EMO, Thinspiration… co přijde příště?

Jistě jste si už v minulosti všimli velkého moderního boomu stylu EMO. Snad každý při procházce svým městem potkal na ulici plno těch věčně depresivních mladých lidí se svou černou image a typickými znaky. Ano, máte pravdu, to je EMO styl. Ovšem naší image scénu zasáhl zcela nový a dle mého názoru ještě nebezpečnější komunita – Thinspiration.

Před několika měsíci nás zasáhla vlna poměrně extravagantního stylu EMO. Blogy a stránky se začaly zaplňovat vším možným ohledně tohoto stylu. EMO - vzniklo z odnože rocku již někdy v průběhu 80.let a rozhodně nemělo nic společného s dnešní podobou této myšlenky. To zní udělala až unuděná mládež, kterým se na tomto světě nelíbí. Dnešní EMO je založeno na sebepoškozováním a pesimistickém pohledu na dnešní dobu. Před pár týdny jsem si myslel, že dnešní mládež došla tímto stylem až ke svému vrcholu. Ovšem mýlil jsem se.

Před několika dny mě přítelkyně čítající pravidelně blogy upozornila na novou hrozbu - Thinspiration. Zděsil jsem se, když jsem se dozvěděl, čeho jsou dívky v často ještě dětském věku schopné. Slovo Thinspiration (jinak také thinspo, thinspirace) vzniklo složením dvou anglických slov THIN (hubený)+ INSPIRATION
(inspirace).Tento název používají většinou dívky vlastnící blogy na internetu pro pojmenování fotek jejich ideálu krásy. Svůj ideál krásy si ovšem představují jako 40 kilové trosky, kterým vyčuhují pouze kosti.

Na podobných blozích se objevují různé drastické diety a triky na hubnutí. Autorky většinou popisují svoje zážitky s hubnutím, jak například že po každém jídle chodí zvracet, že například popíjejí teplou vodu aby nasytili žaludek, atd. Samozřejmě, bavíme se o anorektičkách a bulimičkách, které tu již byly mnohem dávno. Řeknete si...proč nás s tím tady otravuje, když je to stará známá věc? Ovšem problém je ten, že jako se EMO rozlezlo a zpopularizovalo pomocí blogů, začínají se takzvané Thinspiration blogy mílovými kroky přibližovat k čím dál většímu počtu čtenářů.

Moje obavy jsou oprávněné, protože Thinspiration je daleko nebezpečnější, než styl EMO. Z pravidla u EMO nedocházelo k úmrtí, což se u nového boomu říci nedá. Postižený trpí utkvělou představou, že jeho tělo není ještě dostatečně krásné a hubené, jako její vzor a většinou tato zákeřná nemoc končí smrtí.

Jsem zvědavý, s čím přijde dnešní mládež příště. Děsím se dne, kdy přijde zase něco nového a ještě drastičtějšího.

Autor: Jan Hnízdil | středa 2.1.2008 21:46 | karma článku: 20,14 | přečteno: 9093x