Učíme se jazyky zbytečně?

Mnoho povolání a činností, bez kterých jsme se v minulosti neobešli, nahradil v posledních dobách stroj.

Mechanizuje a automatizuje se čím dál více oborů a dalo by se například s nadsázkou říci, že za pár let už budou automobily opatřeny samolepkou „nevhodné pro děti do 3 let“, přičemž jediné toto věkové omezení bude sloužit k tomu, aby děťátko nespolklo klíče či jinou malou součást nebo výbavu auta. Automobil ve standardní výbavě bude umět zaparkovat, vyhnout se protijedoucím vozidlům, číst dopravní značky a řidiči tak nastanou stejné povinnosti jako řidiči metra (které však v blízké budoucnosti bude bez řidiče úplně).

Dalo by se na první pohled říct, že přes veškerý pokrok zůstane několik činností a aktivit stále závislých na schopnostech člověka. Až donedávna jsem si myslel, že k těmto činnostem patří bezesporu i překladatelská činnost nebo práce tlumočníka, avšak dnešní automatické překladače mě vyvádějí z omylu.

Například takový Google translator. Ač má v současnosti stále několik „překladatelských much“ a mnohdy se výsledky překladu jeví poněkud komickými, vidím v něm velikou budoucnost. Díky tomuto překladači mohu češtinu (nebo do češtiny) přeložit z prakticky jakékoliv řeči a výsledek bude takový, že jejímu obsahu bez problémů porozumím. Co nás čeká tímto tempem za 3-4 roky, když ještě před 4 lety byla úroveň těchto překladačů naprosto směšná v porovnání s dneškem? Skončí žádanost těch, kteří ovládají několik světových jazyků? Zanikne ono staré známé přísloví, které praví, že člověk je člověkem právě tolikrát, kolik jazyků umí?

Znalost jazyků na písemné úrovni se stane zcela bezvýznamnou již za několik málo let. To je nezpochybnitelný fakt. Člověk si na PC předepíše dopis, žádost, úvahu ve své mateřštině a automatický překladač se postará o zbytek. Chci si přečíst zprávu na britském nebo berlínském portálu? Není problém – kliknu na tlačítko „přeložit“ a mám hotovo.

Znalost mluveného jazyka se nadále bude cenit ještě mnoho let, ale kdo ví, co na nás kdo vytáhne za nejmodernější technologie třeba zítra? Učíme se světové jazyky naprosto zbytečně aneb kolonka „jazyky“ v životopisech jednou provždy vymizí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hnízdil | neděle 4.4.2010 23:16 | karma článku: 10,66 | přečteno: 2346x