Vláda musí zvolit nejtvrdší variantu, jinak můžeme špitály zavřít

Celé české zdravotnictví vzhlíží s očekáváním k dnešnímu zasedání vlády. Ta má na programu jednání o navýšení plateb za státní pojištěnce. V jednání jsou tři varianty. Navýšení o padesát korun, sedmdesát sedm korun, nebo devadesát osm korun. V závislosti na zvolené částce by navýšení přineslo do rezortu zdravotnictví dvě celé dvě, pět a půl, nebo sedm celých dvě miliardy korun.

Vzhledem k tomu, v jaké situaci se české zdravotnictví nachází, pevně doufám, že vládou projde návrh s nejvyšším navýšením. Díky nízké úhradové vyhlášce a změnám v DPH se spousta zdravotnických zařízení opět topí v dluzích. Liberecký kraj nevyjímaje. Odborníci předpokládají, že zdravotnická zařízení v kraji zakončí letošní hospodaření s dluhem ve výši dvou set devadesáti milionů korun. To s sebou nese vážné problémy a nepříjemná opatření, jako například možné sloučení turnovské a liberecké nemocnice.

Ale nejen to. Na finančním trhu se už objevila jedna zahraniční firma, která ve velkém začala skupovat pohledávky od věřitelů různých zdravotnických zařízení. Po skoupení určitého množství pohledávek musí mít dotyčná firma zákonitě možnost zasahovat do chodu daných zdravotnických zařízení. A to vidím jako velikou hrozbu!

Samozřejmě mimo navýšení plateb za státní pojištěnce je potřeba, aby ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, ale i ostatních pojišťovnách seděli schopní manažeři. Aby peníze od pojišťoven dostali do rukou lidé, kteří zdravotnictví rozumí a dokázali je efektivně využít. A celý systém by měl být zastřešen důkladnou kontrolou, protože peníze, s kterými hospodaří, pocházejí od nás ode všech.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/janahnykova.cz a Facebooku Hnutí Úsvit
https://www.facebook.com/hnutiusvit.cz

Autor: Jana Hnyková | středa 25.9.2013 23:48 | karma článku: 6,31 | přečteno: 304x