Za výsledky voleb si můžeme sami

Volby do parlamentu se nám kvapně blíží, a proto není divu, že se zase začínají objevovat všemožné předvolební průzkumy. Dle jednotlivých výsledků je zřejmá popularita ČSSD, KSČM, „nové“ ANO 2011 a nad 5% mají i „pravicové“ strany ODS a TOP09. V některých se dokonce znovu objevují jména stran jako je Strana zelených a KDU-ČSL.

SANEP

Jistě se po přečtení takových předvolebních průzkumů nabízí otázka: „Proč se stále dokola opakují ty samé strany? Proč vždy stačí pár let, aby se zapomněly staré hříchy dnešní opozice a proč je lidé budou znovu volit?

Lidé jsou totiž obecně hrozně líní sledovat i jiné strany, případně si snadno udělají názor na základě pouze  jednoho videa či článku. Jak jsem se sám mohl mnokrát v různých debatách na ulici přesvědčit, spousta lidí nesledující politiku má před volbami v hlavě jen ty strany, které jsou mediálně protlačované a o kterých se mluví. A samozřejmě z nich se pak rozhoduje koho volit.

Pro nové strany je ale téměř nadlidský výkon se nějakým způsobem prosadit a dostat do hledáčku medií. V minulosti se prosadily VV a letos to vypadá, že se podobně prosadí i ANO 2011 (možná i s ještě větším úspěchem). V obou případech jasná ukázka toho, jak je důležité mít desítky až stovky milionů na kampaň. Jenže k tomu, aby strany takový rozpočet k dispozici vůbec měly, je zapotřebí značná investice od vlivných jednotlivců, a taková investice smrdí vždy nějakou protislužbou nebo vidinou rentability.

Za výsledky voleb si zkrátka můžeme/budeme moci sami, neboť ruku na srdce, kdo si opravdu čte programy jednotlivých stran, a to i těch, které v médiích prakticky nevidíme?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hnízdil | pátek 27.9.2013 8:58 | karma článku: 14,63 | přečteno: 924x