Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povídka: Křehký život

Dovolte mi, abych zveřejnil další ze svých povídek... jedná se o partnerskou dvojici, kterou zastihne krutý zásah života. Děkuji za případné komentáře.

Tento příběh je napsán podle skutečné události, který se stal jednomu dnes již zesnulému kamarádovi. Nejsou zde zachyceny žádné nadpřirozené jevy a bytosti, ale o to víc je celý příběh brutálnější a tragičtější. Pojďme se tedy společně vrhnout do děje… Moc jsem ho tenkrát neznal, prakticky to byl spolužák mého v té době nejlepšího kamaráda a já ho znal jen od vidění z městské hromadné dopravy.

V době, kdy se To s velkým „T“ stalo, mu bylo téměř 18 let. Závodně jezdil na motorce a to se mu v konečném výsledku stalo osudným. Nešlo říct, že by byl špatným jezdcem, naopak. Co mi kamarád říkal, jezdil vždy na prvních místech a dokonce se snad nadějně umístil i na mistrovství ČR do 18 let. Už dva roky měl vážnou známost, 16 letou studentku gymnázia Martinu. Párkrát jsem jí zahlédl s ním v autobuse a byla poměrně sympatická – slušelo jim to spolu. Ona zbožnovala jeho, on jí… prakticky by se mohlo nadneseně říct, že bez sebe nemohli žít. A taky že nemohli…

Osudný den se Matěj připravoval na jeden ze svých velkých závodů a tak na poli za vesnicí jezdil kolečka. Počasí stálo za starou bačkoru, bylo sychravé podzimní odpoledne a ruku na srdce – komu toto počasí vyhovuje. Pole bylo rozorané po sklizni a blátivý povrch moc nepřidával na kvalitě půdy. Na našeho hrdinu se přišla mimo jiné dívat i jeho věrná fanynka Martina – ano – jeho přítelkyně. Dneska dokonce nebyla jediná, byl to totiž Matějův poslední trénink a tak „osazenstvo“ čítalo poměrně velké množství lidí. Mezi nimi třeba i jeho kamarádi, rodiče a dokonce i rodiče Martiny.

Uběhlo poslední svižné kolečko a bylo po tréninku… za chraplajícího motoru jeho 125cc dojel až před Martinu, ostatně jako to dělal každý trénink. „Dneska jsi byl úžasný, miláčku!“ Pochvalovala už z dálky Martina svého prince na bílém koni, opravuji, motorce a láskyplně ho objala. „Můžu se na ní taky projet? Prosííííím!!“ Žadonila. Oprávnění řídit motorku sice neměla, ale od Matěje za ty roky už nějaký ten motoristický um pochytila a nebyla proto žádný amatér. Jemu se samozřejmě moc nechtělo, ale po chvilce přemlouvání nakonec svolil. Přeci jen měl skvělou náladu a nepředpokládal, že by se něco mohlo zvrtnout. Prostě si udělá jen pár koleček po poli a je to…pomyslil si.

Martina si poslušně nasadila helmu, ještě samozřejmě dostala před jízdou pár technických rad od Matěje a pak už jí nebránilo nic k ďábelské jízdě. V tuhle chvíli si ještě nikdo nepřipouštěl, že se během pár okamžiků stane tragédie, která otřese životem nejednoho člověka. To už ale Martina šlápla na pedál a vystartovala. Začátek byl poměrně jistý, kluzký a bahnitý terén zatím ustávala poměrně dobře…až najednou se ozval výkřik řidičky. Asi po 40 sekundách jízdy se dostala motorka do smyku a na zvlášť bahnitém úseku se stala neovladatelným kamikadze. 60km/h není moc velká rychlost, ale k zabití to bohužel bohatě stačí. Stromoví na kraji pole se stalo Martině osudným… zatracenej strom, proč zrovna jemu se ta prokletá motorka vydala vstříc? Ozval se mlaskavý tlumený zvuk, to když se motorka rozlámala o mohutný dub. Byl dominantou zdejšího políčka, avšak nikdo netušil, že se stane aktérem neštěstí.

