Fenomén Jágr aneb když má slovo sportovec dvojí význam.

Jaromír Jágr hokejista a Jaromír Jágr majitel klubu. Co udělá s člověkem výměna hokejové výstroje za kravatu? A nebo jinak. Co s člověkem udělá situace v první lize a extralize? A co je vlastně ještě sportovní?

Protiklady se přitahují. Trochu otřepaná fráze neplatí pouze pro partnerský život, ale s nadsázkou také pro Jaromíra Jágra, který svým jednáním v posledních měsících způsobuje doslova poprask a udivení..

...Jágr otáčí vývoj zápasu a posílá český výběr do vedení. Salut- 2:1! Vedeme nad Američany  a česká srdíčka plesají. Nagano po pár dnech od Jágrova legendárního salutování přihlíží opojné české radosti z největšího sportovního výsledku v dějinách mladého národa. Na ten moment nezapomene nikdo...

...a kdo by to byl řekl, že právě JJ68 rozhodne za dlouhých 17. let čtvrtfinále hokejového mistrovství světa v Praze? Tohle je prostě legenda, fenomén, sportovní hrdina. A je rozhodně na místě připomenout i Jaromírovu zásluhu na kladenském postupu do extraligy. Klíčový gól v Chomutově nebo velký postupový večer v Budějovicích, na kterém se Jágr podílel hned čtyřmi brankami. Happyend kariéry? Možná jeden z vrcholů. Úchvatný příběh sportovce, ale...

Jaromír Jágr kromě dresu obléká i sako. Chová se však vzor mnoha mladých lidí i v kanceláři jako r (R)ytíř sportu? No, posuďte sami...

Předně chci zdůraznit, že naprosto chápu, že jako majitel hokejového Kladna má za celou organizaci největší zodpovědnost. Při přivření očí bych tak třeba i pochopil, že je Jaromír jedním z těch, kteří si přejí uzavření extraligy. Proč byl ale tím, který v únoru oslavoval znovuotevření nejvyšší soutěže (zmiňoval jsem  i ve včerejším blogu)? Je to jasné, Kladno tehdy hrálo první ligu. Je tohle ovšem sportovní postoj? 

A pak tu máme Čínu. Jedna ze světových velmocí bude už za dva roky a pár měsíců hostit zimní olympiádu, kde by se měla zúčastnit i hokejového turnaje. Korea, která hostila minulé ZOH, se výzvy  zhostila velmi obstojně. Číně by v tomto mělo nápomoci Česko v čele s Jaromírem Jágrem. Čínský výběr se usazuje v Berouně a jeho týmu mají být nápomocni ( a pomáhají) i někteří kladenští hráči. Ponechám (zatím) politiku stranou. Čína ve druhé lize ve mě nevzbuzuje nic dobrého. Ale dobře, pomozme. Vlastně to nemusí být tak špatné a čínský výběr by mohl být vítaným zpestřením. Ou, není. China Golden Dragons, jak zní oficiální název, zatím pověst draka rozhodně nenaplňuje a jediný bod v tabulce je toho jasným důkazem. Myslím, že takový propadák nečekal snad nikdo. Ještě předtím však Jaromír Jágr letí s prezidentem Zemanem, kancléřem Mynářem a spol. do Číny. Je tohle nutné? A nebo že by vážně politika? Tohle téma znovu zametu pod stůl a budu si říkat, že Jaromír Jágr chce zkrátka "pouze" zkvalitnit čínský hokej. No. jo...

...když chce ale zkvalitnit čínský, proč nemá stejné ambice totéž udělat u toho českého? A nebo si někdo myslí, že uzavření extraligy povede ke zkvalitnění soutěže? Je mnoho důvodů se domnívat, že ne:

: týmům ve spodní polovině nepůjde o nic.

: zápasy " o nic" rozhodně atraktivitě extraligy a její kvalitě nepřidají.

: situace, kdy týmům nejde "o nic" ,vytváří podhoubí k ovlivňování duelů a k sázení.

: hrozí výprodej hráčů

A tohle fanoušci chtějí? Samozřejmě, že ne. Tak proč, Jaromíre? Proč chcete zabíjet úroveň českého hokeje? Proč pomáháte tomu čínskému? Jaká je v tomto směru Vaše hlavní motivace?

A přidám ještě jeden paradox. Jaromír v dnešním rozhovoru mluví o tom, že je třeba extraligu pro kluby zlevnit. Včera se ale hradecký manažer Kmoníček (též pro uzavření) zmínil o tom, že je důležité, aby  extraligu hrály týmy, kterou jsou finančně zajištěné, aby nebyla ohrožena kvalita soutěže.

Nemám co dodat! 

 

 

Autor: Josef Hnidzik | pondělí 23.12.2019 19:06 | karma článku: 20,93 | přečteno: 747x