Naše zdravotnictví je v háji

Tím nemyslím technickou ani odbornou způsobilost. Naši lékaři jsou ve většině velmi dobří a technické vybavení nemocnic za tím moc nepokulhává. Jedná se o způsob financování.

Všem nanutíme platit a pak Bůh dej, komu se za své peníze dostane adekvátního ošetření. Svým způsobem jsem taky pracoval ve zdravotnictví, jenže ne lidí, ale strojů. Technická diagnostika, trvalá kontrola všech elektrických a mechanických strojů, vyhodnocování jejich technického stavu a hlášení možných poruch. Jenže tento vztah mezi naší firmou a provozovatelem byl čistě komerční. Provozovatel věděl, že naše činnost se mu vyplatí a my jsme se zase maximálně snažili nepokazit si svou dobrou pověst. Občas se něco nepovedlo, faktorů možného vzniku fatální poruchy je mnoho, ale přesto nám provozovatel dobře platil, jelikož ušetřil na údržbě a ztrátách ve výrobě. Za dvacet let se nám podařilo snížit počet fatálních poruch na setinu původního stavu. To jsem odbočil. Představme si, že provozovatel by byl nucen nám platit bez ohledu na výsledky naší práce. Nu, dělali bychom to tak, že musíme, měli bychom ejchuchu  a porucha sem, porucha tam. Ztratili bychom jakoukoliv motivaci, jelikož ty prachy by tam byly.

Obdobné to je v našem zdravotnickém systému, jenže je třeba vzít v potaz i etiku, která u strojů nebyla nutná. Všichni jsou nucení platit a vůbec nevědí co za své peníze dostanou. Ta hromada je tak velká, že miliarda sem, miliarda tam, nikoho nebolí. Obrovský pláč nad zrušením nesmyslných poplatků jen signalizuje v jakém srabu se naše zdravotnictví nachází.

Co takhle nikoliv povinné, ale komerční, zdravotní pojištění. Každý by měl svůj účet a každý by věděl, že jeho životní styl se na výši pojištění projeví. Zaměstnavatelé by měli možnost své pracovníky, tedy ty dobré, motivovat, že by jim platili zdravotní pojištění i pro celou rodinu. To by byl benefit a dokonce obrovská motivace pro lidi, kteří ani pracovat nechtějí. Myslím, že pouze tudy vede cesta. Komerční pojišťovny by si pohlídaly náklady na přístroje a lékařskou techniku, stejně jako náklady na lékařské úkony.

Mnohým přijdu hnusný, ale kam položí STÁT svou šlépěj je špatně. Všude jen korupce a snaha o osobní obohacení, jelikož ti blbci nám musí platit, tak jako tak a pokud se budou zpěčovat, dáme jim co proto.

 

Příznivec strany Svobodných   Jaromír Hlubek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Hlubek | neděle 19.4.2015 13:22 | karma článku: 19,98 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20