Všichni přítomní stáli jako přimražení, nikdo si nepřipouštěl co se stalo. Až na Matěje… ten se zachoval nejpohotověji a sprintem utíkal ke své milé. I poletující vrány cítily, že se nejspíš něco stalo a proto radši se svým typickým skřehotem pole přeletěly. Matěj během několika vteřin stál nad dílem zkázy. Motorka byla napadrť, bohužel Martina na tom nebylo o moc líp. Z pusy jí tekla krev a těžce oddychovala. Bylo jasné, že nepřežije. Její zaklíněné tělo mezi stromem a kusy motorky velice rychle vykrvácí. Kostru motocyklu opatrně vyndal a svého andílka vzal do náruče. Věděl, že během pár okamžiku ztratí člověka, pro kterého dýchal a věděl, že s tím nemůže nic dělat. Byl tak bezmocný… Proč on? Čím si zasloužil takové potrestání? Martinu pevně tisknul ke svému tělu a cítil, jak odchází…byla v bezvědomí, ale určitě o něm věděla. Usmívala se. Tušil, že je štastná, protože s ním může být do posledních okamžiků. On by to cítil stejně…

„Miluju Tě…beruško moje.“ Pošeptal jí beznadějně do ouška, zatímco ona vydechla, naposledy. Její život byl velice krátký – až nespravedlivě krátký. Ze štastného vztahu dokáže život během pár okamžiků udělat trosky. Člověk by si měl svého života vážit a každičkou pikosekundu se svými nejbližšími si užívat. Život může totiž zasáhnout kdy se mu zrovna zachce a to už prostě neovlivníme. Ať jsme bezdomovci, či majitelé movitých firem.

A jak skončil Matěj? Těsně po tragédii se nervově zhroutil…skončil v péči psychiatrů a dlouho mu nikdo nedokázal pomoct. Až asi po půl roce se jeho stav začal rapidně zlepšovat. Nikdo nevěděl a nedokázal vysvětlit proč, ale nikomu to samozřejmě nevadilo. Ovšem ihned jak se dostal do domácí péče a byl propuštěn, spáchal doma v garáži sebevraždu. Oběsil se… Nechal po sobě dopis na rozloučenou, kde nabádal svoje rodiče, ať pro něj netruchlí. Jeho život prostě neměl již dál cenu, ztratil nejbližšího člověka, na kterého si vytvořil silné citové pouto. Nutno podotknout, že takhle by se zachoval kde kdo.

Upřímně si myslím, že ztratit svého miláčka na vlastní oči a vidět jeho smrt je strašlivá tragédie a horor. Proto jsem použil právě tento příběh. Horor nemusí obsahovat jen zombie či jiné přízraky, které trhají obětem hlavy a nebo jiné končetiny. Horor je relativní pojem a myslím, že psychický horor na člověka zapůsobí daleko víc, než horor efektový jen se spoustou krve.

Díky za přečtení a přeji Vám v životě minimum ošklivých životních zvratů. Žijte dlouho, šťastně a blaze.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hnízdil | čtvrtek 3.1.2008 12:13 | karma článku: 15,57 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

Jan Hnízdil

Povinné očkování proti Covidu je v socialistickém systému zdravotnictví logickým vyústěním

Státy se dušovaly, že očkování proti Covid-19 nebude rozdělovat společnost na občany první a druhé kategorie. Všichni víme, jak to dopadlo. A tím to nekončí. V Rakousku začne od února povinné očkování a brzy to tak bude všude.

21.11.2021 v 11:15 | Karma: 17,16 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

Ponziho důchodový systém

Ponziho schéma asi není třeba dlouze představovat. Tento model proslavil Charles Ponzi někdy na počátku 20. století a od těch dob se stal oblíbeným modelem mnoha podvodníků.

6.3.2021 v 19:07 | Karma: 21,80 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

S LEO Expressem poprvé a naposledy

Chtěl bych se s Vámi podělit o svoji nedávnou bídnou zkušenost s cestováním se společností Leo Express.

19.9.2018 v 12:13 | Karma: 44,55 | Přečteno: 12996x | Diskuse| Ostatní

Jan Hnízdil

Je načase změnit systém prezidentských a senátních voleb

Tak jsme si o víkendu demokraticky zvolili “nového” prezidenta. 51% proti 49%, většina porazila menšinu, tedy je vše v pořádku, demokracie vyhrála a můžeme jít v klidu dál.

28.1.2018 v 17:05 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Politika

Jan Hnízdil

Objektivní názor: Regulace / zákaz potratů

V prvním díle mého experimentu bych se rád pokusil vytvořit kompletní (objektivní) názor na téma potratů. Mají být potraty zakázané, případně regulované státem, či se má jednat o svobodné rozhodnutí partnerů?

12.4.2016 v 8:16 | Karma: 10,53 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:19

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Třeba to jednou vyjde, říkal si muž u online sázek. Zpronevěřil milion a půl

6. května 2024  18:15

Gambler dnes už většinou nesedí u „beden“, kde čeká na tři třešničky v řadě. Jednou z nástrah...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:14

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Češi poprvé vstoupí do pyramidy. Čekám překvapivé nálezy, říká egyptolog Bárta

6. května 2024

Premium Čeští egyptologové začali v Abúsíru pracovat na výzkumu podzemí dosud netknuté pyramidy panovníka...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2991x
Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.