí, nadává, gestikuluje.

     Pokud se řidiči nesmíří s tím, že nařízení se musí dodržovat, že dražší auto neopravňuje k nadřazenosti , budou se otravovat v nesmyslných kolonách, které by vůbec nemusely vznikat. 

Autor: Alois Hobl | středa 6.5.2015 15:05 | karma článku: 19,50 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Alois Hobl

Švýcarsko jako výhra

8.9.2019 v 15:55 | Karma: 21,24

Alois Hobl

Švýcarsko nikoli České

2.10.2017 v 19:55 | Karma: 13,78

Alois Hobl

Hyperaktivní děti

20.10.2016 v 16:00 | Karma: 18,35

Alois Hobl

Tentokrát Kréta (verze s fotkami)

16.10.2016 v 19:19 | Karma: 17,03